teisipäev, 4. veebruar 2014

Tiramisu dulce de leche'ga

Kirjutasin Argentiina köögist mõni aeg tagasi LP-s ühe ülevaatliku loo. Selle juurde tegin lihtsa magustoidu, milles on ühendatud Argentiinas levinud hispaania ja itaalia köögi mõjutused. 

Argentiinast tahaksin veel blogis kirjutada, aga keda see riik lähemalt huvitab, sellel soovitan lugeda EE-s ilmunud eriti põnevat lugu Argentiinast. Loo autoriks on Ivo Tšetõrkin, kelle raamatut "Minu Amazonas" ma blogiski soovitasin :)


Peene nimega argentiinlaste lemmik dulce de leche  pole tegelikult midagi muud, kui keedetud magus kondenspiim, mida saab isegi Eestis juba poest osta. Kuid magusat kondenspiima võib kodus ise keeta - kolm tundi on täpselt paras aeg, et selle konsistents oleks kreemjas ja karamelline. Samas aga võib dulce de leche valmistada ka lihtsalt piimast ja suhkrust

Dulce de leche'ga tiramisu:
400 g toasooja dulce de leche't
500 g toasooja mascarpone't
1 kakaoga biskviit-koogipõhi
2-3 dl külma kohvi

Vahusta toasoojad mascarpone ja dulce de leche ühtlaseks kreemiks. Lõika biskviit horisontaalselt kaheks ja aseta üks pool vormi või alusele. Immuta kohviga ja kata poole koguse kreemiga. Aseta peale teine pool, immuta ülejäänud kohviga ning kata kreemiga. Aseta külma ja lase vähemalt paar tundi maitsestuda. Serveerides sõelu peale naturaalset kakaopulbrit, riivi tumedat šokolaadi ja/või puista värskeid marju.



Kui soovid valmistada gluteenivaba biskviiti, siis läheb vaja:
2 muna
0,7 dl suhkrut
2 kuhjaga sl kartulijahu
1 sl naturaalset kakaopulbrit
0,5 tl küpsetuspulbrit


Põhja jaoks vahusta toasoojad munad suhkruga. Sega ülejäänud koostisosad omavahel, sõelu munavahu peale ja tõsta õrnalt segamini. Kalla taigen võiga määritud(!) küpsetuspaberiga vooderdatud 23-24 cm läbimõõduga vormi ja küpseta ahjus 225 kraadi juures u 8-9 minutit kuni sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Kummuta põhi vormist välja suhkru või kakaopulbriga kaetud küpsetuspaberile ja jäta jahtuma. 




4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere, kust poest saab osta seda dulce de leche nö kreemi? Ja kas müüakse sama nime all?

Ette tänades,
Mann

Silja Luide ütles ...

tere, Mann! Dulce de leche nime all olen näinud seda vist ainult Stockmannis, aga kõigis teistes suuremates poodides on ta kondenspiima kõrval riiulil nimetuse all "Keedetud kondenspiim" väikestes pruunimustrilistes u 200 grammistes potsikutes. Head kokkamist!:)

Anonüümne ütles ...

Proovisin seda kooki. Väga maitsev ja väga lihtne teha.
Samal päeval oli kook kuidagi kuivavõitu, kuid järgmisel päeval imehea! :)
Soovitan!

Silja Luide ütles ...

Seda on küll suur rõõm kuulda, tänud Sulle! :)

ma igaks juhuks küsin, et kas kasutasid immutamiseks 2-3 dl kohvi nagu mul retseptis kirjas? see on hästi kuiv põhi (ilmselt tärklise tõttu), aga mul saab see tavaliselt tänu suurele tassitäiele kohvile isegi liigagi palju niisutatud (et mitte öelda, suisa märg kohe) ... :)