reede, 27. jaanuar 2017

Vürtsikas läätsesupp - alati kindlapeale minek


Kuigi mina naudin hetkel elu Balil, siis olen kuulnud (inimesed räägivad :) ), et Eestis on siiski hetkel külmem kui 30 plusskraadi ja päike nii eredalt ei paista kui siin. Aga pole hullu - kevad on juba peaaegu käes (vähem kui kaks kuud veel vastu pidada) ja kaugel see suvigi enam on ... :D

Seniks aga soovitan ühte mõnusalt vürtsikat läätsesuppi, mis on minu jaoks selline ajatu klassik, millest isu kunagi täis ei saa ja mis reklaami ei vaja. Kindel on, et ühe taldrikutäiega ei piirdu selle supi puhul küll mitte keegi! :) Läätsesupp on külma ilmaga hea soojendaja ja hästi toitev (kõht püsib kaua täis), kuid samas tervislik ja kindlasti mahub ka kategooriasse "taljesõbralik" ;-) Supi valmistamine on lihtne ja ainus asi, millele pisut rohkem aega kulub, on aedviljade puhastamine ja hakkimine. Soovitan soojalt!


1 sibul
2 sellerivart
2 küüslauguküünt
150 g punaseid läätsesid
1 väiksem maguskartul (u 500 g)
0,5 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud vürtspipart
2 tl paprikapulbrit
0,5 tl cayenne'i pipart
2 sl tomatipastat või 3 sl ketšupit
800 g (2 purki) kooritud ja tükeldatud värskeid või konserveeritud tomateid
1,5-2 l puljongit
mõned tilgad Tabascot
suhkrut (0,5- 1 tl), soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
hakitud koriandrit või lehtpeterselli
serveerimiseks paksu hapukoort või maitsestamata jogurtit

Haki puhastatud sibul ja küüslauguküüned peeneks; viiluta seller, lõika kooritud maguskartul kuubikuteks. Küpseta poti põhjas keskmisest madalamal kuumusel õli sees sibulat ja sellerit, kuni need on pehmed ja klaasjad. Lisa küüslauk ja küpseta veel u minut, seejärel sega hulka läätsed, maguskartul, ingveri- ja paprikapulber, cayenne'i ja vürtspipar ning tomatipasta või ketšup. Kuumuta segades u minut ning lisa tomatitükid, Tabasco ja puljong.

Lase supil keema tõusta, alanda kuumust ja lase õrnalt keeda u 40 minutit kuni läätsed ja maguskartul on pehmed. Maitsesta suhkru, soola ja pipraga. Soovi korral võid supi ka püreestada. Serveerides puista peale hakitud peterselli või koriandrit, nirista oliiviõli ning paku juurde hapukoort või jogurtit ja krõbeda koorikuga saia. 

reede, 20. jaanuar 2017

Hommikusöök hurmava hurmaaga



Hurmaa on mulle küll alati hästi maitsenud, kuid alles viimastel kuudel olen seda ohtralt sööma hakanud. Mesimagus vili on ülimõnus ja lisaks veel ka - vastupidiselt kõigile loogikareeglitele - väga tervislik. Öeldakse ju, et kõik hea on kas amoraalne, ebaseaduslik või paksuks tegev, aga nagu näha, on sellel "reeglil" ka erandeid ;-) Viimasel ajal lõigun seda peaaegu alati nii hommikuse pudru kui ka kohupiimakreemi või jogurti peale. Ülihea!!!

Kodumaised toitainerikkad supermarjad pohlad ja jõhvikad ilmselt reklaami ei vaja ning on praegusel külmal haiguste leviku perioodil eriti kasulikud. Kuid tänu ohtrale kiudainete, antioksüdantide, kaaliumi, magneesiumi ning A- ja C-vitamiini sisaldusele on ka suus sulava hurmaa näol tegemist tõelise tervisepommiga. Lisame sinna juurde sametise tekstuuriga valgurikka Kreeka jogurti, kasulikest rasvadest, vitaminidest ja kiudainetest pakatavad pähklid ja tervisliku mee ning saame ideaalse maiuse, mis lisaks maitsemeeltele turgutab ka tervist.

