neljapäev, 9. september 2010

Ma tegelikult oleks kõigepealt pidanud tänama kõiki neid, kes mulle blogi tekitamisel abi pakkusid. Teen seda siis nüüd- aitäh! Õnneks oli tegemist isegi blondiinile täiesti jõukohase asjaga, aga väga kena, et olite valmis aitama:) 

Pariis meeldib mulle veel rohkem kui siin varasemalt olles:) Kogu aeg on mõnusalt soe (üle 20 kraadi) ja siiani käin veel põhiliselt lahtiste kingade ning kleitidega. Täna sadas natuke vihma ja eile öösel koju tulles sain kohe päris padukat, aga üldiselt paistab siin iga päev päike.
Eile oli siin Paris Fashion Night ( http://www.wwd.com/fashion-news/fashions-night-out-more-paris-events-2255999) ehk Chaps Elysee juures asuvates disaineripoodides kokteilid, shampus, suupisted, dj-d ja bändid. Me ise jõudsime sinna aga alles u tund enne lõppu (kuskil 10 ajal), sest jäime ühte restorani kahte koolikaaslast oodates ja veini juues aega liiga kauaks parjaks tegema, nii et me siis saime ainult paaris poes käia. Jõime natuke shampust, sõime mõned kummalised suupisted (nt kirsstomat suhkruglasuuriga ja mingi vahukomm sellise kilest shokolaaditikuga, millest sa shokolaadi pärast välja imed) ja läksime järgmisesse brasserie’sse veini jooma.

Süüa ostan erinevatest pisikestest poodidest ja turult, esimesel nädalal sai juba lemmikud välja selekteerida. Siin on tohutult palju spetsiaalsed juustu- ja lihapoode, pagariärisid ehk boulangerie'sid ja kondiitriärisid ehk patisserie'sid, kus saab kogu aeg kõige paremaid ja värskemaid asju. Ja need poed on ka eriliselt lahedad:) Pariisis on ka hästi palju suuri turge, kuhu talunikud ja väiketootjad tulevad oma kaupa müüma ja kus on kümnete lettide kaupa kõikvõimalikke aed- ja puuvilju, juustusid ja muid piimatooteid, lihasid, sinke, mereande. nt meie kooli juures on kolm korda nädalas turg, mille tõttu pannakse suur tänav u 5 kvartali ulatuses (ikka mitusada meetrit) kinni.
Ja juustud on siin ikka jube head!!! ja neid on sadu erinevaid... Ma ei saa ainult sellest aru, kuhu nad kaovad mu külmkapist? Alles pühapäeval ostsin väikese kotitäie erinevaid juuste (cantal, compte, tomme de savoie jvm ning igaühte ligi 200 g), nüüd on aga ainult paar väikest tükki järel? Ilmselt hiired ...
Päris kool ehk praktikumid, loengud ja demod hakkasid meil peale 1. septembril ehk siis täna sai täis täpselt nädal aega kooliskäimist:) Kooliga olen ma superrahul! Enamik õppejõududest on Michelini tärnidega restoranide endised (pea)kokad, kellel on aastatepikkune kogemus ja kes on igasugustel võistlustel auhindu saanud ning kogu õpetus on hästi huvitav ja professionaalne (ja ülikiire). Täiesti uskumatu on see, kui palju oleme esimese nädalaga jõudnud õppida ja teha. Kusjuures kõik need asjad, mida seni oleme teinud (nt erinevad kastmed ja puljongid) ning isegi kala fileerimine tunduvad nüüd imelihtsad. Varem vaatasin lehekülje pikkust koostisainete loetelu ja sinna juurde käivat mitme-leheküljelist õpetust ja isegi ei mõelnud, et võiks kunagi neid asju kunagi teha julgeda...:)

