esmaspäev, 22. august 2011

Pesto


Pesto on selline asi, mille restepti on üsna raske kirja panna. Kõike läheb sinna suhteliselt umbes tunde järgi ja kui ma enamike teiste toitude puhul ikka saan kogused blogi jaoks kuidagi kirja, siis pesto puhul ei aita isegi blogi pidamine:) Aga ma ikkagi üritan retsepti edasi anda, sest hiljuti helistas mulle üks lähisugulane (nimesid ei nimeta:)), kes oli just parajasti pestot valmistamas ja tahtis teada, kas oleks vaja lehti enne blanšeerida ka. Vastus: ei ole!

Minu pesto koosneb basiilikust, küüslaugust, extra virgin oliiviõlist, seedermänni- v piiniaseemnetest,  parmesani v pecorino juustust ning on maitsestatud soola, pipra ja sidrunimahlaga. Aga pestot võib tegelikult basiiliku asemel teha ka ruccola v karulauguga, igasugustest umbrohtudest (nagu noored naadi- ja võilillelehed) rääkimata. Peeti võib ka kasutada - peedipesto on väga hea, aga ma pole seda veel ise teha proovinud (varsti aga katsetan). Mõned olulised asjad pesto valmistamisel:
  • Piinia- v seedermänniseemneid võiks eelnevalt kergelt röstida, aga mitte pruunistada. Seemnete asemel sobivad väga hästi ka mandlid v Kreeka pähklid. Mandleid ega Kreeka pähkleid ei ole vaja röstida, aga ilma kooreta mandlid sobivad pestosse paremini. 
  • Küüslauguküüned lõika enne pestole lisamist pooleks ja eemalda süda, sest see on seedimatu.
  • Basiilikust kasuta ainult lehti. Basiilikulehtedele jahvata kohe peale meresoola, sest sool aitab fikseerida klorofülli ja basiilik hoiab paremini rohelist värvi (seda õpetati meile koolis).
  • Koostisosade purustamiseks võid kasutada nii blenderit, köögikombaini (pulse-režiim) kui ka lihtsalt uhmrit.
  • Prantsuse keeles on pesto pistou ja koolis kasutusel olnud retsepti sisse läks 1 küüslauguküüs, 30 ml oliiviõli, pool punti basiilikut ja näpuotsatäis soola. 
Minu pesto kogused on u sellised:
2 tassitäit basiilikulehti
2 küüslauguküünt
poole sidruni mahl
suur peotäis röstitud piinia- v seedermänniseemneid 
50 g parmesani v pecorinot
u 5 spl extra virgin oliiviõli
jahvatatud soola ja pipart

Pane kõik asjad (v.a oliiviõli) köögikombaini v blenderisse ja töötle ühtlaseks (mida vähem, seda parem, sest nii säilib basiilikus rohkem värvi). Lisa oliiviõli piisavalt, et oleks ilus ühtlane konsistents, sega läbi ja pane pesto purki, vala peale kiht oliiviõli. Hoia suletult külmkapis. Pärast iga kasutamist lisa purki pesto peale uus kiht head oliiviõli. Imemaitsev! :) Sobib igasugustele võileibadele ja lihade juurde, pastadesse ja salatitesse, niisama lusikaga purgist söömisest rääkimata ;-)

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hei.
Mul tuli pesto ka imehea välja ja on siimaani ülimalt söögikõlbulik.
Ainult üks asi häirib - nimelt minu jaoks on värske küüslaugu maitse seal liiga terav. Kes seda ei kannata, peaks vist küüsla enne kergelt pannil ära blanšeerima.
Laura L

Silja Luide ütles ...

Rõõm kuulda! :) Blanšeerimine v kerge röstimine võtavad toore küüslaugu maitse ära. Btw, blanšeerimine tähendab kas korraks kuuma vette kastmist v kiirelt keetmist.