Mõned inimesed ei koori hurmaad, aga mina teen seda alati. Eks see ole maitse asi, kuidas kellelegi meeldib :) Siin on aga võimalik sellest puuviljast lähemalt lugeda.

Kuigi mina söön seda hapukate marjade ja mesise hurmaaga jogurtimaiust (mille restept ilmus ka Laupäevaleht LP-s) hommikuks, siis tegelikult sobib see ülihästi magustoidukski. Eriti hea on selline taljesõbralik dessert muidugi õhtuseks maiustamiseks ;-)

Magus hurmaa sobib lisaks kohupiimast ja jogurtist dessertidele ka putrude ja smuutide magustajaks, selle asemel aga võib võtta küpse banaani - seegi on ideealne täiendus ja annab meeldivat magusust sellele maiusele. Jogurti võid asendada kohupiimapastaga, samuti tavalise kohupiimaga, kui oled selle eelnevalt piimaga kreemiks seganud.

Soovin kõigile ilusat nädalavahetust ja tervitan Balilt! Kui kedagi huvitab elus siin, siis oma instasse üritan iga päev mõne foto ikka üles panna ;-)


Aega kulub 5 minutit; jätkub kahele

370-400 g (1 tops) paksu maitsestamata (Kreeka) jogurtit
200 g pohli või jõhvikaid (kui sügavkülmast, siis eelnevalt sulatatud)
1 suur küps hurmaa
peotäis röstitud, kooritud ja peenemaks hakitud sarapuupähkleid või röstitud mandlilaaste
2-4 sl vedelat mett (soovi korral)
mündi- või melissilehti

Sega jogurt marjadega. Koori ja tükelda hurmaa ning sega pool sellest jogurti hulka. Jaga kreem kahe kausi vahel, puista peale hakitud pähklid või röstitud mandlilaastud, laota ülejäänud hurmaaviilud ja puista mündi- või melissilehti. Kui soovid magusamat kreemi, siis sega kas jogurti hulka või nirista peale (või tee mõlemat) vedelat mett.


pühapäev, 15. jaanuar 2017

Kuldkollane sidruni-moonikeeks (gluteenivaba)


Ma ei ole üldse suur keeksisõber nagu ma vist peaaegu alati oma keeksiretseptide juures ka mainin :), kuid selles küpsetises siin on kõik paigas - see on mahlane, ei ole liiga magus, väikese happega, ei pudise ega murene liialt, kuigi on gluteenivaba, vaid püsib ideaalselt ühes tükis. Mooniseemned on aga vahelduseks päris mõnus lisand - mul ongi need küpsetistes kuidagi väga "alakasutatud" :D Ka otsing blogis näitab, et isegi ainsasse kooki, milles need olid ette nähtud (Roma imehea martsipanikook), jäid seemned olude sunnil lisamata :) Aga tõesti - kui mul on külmkapis alati mitu pakki võid, mujal kappides hunnik šokolaadi ja martsipani, samuti kondenspiima, erinevaid jahusid ja pähkleid ning muud minu jaoks küpsetamiseks vajalikku, siis mooniseemned satuvad mu varude hulka üliharva. Eks peaks ilmselt edaspidi seda viga parandama, sest kuigi ma eeldasin, et mingi lihtne keeksike (isegi kui see on tsitruse ja mooniseemnetega) erilist ovatsiooni ei tekita, siis olin väga üllatunud, kui see praktiliselt "sisse hingati" nii, et ainult pisut puru järele jäi ... :D 

Mooniseemnetega sidruniküpsetis on ideaalne jaanuarikuiseks maiustamiseks, et suvisele soojale päikesele natukenegi aseainet leida. Sobib nii tee kui ka kohvi kõrvale. Kuigi mahlane keeks on hea ka niisama, võib sellele teha peale toorjuustust katte, samuti pakkuda toorjuustukreemi või vahustatud vahukoort keeksi kõrvale. Mina sõelun lihtsalt pisut tuhksuhkrut peale :) 

