teisipäev, 24. september 2019

Kikerhernestega köögiviljaburgerid




Korjasin nädalavahetusel koduaias ära viimase peotäie pisikesi suvikõrvitsaid. Lisasin neid eile pastakastmele; täna praadisin või ja küüslauguga ning valmistasin omleti. Kuigi tsukiinit on aastaringselt poes saada, siis parimaid krõmpse suviseid vilju saab ikkagi ainult hooajal otse peenrast või turult. Seepärast ma suvikõrvitsat suvel ja varasügisel nii palju kasutangi, lisades seda igasugstesse toitudesse ja küpsetistesse (sh magusatesse), kuna värske on ikkagi parim! Kaugelt toodud suvikõrvitsad on tavaliselt suhteliselt suured ja juba pehmeks läinud ega ole enam kuigi ahvatlevad. Samas need ikkagi nö ajavad asja ära, kui on soov mõne tsukiinit sisaldava retsepti järgi süüa teha - ei ole mõtet ju midagi tegemata jätta sellepärast, et parimat ei ole hetkel saada. Ka sparglit oleks ju võimatu süüa, kui tahaks ainult kodumaist kasutada ... Näiteks suvikõrvitsaburgereid valmistan ma kindlasti lähiajal taaskord ja kindlasti vahel ka talvisel ajal :)

Praeguse postituse taimseid kikerhernestega kotlette võib samuti teha vabalt aastaringselt, sest ka ülejäänud tooraine on igas poes alati olemas. Kuna täna on taimne teisipäev, siis sobivad aedviljapihvid hetkel kohe eriti hästi. Aega kulub nende valmistamiseks väga vähe ja suurema osa tööst teeb ära köögikombain ;-)

Köögiviljapihvide retsept ilmus paar kuud tagasi Nädalalõpuleht LP-s ja minu üllatuseks on see üks enim tagasisidet saanud artikkel. Poleks arvanudki, et nii palju on tegelikult inimesi, kes üritavad aina rohkem taimset kraami süüa ning liha jm loomset päritolu toidu osakaalu oma menüüs vähendada. Kuulun ka ise nende hulka :) Kuigi ma armastan liha, siis proovin ikkagi juba pikemat aega süüa päevas vähemalt viis portsjonit köögi- ja puuvilja ning marju, mis suvel on muidugi äärmiselt lihtne -juba karbitäis mustikaid või mõned õunad tagavad “kohustusliku” koguse :) Kui aga veel lisada iga toidu juurde värske salat ja köögiviljad, siis on suisa topeltports vitamiini-, mineraal- ja kiudainerikast toitu söödud, mida meie keha hädasti vajab! Olen küll viidet Tervise Arengu Instituudi (TAI) vastavale infole korduvalt jaganud, aga ega küll küllale liiga tee ja kordamine on tarkuse ema nagu juba vanad eestlased teadsid rääkida ;-) Sel lehel on pikemalt lahti kirjutatud, miks peaks värsket kraami sööma ja kindlasti on see täiendavaks inspiratsiooniks kasvõi näiteks nende imeheade aedviljapihvide valmistamisel :) Kui mitte täna, siis ehk mõnel teisel päeval, sest köögiviljad on ju alati head;-)


Vaja läheb:
1 väike suvikõrvits (200-250 g)
1 keskmine porgand (u 60 g)
3 küüslauguküünt
400 g purk kikerherneid
näpuotsatäis cayenne’i pipart
värskelt jahvatatud musta pipart (mõned pipraveski keerud)
1 tl soola
1 muna
4 sl kaerajahu
õli praadimiseks

Riivi suvikõrvits ja pigista sellest köögiräti abil üleliigne vesi välja. Aseta tükeldatud porgand ja küüslauguküüned köögikombaini, töötle puruks (ära püreesta) ja tõsta kaussi suvikõrvitsa juurde. Töötle nõrutatud kikerherned samuti puruks (mitte pastaks) ning lisa ülejäänud aedviljadele.

Sega aedviljad läbi maitseainetega, seejärel sega hulka kergelt lahti klopitud muna ja jahu. Mätsi u 1 cm läbimõõduga pihviks (tuleb u 10 tk). Kuumuta keskmisel kuumusel pannil õli ja prae selles burgereid kummaltki poolt u 5 minutit.

Võid need ka ahjus valmistada - laota pihvid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, küpseta 20-25 minutit ja seejärel lase grilli all pealt pisut pruunistuda. 

Kommentaare ei ole: