esmaspäev, 28. oktoober 2013

Kreemjas-vürtsikas kõrvitsasupp salveiga



Nii vaikne ei ole siin blogis vist kunagi olnud - septembris ainult üks postitus ja oktoobris on see ka alles teine. Õnneks ei ole oktoober veel läbi, niiet loodan ikka vähemalt korra veel enne selle kuu lõppu blogida ja novembris (vähemalt esimesel kahel nädalal) ka usin olla:):):)

Vahepeal on palju asju juhtunud, muuhulgas kuulutati eelmisel esmaspäeval välja Eesti 50 parema restorani lõplik järjestus, millega saab tutvuda siin. Esinumber on juba neljandat aastat sama ja Tchaikovsky pidi taaskord teise kohaga leppima, aga see-eest oli palju muid huvitavaid arenguid ja muutusi. Põhjaka on tõusnud 5.-ndalt kohalt kolmandaks!, neljandal on Swissoteli 30.-ndal korrusel asuv Horisont ja viiendal leiame seekord restoran Chedi, mille Singapurist pärist peakokast tegin väikese loo veebruaris Hiina uue aasta puhul. Artikli juures leiab ka kaks maitsvat retsepti ja video, kus Simon õpetab köögiviljadega kevadrulle valmistama.

Neljandat aastat esikohta hoidnud Pädaste mõisa restoranis Alexander toimus hiljuti aga peakoka vahetus. Juba aastaid sealset kööki edukalt juhtinud Peeter Pihel suundus tööle maailma 50 parema söögikoha hulgas 34.-ndal positsioonil olevasse Rootsis asuvasse restorani Fäviken, tema koha võttis üle Taanist pärit prantsuse juurtega chef Yves Le Lay.

Keda parimate restoranide (pea)kokad ja nende toidud huvitavad, tasub sel nädalal kindlasti Terevisooni jälgida, kus igal hommikul ühe viie parima hulka kuuluva restorani roogi tutvustatakse. Täna hommikul valmistas Chedi peakokk Simon koos abilisega kolme erinevat sorti dim sum'e.

Kui aga nüüd minu tänasest supist rääkida, siis see päikseline kõrvitsasupp on Jamie'lt, kes ise  kasutab supi kohta omadussõna "superb", mis on minu arvates igati adekvaatne omadussõna selle kreemja ja vürtsika püreesupi kohta :) Supi koostisosade kogustesse olen ise (ja soovitan seda ka kõigil teistel teha) suhteliselt loominguliselt suhtunud, sest see tuleb igal juhul väga hea ning ei ole suurt vahet, mitu porgandit, sibulat või sellerivart sa täpselt lisad. Võtsin oma keldrist kõige väiksema kõrvitsa ja ikka oli seda pärast koorimist ja puhastamist ligi 2,4 kg (retseptis oli ettenähtud 2 kg). Sibulat, küüslauku ja sellerit lisasin niikuinii suurema koguse, kui algses ettenähtud. Seega panin koostisosade koguste osas kirja umbkaudse vahemiku rohkem nagu suuna kätte andmise mõttes …:)

Retsepti kogusest saab tohutult palju suppi - mina kasutasin oma kõige suuremat ehk 6-liitrist potti ja see oli pärast kõrvitsa lisamist peaaegu ääreni täis. Niiet kui sul just 10-liikmelist peret ei ole, siis tasub kas sõbrad külla kutsuda või teha pool kogusest või hoopis osa supist sügavkülmutada.  

Kui võimalik, siis valmista suppi muskaatkõrvitsaga, mis annab pähklist ja pisut magusat maitset, kuid tavalise kõrvitsaga on see minu arvates samuti imemaitsev:)

Kõrvitsaretsepte (nii kooke kui ka püreesuppe, aga ka üks mõnus muskaatkõrvitsaga pasta) on blogis juba omajagu, aga arvestades sügisest kõrvitsauputust, mis paistab suurt osa mu tutvusringkonnast tabanud olevat, ei ole toredaid alternatiive kunagi liiga palju, niiet soovitan soojalt ka seda kreemjat salveiga suppi katsetada! :)

Vaja läheb:
2-2,4 kg kõrvitsat (puhastatud kõrvitsa kaal)
peotäis või paar salveilehti 
2-3(punast) sibulat
2 porgandit
2-3 sellerivart
4-6 küüslauguküünt
2 rosmariinioksa lehed (soovi korral)
0,5 kuni 1 tšillipiprakaun
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
1,5 - 2 l kanapuljongit
extra virgin oliiviõli

Koori ja puhasta kõrvits ning lõika tükkideks. Koori ja haki sibulad ja küüslauguküüned suhteliselt peenelt; puhasta ja lõika porgandid ja sellerivarred viiludeks. Eemalda tšillikauna seemned ja haki väikesteks tükkideks. 