Sidrunikoore asemel võib kasutada ka peenelt riivitud apelsinikoort; likööri võid asendada värskelt pressitud sidrunimahla või brändiga. Vähemalt üks supilusikatäis alkoholi on keeksi puhul praktiliselt möödapääsmatu, niiet võimalusel ikka kasuta seda ;-)

Sidrunikeeksi retsept ilmus ka D-kokaraamatus.

Ilusat pühapäeva ja tervitused Balilt!!! :)



Vaja läheb:
100 g maisijahu
80 g riisijahu
60 g toortatrajahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
180 g toasooja võid
150 g peensuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
3 toasooja muna
60 g mooniseemneid
1 suure sidruni peenelt riivitud koor
80 g hapukoort
1 sl tsitruslikööri (Cointreau) või sidrunimahla

Sega sõelutud jahud küpsetuspulbri ja soolaga. Vahusta või kreemjaks, lisa suhkrud ja vahusta heledaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Sega spaatliga õrnalt hulka ülejäänud jahu, samuti mooniseemned, sidrunikoor, hapukoor ja liköör või sidrunimahl. 

Tõsta tainas u 20 cm pikkusesse keeksivormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja puistatud üle jahuga ning küpseta ahjus 150 kraadi juures u 1 h ja 10 minutit kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase keeksil u 10 minutit vormis taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma. Jahtunud keeksile sõelu peale tuhksuhkrut või tee toorjuustust kate. Selleks vahusta 100-200 g toasooja toorjuustu paari supilusikatäie suhkru ja ühe teelusikatäie vanillisuhkruga kreemiks, maitsesta soovi korral 1 sl tsitruslikööri või sidrunimahlaga. 

neljapäev, 12. jaanuar 2017

Mesine juustukook krõbeda kaerahelbepõhjaga



See kreemjas krõbedal kaerahelbepõhjal küpsetis valmis ühe mu ammuse juustukoogi ainetel, kuid seekord magustasin seda siirupi asemel meega, põhja hulka lisasin jahu, et see paremini koos püsiks, ja peale tegin pehme šokolaadiglasuuri. Tulemuseks sai veelgi parem kook ;-)

Kuna mulle meeldib kiudainerikkaid kaerahelbeid ka kookide jm magustoitude sees kasutada, et neid tervislikumaks muuta, siis tegin põhja Tartu Milli kiirkaerahelvestest, mis on samuti täisterahelbed ehk sama tervislikud kui nö tavalised ehk jämedad kaerahelbed. Kiirhelbed on lihtsalt väiksemaks tehtud suured helbed, et need kiiremini küpseksid. Pudru tegemisel olevat aga tervislikkuse vahe täpselt samasugune nagu terve ja tükeldatud kartuli keetmisel :)

Täistera tähendab jahvatatud, purustatud või helvestatud teri, milles tera peamised koostisosad - endosperm (säilituskude seemnes areneva idu jaoks), idud ja kliid - esinevad samas suhtes nagu need esinevad terves teras. Kasulikuks teeb täistera just asjaolu, et viljateradest ei kasutata mitte ainult selle üsna toitainevaest sisu, vaid töötlemisel jäävad eraldamata kestad ja idud. Suur hulk vitamiine ja mineraalaineid on aga kogunenud just viljatera kesta ja kestaalustesse kihtidesse. 

