esmaspäev, 19. september 2011

Šokolaadi-rummikook


Põhi 
150 g jahu (mina kasutasin maisijahu)
30 g kakaopulbrit
75 g (tuhk)suhkrut
100 g külma võid
1 munakollane
2-3 tl jäävett

Pane suhkur, kuubikuteks lõigatud külma või tükid ning eelnevalt omavahel segatud jahu ja kakao köögikombaini ja sega lühidalt kuni segu meenutab saiapuru. Lisa munakollane ja 2 tl vett ning sega, vajadusel lisa veel vett, kuni tainas jääb kokku. 

Võta taigen kombainist välja ja vajadusel sõtku kergelt kuni see on ühtlane. Pane taigen kaussi, kata toidukilega ja jahuta külmikus 30 minutit. Rulli taigen jahusel tööpinnal u 5 mm paksuseks. Vooderda ettevalmistatud (mina panen põhja küpsetuspaberi, ääred aga määrin võiga ja raputan üle jahuga) koogivorm taignaga, lõika servad ühtlaseks, kata toidukilega ja pane veel 30 minutiks külma. 

Kuumuta ahi 180 kraadini. Pane koogipõhjal olevale toidukilele raskus (nt kuivatatud herned, oad v keetmata riis) peale ja küpseta 12 minutit. Seejärel eemalda kile koos raskusega ning küpseta veel 5 minutit v kuni pirukapõhi on kuldne.

Täidis
350 g tumedat šokolaadi (mul oli osa šokolaadist pähklitükkidega)
170 g võid
2 spl tumedat rummi
(1 Tonka uba)
2 suurt muna ja 2 suurt munakollast v 1 suur muna ja 3 suurt munakollast
2 spl suhkrut

Sulata hakitud šokolaad ja kuubikuteks lõigatud või kausis veevanni kohal aeg-ajalt segades kuni segu on ühtlane. Lisa rumm (ja soovi korral riivitud Tonka uba) ja jäta jahtuma. 

Mikserda muna(d), munakollased ja suhkur suurel kiirusel heledaks ning kreemjaks. Lisa vähehaaval šokolaadisegu ja sega ühtlaseks. 

Küpseta ahjus 10 minutit, kuni täidise servad hakkavad kerkima. Jäta jahtuma. Serveeri kas soojalt v jahutatult.  

Väikeste muudatustega retsept on pärit kuldsest magustoiduraamatust.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tegin seda kooki ja imestasin, miks nii kõva tuli, et nuga läbi ei lähe. Siis, uuesti retsepti lugedes avastasin, et täidise koostisosades välja toodud 170g võid on tegemisfaasis unustatud mainida ja nii see või mul külmkappi jäi.
Väga kahju, 2h mässasin. :( :( :(

Silja Luide ütles ...

väga kahju, et nii läks, aga tegemisfaasis on ka või ilusti olemas! üks variant, mida ise selliste asjade vältimiseks kasutan, on enne küpsetamist kõik koostisosad kapist välja võtta, et need silme ees oleks ja midagi meelest ei läheks. aga kindlasti tuleks ka õpetus enne korralikult läbi lugeda, eriti veel, kui see on nii lühikene ja lihtne nagu sellel koogil!