Aseta suur pott tulele, vala põhja paar sortsu oliiviõli ja prae selles salveilehti u minut kuni need on tumerohelsied ja krõbedad. Tõsta lehed kiirelt vahukulbiga majapidamispaberile. 

Aseta hakitud sibul, küüslauk, porgand, seller, tšilli ja rosmariinilehed potti, lisa soola ja pipart ning küpseta salveimekiga oliiviõlis madalal kuumusel u 10-15 minutit kuni aedviljad on muutunud pehmeks ja magusaks. Lisa puljong ja kõrvistakuubikud ning lase madalal kuumusel u pool tundi kergelt keeda. Kui kõik aedviljad on pehmeks keenud, püreesta supp (saumiksriga, köögikombainis või blenderis). Maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga. Serveerimisel nirista peale oliiviõli ja puista salveilehti. Juurde sobivad ka parmesanilaastud, röstitud kõrvitsaseemned jmt lisandid.

teisipäev, 15. oktoober 2013

Imelihtne kitsejuustu ja pesto pasta

Mu viimasest blogipostitusest on jällegi hulk vett merre voolanud, kuid õnneks on mul täna aega seda viga natukene parandada:) Et ma siin viimasel ajal suhteliselt harva olen mahti saanud sõna võtta, siis viitan kõigepealt hoopis mõnedele huvitavatele teemadele - äkki saab keegi veel peale minu inspiratsiooni või niisama mõtlemisainet ... 

Kõigepealt, soovitan toiduhuvilistel lugeda ühte juba kevadel eesti keeles ilmunud raamatut "Kahvliga või kahvlita"- tõeliselt huvitav ja silmaringi avardav teos kokanduse ja köögiriistade ajaloost. Ma hetkel ei peatu sellel pikemalt, sest siin tegin seda juba niigi, kuid üks igati väärt raamat on see tõesti!

Mõni nädal (aga äkki juba rohkem kui kuu aega?!) tagasi juhtusin oma hästi toreda tuttava Triinu blogis silmama linki põnevale artiklile, mida soovitan lugeda neil, kes ei ole päriselt ikkagi rahul sellega, mida nad teevad. Lugesin seda juttu ja tundsin siirast rõõmu selle üle, kui õnnelik ma ikka olen, et olen sellest nö ringist välja saanud ja mul on võimalus tegeleda igapäevaselt ehk 24/7 asjaga, mida ma kirglikult armastan!!! Ausalt öeldes on naljakas tagasi mõelda ajale, kus pühapäeva õhtud ja esmaspäevad olid nädala kõige masendavamad hetked, kuidas enam-vähem lugesid tunde, mis nädalavahetusest veel lahutasid või ootasid pikisilmi järgmist puhkust, kuidas hommikul (vähemalt viiel päeval nädalas) ärkamine ei olnud tore ega valmistanud mingit rõõmu. Rõõmsaks hakkas aelles päeva teisel poolel reeglina minema ...:) Uskumatu, aga nüüd on nii, et kui avastad, et "oi, täna ei olegi kolmapäev, vaid hoopis teisipäev", siis on selle üle tohutult hea meel, sest niiiii palju jõuab veel (toredaid asju) ära teha. Nädalavahetustel või õhtuti töö tegemine (kuigi naljakas on siin kasutada sõna "töö", mis ainult negatiivsete asjadega seostub) ei ole mitte koormav, vaid puhas rõõm! :):):) Kui keegi oleks mulle veel mõni aasta tagasi öelnud, et ma kunagi niiviisi mõtlen, siis oleks teda ilmselt hulluks, paremal juhul lihtsalt naiivseks või eluvõõraks pidanud. Aga kõige ägedam ongi see, et elus juhtub asju, millest me isegi unistada ei oska või ei julge - tuleb neile lihtsalt võimalus anda juhtuda! Loodus ju teatavasti tühja kohta ei salli ;-) Lihtsalt see tühi koht, kuhu ägedad asjad tekkida saavad, tuleb meil endil tekitada - keegi teine seda meie eest ei tee ... :)

Neil, kellele pakub huvi toidu juurde joogi valimine, võib ehk põnev olla lugeda artiklit, mille kirjutasin õhtusöögist, mille iga käigu juurde pakuti Martelli konjakit. See oli jälle üks silmi avav kogemus, sest tavaliselt ju juuakse toidu kõrvale veini, vahel sobitatakse ka õlut või vahuveini. Aga et konjakiga saab põnevaid kooslusi välja mõelda, seda ma enne ei teadnudki. Jutt sellest õhtusöögist  koos restoran Dominic'i peakoka Allar Oeselja seenesupi retseptiga ilmus LP-s ja on nüüd juba tasuta loetav. 