Kuigi nö ametlikult võib siiani kirjutada pakendile peale sõna "täistera" ka juhul, kui täistera sisaldus tootes on vaid 5%, siis õnneks võtsid turuosalised sel sügisel kätte ja sõlmisid vabatahtliku kokkuleppe "Täistera hea tava", millest kirjutasin paar kuud tagasi ka Laupäevaleht LP-s.  Räägin kindlasti sellest ka mõnikord blogis pikemalt, aga mainin ära, et kokkuleppes osales Eesti Leivaliit, Eesti Pagarite Selts, Veterinaar- ja Toiduamet, Eesti Toiduainetööstuse Liit, Maaeluministeerium ja Tervise Arengu Instituut. Lisaks suurematele tootjatele nagu Leibur, Fazer, Eesti Pagar, Tartu Mill, on täistera hea tavaga liitunud ka Balti Veski, Balsnack, Hagar, Sangaste Linnas ning loodetavasti teevad seda ülejäänud ettevõttedki. Maaeluministeeriumi poolt allkirjastas lepingu kantsler Illar Lemetti, kes on arvamusel, et turuosaliste eneseregulatsioon tarbija huvides ilma riikliku sunnita on väga hea näide kaasamisest ning koostööst avaliku ja erasektori vahel. Niiet Tartu Milli puhul võib kindel olla, et sõna "täistera" ei ole pakendil mitte ainult ilu pärast ;-)



Põhi:
100 g võid
60 g (pruuni) suhkrut
1 muna
150 g kiirkaerahelbeid
50 g jahu

Tükelda või, sulata, lisa suhkur ja sega läbi. Seejärel lisa kergelt lahti klopitud muna, sega läbi ning lisa kaerahelbed ja jahu. Sega tainaks ja laota ühtlase kihina 24 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva koogivormi põhjale. Põhi võiks olla eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Aseta külmkappi tahenema. Soojenda ahi 200 kraadini ja küpseta põhja 12-15 minutit kuni see on muutunud kuivaks ja hakkab kergelt kuldseks muutuma. Seejärel alanda ahju kuumus 160 kraadini.

Täidis:
600 g toasooja toorjuustu
200 g hapukoort
170 g vedelat mett
3 toasooja muna
1,5 sl maisitärklist
1,5 sl vanillisuhkrut

Sega visplit kasutades toorjuust hapukoore ja meega ühtlaseks, sega ükshaaval hulka munad ning seejärel maisitärklis ja vanillisuhkur. Vala täidis eelküpsetatud põhjale, kata vorm fooliumiga ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 1 h. Eemalda foolium ja küpseta veel 15 minutit. 

Lase praokil uksega ahjus jahtuda, jahtunud kooki hoia üleöö külmkapis. Enne serveerimist puista peale värskeid marju ja granaatõunaseemneid, mündilehti ning nirista veel mett. Soovi korral võid teha peale šokolaadikatte.

Šokolaadikate:
1 dl vahukoort
1 sl võid
120 g tumedat šoklaadi
1 sl tuhksuhkrut

Aseta vahukoor ja või potti ning kuumuta peaaaegu keemiseni. Võta kastrul pliidilt ning sega hulka peeneks hakitud šokolaad ja tuhksuhkur. Laota šokolaadikate ühtlaselt koogile ja aseta kook külmkappi, et glasuur saaks taheneda. Enne serveerimist võid ülejäänud vahukoorest teha koogi peale kaunistused. Selleks vahusta 1 dl vahukoort 1 sl tuhksuhkru ja 1 tl vanillisuhkruga kõvaks vahuks. Tõsta pritskotti ja tee sellega koogile meelepärased kujundid.



Retsept on avaldatud Tartu Mill'i veebilehel ja Tartu Mill'i täisterahelveste retseptivihikus. 

kolmapäev, 4. jaanuar 2017

Ideaalne hommikusöök (lõhekreem ja tatraleib)


Kuigi eelmises postituses sai juba head uut aastat soovitud, aga kuna täna "võib" seda veel teha ja küll küllale liiga ei tee, nagu vanarahvas teadis rääkida, siis soovin kõigile ikkagi veel korra parimat ja lahedaimat uut aastat!!!