Iga demostratsioon ehk demo ja praktikum on kumbki 2,5 h pikk, aga tihti kestab ka kauem. Kõik on nii huvitav kogu aeg, et tavaliselt tuleb alles klassi lõppedes meelde, et aeg on möödunud kordagi isegi lonksu vett võtmata, rääkimata tualetis käimisest. Praktikumis on ka pidevalt selline kiirus peal, et selleks, et oma asju õigeks ajaks valmis saada, ei olekski võimalik vahepeal ära käia.
Demo ajal teeb chef valmis erinevad asjad, mille retseptid meile on eelnevalt jagatud, ja seletab iga liigutuse lahti. Meie paneme kõik kirja, jätame meelde, teeme pilte ja siis teeme ise praktikumis järgi. Meie kursus koosneb 7-st grupist (igas grupis u 8- 9 inimest). Igal demol on korraga 4 gruppi ja praktikumis 1. Demo ruumides on Chefil suur töölaud, mille kohal on terves ulatuses peegel, kust kõik on ilusti näha. Lisaks on tal ka abis assistent, kes asju ette valmistab, toob, viib, peseb, valmis tehtud asju portsjonidesse jagab jne. Põhimõtteliselt on tegemist kokasaatega live’is:) Ainult et kõik valmistehtud asjad saame ise ära süüa ja tavaliselt demo kogused on 2 v rohkem korda suuremad kui meie retseptides. et ikka kõigile jätkuks Kõik chefi tehtud asjad jagatakse väikeste (u koogitaldriku suuruste) taldrikute peale, et igaüks saaks proovida. Kuna kokasaated on ainsad asjad, mida ma viitsin telekast vaadata, siis põhimõtteliselt ma võiks päev otsa ainult demodel istuda:) Ahjaa, telekast ei tule toidulõhna, meil aga täidavad terve ruumi imelised aroomid:)

Nt eilsel demol tegi chef prantsuse sibulapiruka anshoovistega (pissaladiere’i) ning spinati-singi täidisega cannelloonid tomatikastmes. Pastataigna tegemine oli ka lihtsam, kui ma oskasin arvata - koostisained kokku segada, külmkappi, siis paberõhukeseks masinaga, siis tükid kõigepealt keeva vette, sealt sõelga jääkuubikutega vette, seejärel märjale käterätile, täidis sisse, kastmed peale ja alla ning ahju. Sinna juurde tegi ta Mornay kastme (põhineb Bechamelil, aga sellele lisatakse hiljem munakollased, juust ja koor), ahjus aedviljade ja peekoniga küpsetatud tomatikastme ja pesto. Seda tomatikastet tahaks kindalsti kunagi ise teha, see oli ikka kohe väga hea.:) ja tegelikult tahab see kaste 3 h küpseda, meil aga sai ta u 2 h ahjus olla, niiet tegelikult võib ta olla veelgi parem... 

Täna oli meil eelmise demo praktikum ja tegime seal ise pissaladiere’i. Minu elu esimene isetehtud päris pärmitaigen ja pissaladiere! Kahju ainult, et pilti ei teinud:( Pärmitaigen kerkis ilusti ja kogu pirukas oli nii hea, et pmst sõin ma selle peaaegu kõik korraga ära. Õnneks olin ma mõned tükid vanemate kursuste paarile tüübile ära anda jõudnud.:)

Kui me mingi asja praktikumis valmis teeme, siis peame selle ilusti taldrikul serveerima ja chef annab meile hinde nii selle välimuse, maitse kui ka kogu meie tööprotsessi põhjal (kuidas me asju lõigume, kui puhas on tööpind ja ümbrus, milline on meie tehnika jms). Sealhulgas on oluline ka alati laitmatu kostüüm. Lisan siia demol chefi pooolt tehtud piruka pildi ja minu (nagu ka teiste meie grupi inimeste) pirukas nägi välja täpselt samasugune.

Lisaks pannil olliviõlis pruunistatud sibulatele on seal peal veel tomatifileed (kooritud ja seemnetest puhastatud tomatite viljaliha), anshoovise fileed (konservikarbist välja võttes peaks need panema u veerandtunniks piima sisse likku, et liigset soolasust eemaldada), küüslauguviilud, kapparid ja oliivid. Superhea ja imelihtne! Chef soovitas seda kindlasti Vahemere ääres süüa ja külma rose'd kõrvale juua...:) Varem või hiljem ma seda kindlasti ka teen;-)

1 kommentaar:

Karina ütles ...

Tulen järgmise lennukiga sinu juurde sööma :P