neljapäev, 23. august 2012

Mustika-juustukook


See kook oli nii hea, et sai ühe päevaga otsa!:):):) Ja (kahjuks) pean jällegi tunnistama, et sööjaid oli taaskord ainult kaks ... Inimesed küsivad minult pidevalt, kes kõik need koogid ära sööb, mida ma iga päev küpsetan:) No siiani ei ole küll mitte kunagi pidanud midagi ära viskma:) Sõbrad-tuttavad söövad kõik hea meelega kooki ja isegi sellistel päevadel, kui küpsetan 5-6 tükki korraga (nt ajakirja T&T järgmise numbri pildistamise jaoks), on kõik koogid leidnud alati õnnelikud sööjad:):):)

Näiteks seda mustikakooki sõin ma ise hommiku- ja õhtusöögiks, vahepeal päeval kodust läbi joostes sõin ka suure tüki (võib siis vist öelda, et lõunasöögiks sõin samuti):):):) Ja nii nende kookidega alati läheb ... :D

Sellel suvel ei olegi mina metsa mustikale jõudnud ja koogi tegemisel kasutasin hiigelsuuri kultuurmustikaid, mida mina ostan BioMari nimeliset kohast, sest nende puhul ma tean kindlalt, et mingit keemiat marjade kasvatamisel ei kasutata. Hetkel on neil kolmas üleminekuaasta, mis tähendab, et järgmisel suvel on marjadel juba ka ametlikult mahemärgistus olemas.

Kultuurmustikad hoiavad küpsetamisel hästi oma kuju ja on oluliselt vähem vesisemad, kui tavalised mustikad, niiet koogi valmistamisel nö tavaliste e metsast korjatud mustikatega tasuks sellega arvestada;-)

Võid koogile põhja valmistada ka küpsistest (nt kondenspiimamaitselistest, kaeraküpsistest vm), aga mina tegin seekord täitsa gluteenivaba juustukoogi. Selline kookoshelveste ja jahvatatud mandlitega põhi meeldib mulle tegelikult endale ka hoopis rohkem, kui küpsistest tehtu. Ma ei tea, miks ma siiani seda pähkli-kookoshelbe põhja nii harva olen teinud ...:)

Ja vaniljemaitse saamiseks lisasin seekord juustukoogile hoopis Piprapoest saadud vaniljekaunapastat. Seda on lihtne ja mugav kasutada - seemnete kaunast väljakraapimise on keegi juba ära teinud:) Üks supilusikatäis pastat on võrdväärne ühe vaniljekauna seemnetega.

Igal juhul kook on mõnusa pähklise põhjaga ja kreemjas, haput (sidrunikoor ja mustikad) on ka parajalt, et magusat juustutäidist tasakaalustada, niiet jälle üks kook, mida võib julgelt kõigile soovitada:):):)

Põhi:
1,5 dl röstitud kookoshelbeid
1,5 dl jahvatatud mandleid
50 g sulatatud võid

Rösti kookoshelbed kuldpruuniks, sega jahvatatud mandlite ja sulatatud võiga, suru segu 24 cm läbimõõduga võitatud koogivormi põhja. Pane vorm täidise valmistamise ajaks külma.

Täidis:
600 g toorjuustu
150 g hapukoort
1 vaniljekaun v 1 spl vaniljekaunapastat
1 kuhjaga spl maisitärklist
200 g (rafineerimata roo)suhkrut
3 suurt v 4 väikest muna
sidruni v väikese apelsini peenelt riivitud koor
300 g mustikaid + soovi korral veel peotäis või paar koogi peale kaunistamiseks

Vispelda toasoojad toorjuust, hapukoor, munad, suhkur, maisitärklis, sidruni- v apelsinikoor ja seemned vaniljekaunast v vaniljekaunapasta ühtlaseks. Sega õrnalt sisse 100 g mustikaid.

Vala täidis põhjale ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 20 minutit. Puista peale ülejäänud mustikad ja suru neid vajadusel natukene juustusegu sisse. Küpseta veel u 25-40 minutit (kokku 45-60 minutit) kuni kook hakkab pealt kergelt pruunistuma ja on peaaegu tahenenud, keskelt võib kook veidike veel võbiseda. Tee ahju uks lahti ja lase koogil ahjus jahtuda. Jahtunud kook pane külma.


5 kommentaari:

Pille ütles ...

Silja, Su tordialus teeb täitsa kadedaks, nii imeilus!!! Kook näeb ka kaunis välja, aga jah, see tordialus teeb kohe kadedaks :)

Silja Luide ütles ...

Aitäh Sulle, Pille, ilusate sõnade eest!:) Mulle endale ka väga meeldivad mõlemad:):):)

Tundub, et kui ma nüüd oktoobris Kuressaarde lähen, tuleb mul seda alust sealt kohe hulgi osta. Kas toon Sulle ka ühe? ;-)

Anonüümne ütles ...

Tunnen ka huvi koogialuse vastu. Kus Kuresaares on see pood, kus selliseid ilusaid aluseid müüakse?

Pille ütles ...

Silja, ma võtan pakkumise vastu ;)

Silja Luide ütles ...

Anonüümne, seda koogialust saab Kuressaare kaubamajast.

Pille, loodame siis, et oktoobris veel mõni alus on alles jäänud:)