Uuele aastale kohaselt järkan ikka tervislikul lainel, kuid seekord räägin hoopis hommikusöögist, sest see on minu jaoks kõige olulisem eine päevas! Kuigi ma söön enamasti ka lõuna ajal ja õhtul korralikult, siis hommikune toidukord on selline, mida ma lihtsalt ei saa ära jätta! Nagu hommikukohvigi:) Kirjutasin juba peaaegu kaks aastat tagasi Laupäevaleht LP-s sellest, milline peaks olema ideaalne hommikusöök, aga blogis ei olegi veel jõudnud seda teemat põhjalikumalt käsitleda. Nüüd siis kasutan juhust ja ütlen, et hommikune einestamine on parim, mis sa enda tervise heaks teha saad! Juba vanarahvas teadis rääkida, et lõunasööki võid sõbraga jagada ja õhtusöögi vaenlasele jätta, kuid hommikusöök hoia alati omale. Isegi kui ärgates kõht tühi ei ole, tasuks siiski midagi põske pista, sest söömine vahetult pärast ärkamist teeb kergemaks tervislikumate valikute tegemisele lõuna- ja õhtusöögi ajal, hoides ära näljatunde. Samuti on uuringud näidanud, et kui hommikueine tarbida hiljemalt 30-60 minutit pärast ärkamist, paneb see ainevahetuse tööle ja aitab kaasa rasvade põletamisele.


Hommikusöögi ajal peaks saama eelkõige valku ja liitsüsivesikuid, kuid väheses koguses ka rasvu. Komplekssüsivesikuid on vaja selleks, et vältida maksa koormamist keha varude arvelt veresuhkru normis hoidmisega. Kui maks toidust glükoosi ei saa, peab ta ise kõvasti insuliini tootmisega vaeva nägema. Seetõttu on päeva esimeseks toidukorraks eriti head täisteraleivad, -sepikud ja -pudrud, aga ka pasta, kartuliroad või pannkoogid. Täisteratoodetest saadavad kiudained aitavad kaasa seedimisele ja on muidu igati kasulikud.

Süsivesikuid võiks hommikul tarbida ka inimesed, kes muidu neid vältida üritavad, sest kehal ei ole võimalust ega vajadust nendest rasva tekitada. Hommikul toidust saadav energia kulub päeva jooksul ilusti ära, isegi kui veeta oma päev laua taga istudes. Kindlasti ei tasu süsivesikutega liialdada, kuid samas pole vaja karta, et hommikune topsitäis kohupiimakreemi või jogurtit, koogilõik või pudrule pandud moos sind paksuks teeb. Vastupidi - on isegi väidetud, et hommikune koogisöömine aitab kaasa kaalulangusele!

Valgus leiduvad aminohapped aitavad vabastada ajus kemikaal dopamiini, mis teeb meid ärksamaks ja tegusamaks. Valk hoiab kõhu täis, sest seedib aeglasemalt, aidates seeläbi isu ebatervisliku toidu järele kontrolli alla hoida, samuti annab valk energiat. Seetõttu on eriti head piimatooted (kodujuust) ja muna, aga ka liha ja kala. Ühe uurimuse järgi oli ülekaalulistel tüdrukutel, kes sõid 350-kalorilise hommikusöögi, milles oli 13 g valku, päeva jooksul oluliselt väiksem magusaisu võrreldes nendega, kes hommikusöögi vahele jätsid. Teise uuringu tulemusena aga jõuti järeldusele, et päeva munade söömisega alustanud naised kaotasid kaks korda rohkem kaalu, kui need, kes esimese asjana saiakesi sõid.

