esmaspäev, 26. september 2016

Pohla-martsipani kook toorjuustuga



Minu arvates on pohlad ja martsipan ideaalne paar, mis iga küpsetise hõrguks teeb :) Selles retseptis täiustab ajatu duo õhukese (gluteenivaba) muretainast põhja ja kreemja juustutäidisega kooki, muutes selle veelgi mahlasemaks ning lisades hapuka maitsenüansi ja kerge mandlimeki. Lihtsalt superhea! :)

Tegin selle koogi ühe oma vana hea mustika-martsipanikoogi retsepti järgi, lihtsustatud versiooni valmistasin koogist esimest korda telekas käies. Kui algse retsepti juures (aastal 2011) üritasin korralikult ka koolitarkusi klassikalise muretaina juurde kirja panna, siis seekordne retsept on liigsest jutust vaba :) Ja kui tolle koogi nimetus on "mustika-kohupiima kook natukese martsipaniga", siis seekord on kohupiima asemel toorjuust ja martsipani mitte natukene, vaid palju :D Kuna mina kasutan 63%-lise mandlisisaldusega martsipani, mis on 200 grammistes pakkides, siis lihtsalt "pidin" kõik ära kasutama, sest kui oleksin pool alles jätnud, siis oleks see paremal juhul juba enne õhtut otsas, halvemal aga sööksin selle enne magamaminekut ära, nagu mul tihti maiustamisega kombeks on ... :)

Kuna asendasin mustikad pohladega, mis on hapumad, siis vähendasin nende kogust, samas aga suurendasin martsipani oma:) Pohlade puhul ei ole tärklist õnneks vaja lisada, sest need ei muutu küpsetamisel liiga vesiseks.

Kui soovid gluteenivaba kooki, siis soovitan kasutada riisi-, toortatra- ja maisijahu segu endale meelepärastes proportsioonides - mul nt oli seekord lisaks ka vähendatud õlisisaldusega mandlijahu (50 g) ja 100 g riisi-, 50 g maisi- ja 50 g tatrajahu.

Minu retsept ilmus mõned nädalad tagasi ka Laupäevaleht LP-s.


Põhi
250 g jahu
50 g suhkrut
0,5 tl soola
150 g võid
1 suurem muna
1 sl jääkülma vett

Sega jahu, suhkur ja sool korralikult läbi. Lisa tükkideks hakitud külma või kuubikud ja tee kas  noaga hakkides, näppudega pudistades või köögikombainis purutaoline segu, mis meenutab riivsaia. 

Tee taignale keskele süvend ning vala vesi ja muna sinna sisse (võid muna ja vee ka kergelt enne omavahel tassi sees läbi segada, et need ühtlasemalt jaotuks) ning sega alguses spaatliga (õrnalt ja mitte liiga palju), edasi aga käega ühtlaseks. Kui kasutad köögikombaini, siis töötle muna ja vesi  selle abil taina sisse. Aseta tainas jahuga ülepuistatud lauale ja lükka peopesaga ühtlaseks (u kolm korda). Seejärel vajuta tainapall käega lapikuks, aseta kaussi, pane tainale (NB! mitte kausile) toidukile peale ja tõsta kauss külmkappi u 10-15 minutiks. 

Rulli tainas lahti seda samal ajal keerates, et tulemus oleks ühtlane, tõsta rulliga ettevalmistatud (võitatud ja jahuga ülepuistatud) 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi, suru taigen ühtlaselt vormi põhja ja vähemalt 2 cm kõrguselt äärtele, tee kahvliga augud taina põhja sisse ja pane uuesti külma tahenema u 5-10 minutiks. Gluteenivaba tainas nii hõlpsalt rullitav ei ole, niiet selle võib ka lihtsalt suruda vormi põhja ja äärtele.

Seejärel aseta vormi põhja toidukile või küpsetuspaber, selle peale omakorda raskuseks kas keetmata herned, oad või riis ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 12 minutit.

Täidis
300 g pohli
200 g martsipani

Sega pohlad riivitud või tükeldatud martsipaniga. Martsipani on lihtsam riivida, kui oled seda enne külmas hoidnud. Võid martsipani ka korraks sügavkülma panna. Laota täidis eelküpsetatud põhjale, millelt raskus on eemaldatud, ja küpseta 180 kraadi juures 10 minutit.

Kate
400 g toasooja toorjuustu
2 suurt toasooja muna
80 g suhkrut
2 sl vanillisuhkrut

Sega toorjuust visplit kasutades suhkrutega läbi, lisa munad ja sega ühtlaseks kreemiks. Laota koogile ja küpseta ahjus 170 kraadi juures u 30 minutit kuni toorjuustukiht on koogi peal tahenud ja tainas äärtest kergelt pruunikas. Auruahjus kasuta keskmise niiskuse funktsiooni, sel juhul soovitan alandada temperatuuri 150 kraadini ja aega kulub samuti u 30 minutit.

Lase koogil enne lahtilõikamist täielikult jahtuda, eriti hea oleks, kui enne söömist saaks kooki paar tundi külmas hoida. Serveerimisel võid peale puistata pohli ja sõeluda tuhksuhkrut.


2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

meie noor perenaine küpsetas selle koogi täna ja minu meelest ülihea tuli.Googeldasin retsepti ja tahan ise ka teha.Parajalt hapu ja parasjagu magus.Martsipan lisab mõnusalt veidi mõruda maitse.Super! Soovitan kõigile!

Silja Luide ütles ...

nii tore!!!! suur aitäh nii laheda tagasiside eest! :)