esmaspäev, 1. juuni 2015

Imeline banaanikeeks - gluteeni-, teravilja-, laktoosi- ja suhkruvaba


See tõeliselt mahlane keeksike on küll gluteeni-, laktoosi- ja suhkruvaba, aga hoolimata sellest hullult hea, sest mandlijahu annab mõnusa "õige" konsistentsi ja banaanid loodusliku magususe, mida kookosõie siirup veelgi täiendab. Soovitan soojalt, sest see on üks näide sellest, et väide nagu kõik hea olevat paksukstegev, ebaseaduslik või amoraalne vms, ei pea alati paika ;-)

Kasutasin seekord hästi peent orgaanilist mandlijahu, mis vähendatud rasvasisalduse tõttu on oluliselt kuivem kui tavaline mandlijahu. Muud mandlijahud (nt blanšeerimata mandlitest valmistatud Prismas müüdav üsna jämedakoeline jahu, mida ma muidu alati kasutan) selle küpsetise puhul teistsuguse konsistentsi tõttu tõenäoliselt ei tööta. Ehk et saada sama tulemust, peaks kasutama sedasama jahu, mida saab lesscarbs.eu veebilehelt mugavalt ja väga soodsalt tellida - see peene tekstuuriga ja küpsetamiseks ideaalne jahu on sama hinnaga (või isegi odavam), kui muud mandlijahud.

Magustasin küpsetise kookospalmi õitest tilkuvast mahlast saadud loodusliku kookosõie siirupiga, mis on sügava ja väga hea maitsega. Mulle endale tõeliselt meeldib! Sobib ka niisama hommikuse jogurti, kohupiima või pudru peale niristamiseks, aga kõigis magustoitudes (nt trühvlid, juustukook), kus seda olen proovida jõudnud, töötab superhästi. Kui sul on hästi küpsed banaanid (sellised täitsa pruuni koorega) või juhul, kui keeksi magusus ei ole sulle oluline, võid kookosõie siirupit vähem panna või selle üldse ära jätta. Siirupi võid asendada ka vedela meega. 

Kui aga on soov küpsetada teistmoodi banaanikeeksi, siis näiteks maapähklivõiga küpsetis on jube hea, aga ka klassikaline banaanileib saab alati sööjatelt kiita. Kaerahelvestega banaani-porgandimuffinid on samuti igati mõnusad ja tavapärasest erinevad - tasub proovida ;-)


Vaja läheb:
4 keskmist küpset banaani
70 g extra virgin ehk rafineerimata kookosõli
4 muna
1,5 tl vanilliekstrakti või 1 tl mandliekstrakti
1 tl soodat
5 sl kookosõie siirupit või vedelat mett
90 g mandlijahu
peotäis või paar hakitud šokolaadi, pähkleid, mandleid või kuivatatud puuvilju (soovi korral)

Tee kahvliga banaanid püreeks, lisa sulatatud kookosõli, kergelt lahtiklopitud munad ja ülejäänud ained. Sega läbi ning vala võiga määritud ja mandlijahuga ülepuistatud või küpsetuspaberiga vooderdatud keskmise suurusega (u 24 cm pikkune) keeksivormi. Küpseta ahjus 175 kraadi juures u 45 minutit kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase keeksil vormis u 10 minutit taheneda ja tõsta seejärel vormist välja restile jahtuma. Naudi soojalt või külmalt :)



PS Postituses mainitud lesscarbs.eu lehel müüdavad tooted sain katsetamiseks tasuta. 

4 kommentaari:

Maarika ütles ...

Keeks sai väga mahlane ja mõnus, aitäh retsepti eest! Panin maitseks veidi kardemoni, muid lisandeid ei kasutanud. Küsin huvi pärast, kas tainas peabki olema pigem selline vedelapoolne või teinekord peaks vajadusel mandlijahu juurde lisama? Esmapilgul tundus tainas ehk natuke liiga vedel, kuid ahjus küpses küll kenasti ära (hoidsin ahjus veidi kauem kui retseptis soovitatud). Võib-olla oli erinevus kasutatavas jahus, mul oli selline: http://umami.ee/toode/mandlijahu-olivaba/ Ja teine uudishimulik küsimus, miks siin retseptis eelistatakse soodat küpsetuspulbrile?

Silja Luide ütles ...

Maarika, mul on väga hea meel, et keeks maitses! õlivaba mandiljahu sobib hästi, ma ise kasutasin ka just vähendatud rasvasisaldusega mandlijahu (nagu mul ka postituses kirjas on). tainas võib olla pisut vedelam, kui kasutad suuremaid banaane või mune, sest need on ainsad asjad, mis ma panin kirja tüki mitte kaalu alusel, aga õnnestuma peaks keeks igal juhul.

Birgit ütles ...

See on läbi aastate üks mu hitte, kui aus olla siis ma arvan et 5-6a kindlast. Kõik lapsed kiidavad ja täiskasvanud küsivad retsepti ja tellivad seda minult. Eks siin aastate jooksul olen eksperimenteerinud ja lisan asju mis mul kodus parasjagu on aga alati on mega maitsev. Aitäh, see on tõesti üks mu lemmikuid keekse üldse :)

Silja Luide ütles ...

Birgit, suur aitäh nii toreda tagasiside eest :) mul on tõesti hea meel seda lugeda!