Rasva ei ole küll hommikul palju vaja, kuid vähesel määral on see igati kasulik. Määri rahulikult oma leivale võid, tee pudrule võisilm või nirista peale natukene extra virgin oliiviõli. Et saada hommikul kõigist kolmest grupist midagi, on eriti heaks eineks kilu ja munaga rukkileib, graavilõhe, suitsulõhekreemi ja salatilehega (gluteenivaba) täisteraleib; rukkileib avokaadoviilude ja praetud või keedetud muna; müsli maitsestamata jogurtiga; smuuti banaani, marjade, keefiri ja kaerakliide või kamaga; väike kausitäis kaerahelbeputru paari supilusikatäie või, maapähklivõi või moosiga, nt ise tehtud õunamoos ja pohla-õunamoos on alati pudru peal head ;-)



See suitsulõhekeem on üks mu enda lemmikuid ja kuigi see on igati mõnus hommikukohvi kõrvale leivale määrimiseks, sobib see tegelikult ideaalselt igal kellaajal söömiseks, nt suupisteks õhtul veini või õlle juurde, kartulitoitude (eriti suvise värske keedetud kartuli) lisandiks vmt ;-) Eriti hea on see kuumsuitsu lõhe v forelliga, kuid tegelikult sobivad mitmed muud kaladki. Pildile sättisin aga lõhekreemi juurde oma lemmik trsitrusepressi (Fiskars), mis mul juba mitu kuud peaaegu igapäevaselt köögis abis on :)



Suitsulõhekreem

300 g kuumsuitsu lõhet või forelli
70-80 g paksu hapukoort
1 tl riivitud mädarõigast või mahedamat sinepit
poole sidruni mahl ja peenelt riivitud koor
väike punt värsket tilli
soovi korral hakitud murulauku või pisut lehtpeterselli
soola, musta pipart

Tükelda suitsulõhe ja töötle pool sellest koos hapukoore ja mädarõika või sinepiga kreemiks, maitsesta musta pipraga, vajadusel ka soolaga. Sega hulka sidrunimahl ja -koor, ülejäänud suitsulõhe tükid ja peeneks hakitud till. Soovi korral lisa veel maitserohelist ning maitsesta soola ja musta pipraga. Kata kauss kilega ja hoia külmkapis. Serveerimisel haki peale tilli ja riivi soovi korral sidrunikoort, kõrvale võid asetada ka sidrunisektorid.


Krõbeda koorikuga pehme tatraleib

400 g toortatrajahu
100 g maisijahu
100 g gluteenivaba kaerajahu
1,5 tl soodat
1 tl köömneid või koriandriseemneid või paar peotäit muid meelepäraseid seemneid, nt kõrvitsa- v päevalille seemneid (soovi korral)
1 tl soola
6 dl või pisut rohkem keefiri

Sega sõelutud jahud kuivainetega, tee keskele süvend ja vala sinna nii palju keefiri, et saaksid segada kokku pehme kergelt kleepuva taina. Tõsta tainas vormi, mille ääred on võiga määritud ja jahuga üle puistatud ning põhjas on küpsetuspabeririba. Vormi kätega piklikuks, et tainas oleks ühtlaselt vormis, suru seda nurkadesse ja silu pind.

Küpseta ahjus 230 kraadi juures 15 minutit, seejärel alanda kuumus 180 kraadini ja küpseta veel 25 minutit kuni leib on ilusti kerkinud ja kuldpruuni koorikuga. Eemalda küpsetis kohe vormist ja lase restil jahtuda.  Auruahjus kasuta funktsiooni "niiskus keskmine" ja küpseta leiba 200 kraadi juures 15 minutit ja seejärel 150 kraadi juures 20 minutit. 


Hoia leiba õhukindlalt kilesse või paberisse mässituna toatemperatuuril ning tarbi kolme-nelja päeva jooksul. Kindlasti ära pane seda külmkappi, aga kui on oht, et leiba ei jõua ära süüa õigeaegselt, siis pane osa sellest sügavkülma. 



