neljapäev, 5. november 2015

Mahe õunatükkidega moos vürtsika jäätee juurde


See moos on küll siidise paksu konsistentsiga, kuid ikkagi mõnusate väikeste tükkidega, sest tänu sidrunimahlale ja moosisuhkrule ei pea seda pikalt keetma ning saab hakkama poole vähema suhkru kogusega - tavalist valget suhkrut lisatakse moosile ju sama palju kui puuvilju. Kui soovid tükkideta õunapüree taolist moosi, siis purusta moos pärast keetmist saumikseriga ühtlaseks. 

Õunamoosi saab alati teha huvitavamaks, lisades nt ingverit, kaneeli või tüümiani, kuid kuna mina valmistasin keedise seekord 50-le inimesele soojendava NESTEA juurde, siis tegin klassikalise mahedamaitselise õunamoosi kodumaistest õuntest. Kui soovid, siis võid lisada hulka ka peenelt riivitud sidrunikoort. Kasuta sellisel juhul kindlasti orgaanilisi vahatamata sidruneid; kui neid ei ole, siis kindlasti pese eriti hoolikalt harja kasutades sidruni koor puhtaks. 

Kui kasutad Eesti õunu, siis koorida neid ei ole vaja - mina seda siiski seekord osaliselt tegin, et konsistents oleks ühtlasem. Alles jätsin vaid pisut eriti ilusat punast värvi koori, et need moosile värvi annaksid. 


Vaja läheb:
1 kg õunu
1 sidruni mahl
2 dl vett
500 g moosisuhkrut

Puhasta ja koori õunad ning lõika õhukesteks viiludeks või väikesteks tükkideks. Aseta õunatükid, sidrunimahl, vesi ja pool suhkrust potti, sega läbi, tõsta pott pliidile ja kuumuta aeg-ajalt segades keemiseni. Keeda moosi madalal tulel u 15 minutit, seejärel lisa ülejäänud suhkur ning kuumuta veel u 15 minutit kuni moos hakkab paksenema ja õunatükid on läbipaistvad, pehmed ja pudenenud. Moos võib olla veel vedelapoolne, sest alles jahtudes muutub see tõeliselt paksuks. Lase moosil u 10 minutit seista, koori vaht ja tõsta steriliseeritud purkidesse. 

Hoidistamisest, purkide steriliseerimisest ja erinevatest suhkrutest kirjutasin pikemalt siin.


Kommentaare ei ole: