reede, 29. juuni 2012

Pisipavlovad maasikatega


Lõpuks ongi käes minu lemmik-aeg aastast ehk magusate kodumaiste maasikate aeg. Ja jälle ongi põhjust teha taaskord ühte oma lemmik-kooki Pavlovat:)  On tõesti vähe asju, mis oleks paremad, kui suussulav besee hapuka kreemi, kohupiima ja hunniku värskete maasikatega - Pavlova on hetkel ainus asi, mis mul täiuslikust õnnest puudu jääb, kui seda parasjagu kodus ei ole:)

Tuleb järjekordne lahe nädalavahetus, aga esmaspäeval on minu kord Põhjaka kööki minna:) Kes veel ei tea, siis meil nimelt on mõnede toidublogijatega suvel selline tore "projekt", et igal esmaspäeval läheb üks blogija Põhjakale ning näitab sealses köögis ette, kuidas valmistada tema retsepti järgi ühte soolast ja ühte magusat rooga. Ja terve nädala jooksul pakub Põhjaka neid toite tavapärases menüüs oma klientidele. Sel nädalal nt on võimalik proovida Tuuli retseptide järgi valmistatud külmutatud maasika-kondenspiimakooki ja marineeritud räimesid, niiet Põhjaka-külastus tasub nädalavahetusel kindlasti plaani võtta;-) Ja Põhjaka enda toitude pärast muidugi ka - nende tomatisupp näiteks on maailma parim!!! (Täiesti objektiivselt, muide:D)

Igal juhul olete kõik väga oodatud Põhjakale sööma nii järgmisel nädalal minu kui ka terve suve jooksul kõigi teiste blogijate retseptide järgi tehtud toitusid. Et siis lõpuks kõigil võimalus ära proovida, kuidas meie toidud, mida enamik reeglina vaid läbi arvutiekraani näeb, ka päriselt maitsevad:) Meie amatöörsportlaste seltskonna tegemistega saab kursis olla ekstra selleks loodud FB lehel:)

Need pisikesed Pavlovad on tehtud sama retsepti järgi, mis mu nö "tavaline" Pavlova, ainult et ühe suure koogi asemel küpsetasin 4 väikest. Äädika asemel kasutasin seekord sidrunimahla - nii jääb koogi maitse veelgi parem:) Eeldasin, et küpsetusaeg on väiksematel beseedel lühem, kui täismõõdus Pavloval, aga tegelikult kulus valmimiseks täpselt sama aeg.

Tegelikult ma olen muidugi pisikesi Pavlovaid varem korra teinud ka ja juhtus see just Põhjaka köögis:) Kui ma märtsi alguses seal mõne päeva külas olin, siis sai neid katsetatud, klientidele meeldisid ja nüüd on pisipavlovad siiani peaaegu igapäeaselt Põhjakal menüüs, kuigi minu algset retsepti on Joel juba ise edasi tuuninud:) Ja Joeli omad näevad hoopis ilusamad välja, sest ta kasutab pritskotti munavalgevahu kuhjakeste tegemiseks - mina lähen selles osas kergema vastupanu teed:) Aga eriti südantsoojendav on, et Pavlova on menüüs alati koos hapuka curd'iga, mis samuti varieerub vastavalt aasta-ajale, nagu curd'id siin blogiski:) Kuigi täna näiteks on Pavlova Põhjakal lemon curd'iga:) Ehk, nagu Joel mulle ükskord kirjutas, kui Pavlova oleks muusikapala, siis selle noodikiri oleks magus, hapu, magus, hapu:):):)

Mu järgmise nädala retseptid, mille järgi Põhjakal kokkame, on küll hooajalised, st üritan võimalikult palju ära kasutada hetkel peenralt, kasvuhoonest ja kohalikelt talunikelt saadavat värsket kraami ja maasikaid, aga loota ju võib, et äkki jääb seegi kord vähemalt üks neist pikemaks ajaks menüüsse:):):)

Ilusat nädalavahetust kõigile ja küpsetage Pavlovat - see on tegelikult veelgi lihtsam, kui esmapilgul tundub!:)



Pavlova:
4 suurt munavalget
1/8 tl soola
200 (tuhk)suhkrut
2 spl vett
1 spl maisitärklist
1 tl vaniljeekstrakti
1 spl sidrunimahla


Kuumuta ahi 130 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja piserda vähese veega. Et küpsetuspaber ilusti plaadi peal kinni püsiks, määri plaat enne võiga v kasuta magneteid.

Mikserda munavalged soolaga keskmisel kiirusel kergeks vahuks. Lisa vähehaaval suhkur (mina soovitan kasutada tuhksuhkrut, sest see lahustub paremini) ja mikserda kõvaks läikivaks vahuks. Lisa munavalgevahule vesi, maisitärklis, vaniljeekstrakt ja sidrunimahl ning mikserda ühtlaseks (u 10 sek). 

Tõsta segu supilusikaga kas 4 suure v 6 väiksema ringi kujuliselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Besee vajub küpsetamise ajal laiemaks, niiet jäta kuhjakeste vahele 2-3 cm vaba pinda. Silu beseevahu keskosa natukene lamedamaks (servad võivad olla aga kõrgemad), et pärast oleks hea täidist küpsenud põhjale peale panna. 

Küpseta u 40-50 minutit (sõltuvalt suurusest) kuni beseed on krõbedad ja kahvatukuldsed. Servaosa peaks olema kuiv ja veidi murenenud, keskosa aga pisut vetruv. Lülita ahi välja ja jäta kook praokil uksega ahju vähemalt tunniks jahtuma. Serveerimiseks võta beseed ettevaatlikult paberilt ja aseta taldrikule.

Täidiseks sobivad hästi igasugsued curd'id, nt aprikoosi, sidruni, astelpaju, granadilli v rabarberi oma. Mina tegin seekord rabarberikreemi, mille ma kõik Pavlovatele peale laotasin. Tegelikult piisab ühele pisikesele pavolvale ka u 2 spl curd'ist :)

Katteks seekord lihtsalt vaniljemaisteline kohupiimapasta - ühest pakist (300 g) täitsa piisas. Ja loomulikult MAASIKAD:):):), natukene münti ka;-) Oma rõdul kasvava kolme erineva mündisordi eest (millest üks on algselt Tuuli aiast pärit):) aga veelkord suured tänud Mari -Liisile!!!:)


5 kommentaari:

Ennike ütles ...

Tere!

Kui ma tahan teha pavlovad õhtuks valmis, kas ma võin siis juba hommikul nad kokku lapata, st vahukooresegu ja marjad peale panna või peab ikkagi nad kokku lappama vahetult ennem söömist? Aitäh vastuse eest!

Ennike

Silja Luide ütles ...

tere, Ennike!

mina soovitaksin ikkagi vahetult enne söömist kõik kokku panna - siis on pavlova veel krõbe ega vetti ära, samuti marjad on siis veel värsked ega muutu vesiseks.

head küpsetamist!

Silja

Ennike ütles ...

Aitäh :) Arvasin ise seda sama, aga tahtsin veenduda :) Tänud veelkord!

Silja Luide ütles ...

palun, palun :) Head küpsetamist veelkord ja toredat nädalavahetust!

Silja Luide ütles ...

ja ma tahtsin veel öelda - alati tasub küsida :) see ei ole mingi vaev aidata, aga samas oleks kahju, kui vaeva näha ja küpsetada ja siis mõne tobeda pisiasja pärast ei tule perfektset tulemust :)