kolmapäev, 5. juuni 2013

Rabarbrimuffinid (nisujahuta)


Need on ühed pehmed ja mahlased muffinid, kus rabarber annab parajalt palju hapusust ja suhkruroosiirupi teistmoodi magusust, kui tavaline suhkur. Mina kasutasin nende valmistamisel riisijahu ja gluteenivaba kaerajahu, kui sa aga ei soovi gluteenivaba küpsetist, siis võid teha muffinid nisujahuga.

Retsept ilmus ka LP-s minu rabarberi-loo juures. Paraku oli nii paber- kui ka digilehte õige pildi asemel sattunud hoopis kevadised apelsinimuffinid, mille retsepti oma apelsini-teemalise artikli juures jagasin. Loodan, et küpsetajad väga segadusse ei satu:)

Need muffinid püsivad mahlased mitu päeva, samuti nagu eelmise postituse ingveri-rabarberikeeks. Kui aga küpsetised kilesse mähkida, siis ilmselt on need ka nädala pärast täitsa söödavad ja üldsegi mitte kuivad. Selle vürtsika keeksi, mis mulle endale ka tohutult meeldib, juures jäi aga mainimata üks väike pisiasi. Nimelt kui seda esimest korda küpsetsin ja ise õhtusöögile läksin, siis sain sms-i "Ülihea keeks, aitäh!" Ja see on üsna ebatavaline "sündmus", sest tavaliselt selliseid sõnumeid siinse maja, kus kooke tuleb ahjust peaaegu igapäevaselt, elanikud mulle ei saada ... hetkel ei tulegi ausalt öeldes ühtegi teist sellist juhtumit meelde ...:) Ilmselt on muidugi asi meie maja elanike vähesuses ;-)

Rääkides aga veel rabarberist, siis selle köögivilja lehed on väga suure oblikhappe sisaldusega ja toiduks neid kasutada ei ole soovitav, kuid see-eest pidavat need olema väga tõhusad tselluliidi vastu võitlemisel!:) Kuulsin LP toidutoimetaja Margit Tõnsonilt, et metsamoor Irje Karjus soovitab rabarberilehti endale istmiku alla sättida ja saunas ka muude probleemsete kohtade, nagu puusad ja reied, ümber mässida:)

Et rabarberivarred sisaldavad samuti organismile kahjulikku oblikhapet (õnneks siiski u 10 korda vähem kui lehed), siis soovitatakse valmistada toite rabarberist just koos piimatoodetega, et oblikhape ühineks piimas sisalduva kaltsiumiga ja muutuks kahjutuks. Kuna aga rabarberit ei sööda just iga päev ega suurtes kogustes, siis polevat oblikhappe pärast vaja ka üleliia muretseda. 


Vaja läheb:
150 g riisijahu
50 g kaera- või maisijahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
peotäis pähkleid või mandleid
1,5 dl (suhkruroo)siirupit või mett
0,6 dl õli
2,4 dl piima
2 muna
1 rabarberivars (u 120-150 g)
soovi korral kaneeli ja tuhksuhkrut

Tükelda rabarber väikesteks tükkideks. Sega ühes kausis sõelutud jahud, sool ja küpsetuspulber, teises aga peenelt hakitud pähklid v mandlid, mesi v suhkruroosiirup, õli, piim ja kergelt lahti klopitud munad. Lisa jahusegu, ise samal ajal segades, vedelatele ainetele, sega ühtlaseks tainaks ja lisa rabarberi tükid.

Vala tainas muffinivormidesse (saab 12 suurt ääreni täis vormi), raputa soovi korral peale kaneeli ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 25 minutit kuni muffinid on pealt pruunid, katsudes vetruvad ja sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Lase u 10 minutit vormis taheneda ja tõsta siis muffinid vormidest välja restile jahtuma. Peale võid raputada tuhksuhkrut. 

6 kommentaari:

Kristel ütles ...

Super mōnusad muffinid, pole ükski nisujahu muffin kunagi nii hea olnud, kui hoopis riisi ja maisijahu kasutades. Rabarberit küll polnud, aga panin martsipani ja pohli. Aitäh retsepti eest! Kartsin koguaeg teiste jahude kasutamist ,aga nüüd sain palju kindlust juurde!

Silja Luide ütles ...

aitäh tagasiside eest - mul on hästi hea meel selle üle, et muffinid meeldisid! :) ma kujutan ette, kui head need veel pohlade ja martsipaniga olla võivad :)

Lille ütles ...

Kas õli võin asendada ka sulatatud võiga? :)

Silja Luide ütles ...

jah, ikka võid, Lille! head küpsetamist! :)

Anonüümne ütles ...

Kas peabki väga vedel see tainas jääma?

Silja Luide ütles ...

kui vedel see "nii vedel" on?