Järmine foto on küll täiesti asjassepuutumatu, aga see on lihtsalt eriti hämmastav, kuidas üks pisike kassike suudab end nii pikaks venitada, et ulatub oma käppadega suisa u 80 cm kõrgusele söögilauale. Aga kui midagi head süüakse, siis on sellest ju igal juhul vaja osa saada, vähemalt pilk peale visata ... ;-) 



esmaspäev, 2. jaanuar 2017

Brokoli- lillkapsa salat läätsedega ehk alustame aastat tervislikult!!! :)



Loodan, et uus aasta tuli suurepäraselt ja aina paremaks läheb! :) Soovin kõigile superlahedat, rõõmsat ja edukat aastat, milles omajagu uusi põnevaid maitseelamusi, ägedaid reise ja lõbusaid hetki lähedaste ja sõpradega!!! Mina usun küll, et tuleb elu parim aasta ;-)

Et aga uusaastalubadusi oleks kergem täita, siis alustame kohe ühe tervisliku aedviljatoiduga. See soe ja toekas salat sobib erinevate liharoogade (sh nt ahjus küpsetatud krõbeda nahaga pardikoibade) juurde, samuti täiesti eraldi eineks. Kui sööd salatit omaette söögina mitte kõrvalroana, siis lisa meelepärast juustu (nt fetat, praetud halloumi't, mozzarella't), et salat veelgi paremini kõhtu täidaks. Veganid võivad aga juustu lisamata jätta.

Salati, mille idee autor on Jamie, teevad eriti toitvaks just läätsed. Need on valgu- ja mineraalainerikkad sisaldades kaaliumi, fosforit ja magneesiumi, samuti rauda, tsinki, vaske ja seleeni. Lisaks on läätsedes foolhapet ja B-rühma vitamiine ning seedimist soodustavaid lahustuvaid ja lahustumatuid kiudaineid, mis teeb nendest nii pühade ajal kui ka järgnevateks päevaseks ideaalse toidu.

Eriti head on selles salatis just kaaviari järgi nime saanud tavalistest läätsedest kõvemad ja väiksemad mustad Beluga läätsed. Need hoiavad küpsetamisel ilusti oma kuju ja tekstuuri ega muutu pudruseks. Täpselt nagu väikesed rohelised Puy läätsed, mis sisaldavad samuti tavaliste läätsedega vähem tärklist.

Köögiviljade küpsetamiseks soovitan aurutamist, sest nii säilib neis enim kasulikke aineid, kuid lisan igaks juhuks retsepti juurde ka selle, kuidas spargel- ja lillkapsast ahjus küpsetada juhul, kui auruahju ei ole.



1 keskmine (u 500 g) brokoli
1 keskmine (u 500 g) lillkapsas
extra virgin oliiviõli
puljongit
1 loorberileht
250 g Beluga või Puy läätsesid
1 sidruni mahl
2 peeneks hakitud küüslauguküünt
kuivatatud ürdisegu, tšilli(helbeid) vm meelepärast maitseainet
1 sl vedelat mett
paar peotäit hakitud lehtpeterselli
paar peotäit (u 50 g) röstitud seedermänniseemneid, piiniapähkleid või hakitud Kreeka pähkleid
1 pakk (150-200 g) tükeldatud fetajuustu või praetud halloumit (soovi korral)

Auruta köögiviljad ahjus pehmeks. Võid brokolit ja lillkapsast ka röstida ahjus 220 kraadi juures 20-25 minutit maitsestades need eelnevalt soola ja pipraga ning segades läbi mõne lusikatäie oliiviõliga. 

Aseta puljong potti (250 g läätsede kohta kulub u 1 liiter), lase keema tõusta, lisa loorberileht ja läätsed, alanda kuumust ja keeda läätsesid madalal kuumusel 25-30 minutit, kuni need on läbi küpsenud kuid mitte päris pehmed, ja nõruta.

Sega sidruni mahl u 0,6 dl oliiviõli, mee ja peeneks hakitud küüslauguküüntega, maitsesta soola ja pipraga. Soovi korral lisa ka kuivatatud ürdisegu ja tšillihelbeid või muud maitseainet, vajadusel veel oliiviõli. Vala kaste aurutatud aedviljade peale ja sega läbi. Laota serveerimisalusele, lisa läätsed, hakitud petersell, seemned või pähklid ning soovi korral ka tükeldatud või praetud juust. Soovi korral jahvata peale musta pipart ja nirista veel oliiviõli.