teisipäev, 15. november 2011

Küpsetatud keegelkõrvitsa pasta



Imearmas keegelkõrvits (muskaatkõrvitsa alaliik, ik butternut squash), millest puhastatult saab u pool kilo viljaliha. Ahjus küüslauguga küpsetatult on kõrvits eriliselt mõnusa mekiga, mida oma poolt ideaalselt täiendavad röstitud kõrvitsaseemned, salvei ja parmesan. Parmesani tuleb panna muidugi ohtralt, sest seda ei ole kunagi liiga palju;-)


Vaja läheb:
1 keegelkõrvits
2 küüslauguküünt
4 spl oliiviõli
300 g pastat
50 g röstitud kõrvitsaseemneid
100 g parmesani
musta pipart
värskeid salveilehti

Puhasta ja tükelda kõrvits ning sega hakitud küüslauguküünte ja u 2 spl oliiviõliga. Küpseta ahjus 190 kraadi juures u 30-40 minutit, kuni kõrvits on pehme. 

Rösti pannil kõrvitsaseemned. Keeda pasta vastavalt pakendi juhistele, kurna ja sega u 2 spl oliiviõli, värskelt jahvatatud musta pipra ja meresoolaga. Lisa ahjus küpsetatud kõrvits, väiksemateks tükkideks rebitud salveiliehed, röstitud kõrvitsaseemned ja peenelt rivitud parmesan. Sega kõik õrnalt kokku, tõsta taldrikule ja tõmba juustunoaga pasta peale veel parmesaniviile.

7 kommentaari:

Tuuli ütles ...

:))) Keegelkõrvits on küll uus termin. Mul endalgi üks veel riiulil oma mihklipäeva ootamas. Mulle väga meeldib selle kõrvitsa krõmpsuv-magus viljaliha, söön sageli seda lihtsalt toorelt krõmpsutades ja näiteks tšillimoosi sisse dippides. See pasta on ka kindlasti täiesti vastupandamatu kooslus!

Silja Luide ütles ...

Keegelkõrvits on uus ja harjumatu termin jah:) Usaldasin siin täielikult Pillet: http://siljafoodparis.blogspot.com/2011/03/lav-i-toit.html, kuigi seda terminit kasutamas ei ole ma siiani veel kedagi kuulnud :):):)

Anonüümne ütles ...

Hei.

Ma panin muskaatkõrvitsat maha küll, aga asja neist ei saanud :( Kui seemneid leian, katsetan veel ja veel ja veel :)

LauraL

Silja Luide ütles ...

Laura, selle kõrvitsa kasvatas üks mu sõbranna (seemned saadeti talle Šotimaalt) ja tal oli neid terve korvitäis, niiet butternut peaks Eestis ilusti kasvama. Proovi kindlasti järgmine aasta jälle - mina pakun abi saagi realiseerimisel :)
Aga mis Sina - tulevane bioloog ju ikkagi - mõistetest arvad? Kas muskaatkõrvits, nagu see laialdaselt levinud on, v keegelkõrvits?

Anonüümne ütles ...

Njaa. Mina kaldun muskaatkõrvitsa poole, sest ehkki see vili meenutab kujult keeglikurikat, on esimene täpsem nimetus ja teine veidi triviaalsem. Nagu baklažaan ja pommu näiteks.

LL

Silja Luide ütles ...

Aga mis nö ametlik termin oleks? Kas TÜ eestikeelsete taimenimede andmebaas (http://www.ut.ee/taimenimed/taimenimed.cgi?query=moschata&lang=ld) ei ole autoriteetne allikas?
Aga mina pooldan ka terminit "baklažaan", pommu kõlab veits imelikult ja ÕS ka seda ei tunnista.

Anonüümne ütles ...

Kusjuures, ma ei teadnudki seda lehte :D
Ma arvan, et see nimetamine sõltub siin sordist, st näha on, et just butternuti rühm on keegelkõrvitsa nimega. Samas kuna tegemist on siiski ainult rühmaga, mitte liigiga, siis ei ole nimetamisel suurt vahet.
Kusjuures, seemnemaailma lehel on praegu 4-5 eri tüüpi muskaatkõrvitsa seemneid müügil, nii et kardetud otsimine on kergem kui arvatud.

LL

PS: tegelikult see nimetamine on üks paras farss, nt karikakralgi on üle 20 erineva ld keelse sünonüümse nimetuse