Peagi loodan kirjutada blogis ühest väga maitsvast ja erakordselt toredast eelmisel nädalal aset leidnud õhtusöögist restoranis Leib Resto ja Aed, kus maitsvate toitude juurde pakuti tõeliselt häid Torrese veine, millest mõnda muidu üldse Eestisse ei toodagi, rääkimata sellest, et neid mõned poes saada oleks. Sel laupäeval ilmub LP-s mu lugu Pariisi restorani Le Chateuabriand'i külastamisest, mis kuulub maailma 50 parima restorani seas auväärsele 18.-ndale kohale. Lisaks on seal teinegi lugu, kus jagan näpunäiteid ja räägin oma kogemusest, kuidas välismaal parimaid söögikohti üles leida. 



Mis aga tänasesse pastasse puutub, siis see on üks kiire ja ülimalt lihtne roog, eriti kui isetehtud pesto on külmkapis olemas. Kuigi ma muidu söön pastat reeglina Parmesani juustuga, siis seekord lisasin hoopis kitsejuustu, sest pesto ja tomatitega on see perfect match :)

Võid kasutada nii poest ostetud kuivatatud tomateid, mida soovitan enne pastale lisamist tükeldada, või röstida tomateid ahjus kas nii või nii - minu arvates on mõlemad väga head variandid. Pesto retsept on aga siin olemas.

Vaja läheb:
250 g pastat
2 küüslauguküünt
3-5 sl pestot
kuivatatud või röstitud tomateid
peotäis röstitud seedermänni- või piiniaseemneid
100-200 g kitsejuustu

Keeda pasta vastavalt pakendi juhistele ja nõruta. Pese pott puhtaks. Haki küüslauguküüned peenelt ja prae neid poti põhjas oliiviõli sees paar minutit. Pruunistada ei ole vaja - pigem lihtsalt kuumuta madalal kuumusel.

Vala pasta poti tagasi, sega läbi pestoga. Lisa kuivatatud või röstitud tomatid, röstitud seedermänni- või piiniaseemned ja murendatud kitsejuust. Peale nirista veel natukene extra virgin oliiviõli ja naudi soojalt.

neljapäev, 3. oktoober 2013

Ahjupeedi-porgandisupp



Kiirel ajal kiire supp - inspiratsioon eelmise aasta sama (kiire) aja supist :) Pole suurt muud vaja teha, kui puhastatud juurikad ahjus ära röstida, natukene keeta, püreerida ja nautida. Mõnus soe ja igati tervislik supp:)

Kui ma tavaliselt koorin nii porgandid kui ka peedid korralikult ära, siis praegusel juhul, kui need on kasvatanud mu oma sugulased ehk ma tean, et ei ole kasutatud mingit keemiat, siis ma lihtsalt kraapisin tiheda harjaga koored puhtaks ja pesin korralikult ära. Peale puistasin aga oma rõdu kastist võetud viimaseid basiilikulehti :)

Sellest kogusest saab üsna suure portsu suppi, vaja läheb:
8 väiksemat peeti
5 keskmist porgandit
3 väiksemat sibulat
3 küüslauguküünt
u 1 l kanapuljongit
soola, pipart, 1 tl suhkrut
sidrunimahla
feta juustu, tüümiani või basiiliku lehti

Puhasta harjaga porgandid ja peedid, sibulad ja küüslauguküüned koori. Lõika porgandid tükkideks, peedid ja sibulad sektoriteks, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, piserda üle õliga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures u 45-60 minutit kuni aedviljad on enam-vähem pehmed. 

Vala köögivili pannilt potti, lisa puljongit vastavalt sellele, kui paksu suppi tahad, ja keeda madalal kuumusel u 20 minutit kuni kõik komponendid on täitsa pehmed. Püreeri saumikseriga või osade kaupa blenderis või köögikombainis. 

Maitsesta soola, pipra, suhkru ja sidrunimahlaga, vajadusel lisa veel vett. Puista peale värkseid tüümiani- või basiilikulehti, haki fetakuubikuid ja naudi soojalt.