laupäev, 28. september 2019

Kihiline šokolaadi-beseekook šokolaadikreemiga


See tummine šokolaadikook on šokolaadist biskviidi ja kreemiga ning isegi krõbe beseekiht on natukese kakaoga, niiet siin on šokolaadi kolmekordselt!!! :) Šokohoolikutele peaks sellest tordist piisama, väiksema isuga inimesed saavad ühe tükiga piirduda ;-) :D

Ja muideks, koogi söömine EI OLE patustamine! See sõna on nii ebameeldiv, et ei tahaks seda isegi blogis kasutada (eriti veel koos nii hea koogiga), aga paraku ikka kuuleb aeg-ajalt siit ja sealt, kuidas mõni asi on näiteks “patuvaba”, sest ei sisalda gluteeni, laktoosi ja suhkrut. Loomulikult tuleb gluteeni ja laktoosi vältida, kui on vastav haigus, aga terve inimene ei pea ennast küll liigselt piirama. Tuleb süüa tasakaalustatult (nt tasub järgida toitumispüramiidi ja lugeda teaduspõhiseid juhiseid söömise kohta), aga kindlasti ei ole vaja ühestki asjast endale tonti luua ega end karistada, kui oled mõnda asja söönud, mis ei ole just tervislik. Mõõdukus ikka ennekõike :)

Tegelikult need nö patuvabad koogid on reeglina vähemalt sama kaloririkkad, kuid ei sisalda paraku oluliselt rohkem toitaineid. Miks näiteks asendada VÕI, mis on üks parimaid asju üldse (ma tõesti ei kujuta oma elu ilma võita ettegi!), kookosõliga? Esiteks on kookosõli “jalajälg" keskkonna mõttes tohtult suur, see ei ole meile omane ning - mis eriti oluline - pole see õli ka kuigivõrd kasulik. Võrreldes võid sea- (64%) ja isegi veiserasvaga (40%), on kookosrasvas tohutult küllastunud rasvhappeid (erinevatel andmetel 82-90%). Kookosõli on professorid isegi mürgiks nimetanud. Lisaks ei tekita suhkur sõltuvust ja seda ei pea tingimata vältima; gluteeni sialdavates teraviljades aga on liiga palju kasulikke aineid, et  neid menüüst välja jätta. Valge nisujahu küll toitainesisalduse poolest ei hiilga, aga samas on see suurepärane küpsetamiseks, sest kerkib hästi ja annab küpsetisele hea õhulise tekstuuri.

Nii et teeme ikka normaalseid suus sulavaid kooke, sööme neid mõõdukalt, tarbime sealjuures vähemalt viis portsjonit aed- ja puuvilju päevas ning naudime elu ilma endale etteheiteid tegemata ega muretsemata “patustamise” pärast. Üks hea kook nädalavahetuseks on siin juba ootamas ;-) Ja kindlasti on see 100% patuvaba - annan oma garantii!!! :D


NB! Soovitan tordi kokku panna vahetult enne söömist, et beseekiht säilitaks kerge krõbeduse. Kui kooki kohe ei söö (nt see on hea ka siis, kui on üleöö kümas seisnud), siis soovitan kindlasti biskviidikihte kohviga niisutada, et need piisavalt mahlased oleksid.

Šokolaadibiskviit:
100 g tumedat šokolaadi (70% kakaosisaldusega)
4 suurt toasooja muna
80 g (pruuni) suhkrut
50 g nisujahu ja 1 tl küpsetuspulbrit või 50 g kaerajahu ja 1,5 tl küpsetuspulbrit
40 g naturaalset kakaopulbrit
2 sl külma kohvi või brändit, rummi vms

Tükelda šokolaad, sulata vesivannil ja lase u 5 minutit jahtuda. Vahusta munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Sega sõelutud jahu kakao- ja küpsetuspulbriga ning sega õrnalt munavahu hulka, sejärel lisa sulatatud šokolaad ja alkohol või kohv ning sega õrnalt läbi.

Tõsta tainas 22-23 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber ja mille ääred on määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 35 minutit  kuni põhi on tahenenud ja äärtest kuiv. Võta kook ahjust ja alanda ahju kuumus 130 kraadini.

Lase šokolaadibiskviidil vormis u 10 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Jahtunud kook lõika terava (sakilise) noaga horisontaalselt pooleks. 

Beseekiht:
2 munavalget
60 g tuhksuhkrut
1 tl kakaopulbrit

Vahusta munavalgeid kuni tekivad pehmed tipud. Hakka edasi vahustades suhkrut supilusikatäie kaupa munavalgevahule lisama. Vahusta kuni tekib läikiv tugevate tippudega vaht ja sega õrnalt spaatliga hulka kakaopulber.

Aseta küpsetuspaber ahjuplaadile. Tee 22-23 cm ümmarguse koogivormi abil küpsetuspaberile kaks ringi ja laota nendele võrdselt beseevaht. Küpseta ahjus 130 kraadi juures 1 h ja 10 minutit kuni beseee on pealt enam-vähem krõbe ja tuleb paberilt kergelt lahti.

Kui ahjuplaadile korraga kahte beseepõhja küpsema ei mahu, siis aseta need eraldi plaatidele ja küpseta ahjus samal ajal kasutades pöördõhu režiimi. Kuumus peaks sel juhul olema 110 ja aega kulub umbes sama palju.

Tee ahjuuks praokile ja lase beseepõhjadel ahjus täielikult jahtuda.

Šokolaadikreem:
200 g tumedat šokolaadi 
400 g toasooja toorjuustu
100 g tuhksuhkrut
200 g (1 pakk) kohupiima
4 sl külma kohvi või brändit, rummi vms
marju, šokolaadi, beseeküpsiseid (kaunistamiseks)

Tükelda šokolaad ja sulata vesivannil. Vahusta toorjuust suhkruga, sega hulka kohupiim, seejärel sulatatud ja pisut jahtunud šokolaad ning kohv või alkohol.

Aseta üks pool biskviidist serveerimisalusele, laota peale neljandik kreemist. Sellele aseta beseekiht ja laota peale teine neljandik kreemist. Korda sama järgmise kahe kihiga. Aseta kook kuni söömiseni külmkappi. Kaunista pealt värskete marjade, riivitud šokolaadi ja purustatud beseeküpsistega. 

Kommentaare ei ole: