teisipäev, 22. oktoober 2019

Vürtsikad ja hästi kiired burritod


Paar kuud tagasi tegin ühe argiõhtuks sobiva kiire ja lihtsa Mehhiko-pärase toidu; seekord kasutasin sama tootja (Bla Band) Tex-Mex pajarooga, millest valmisid mõnusad vürtsikad ja maitseküllased burrito’d. Kui tavaliselt läheb burrito’de jaoks omajagu aega (kõik koostisained vaja ju hakkida ja pehmeks hautada), siis selle Bla Band'i pajaroa puhul kulub umbes veerand tundi, et saada lauale hästi maitsev roog, mida kõik hea meelega söövad.

Ülipopulaarse tortiljasse pakitud vürtsika ja rikkaliku täidisega burrito puhul on tore, et seda võib serveerida juba kokku voldituna, aga samas ka nii, et kõik koostisosad on laual eraldi. Sellisel juhul saab seltskonnas igaüks meelepärase sisu oma burrito jaoks valida ja selle ise kokku voltida. Tortiljade täitmine ja rulli keeramine on väga lahe seltskondlik tegevus, muide:) Samas on juba kokku keeratud burrito'sid mugav näiteks töö juurde, piknikule, rabamatkale vm kaasa pakkida. Burrito ajaloo kohta saab lähemalt lugeda siitBurrito'd on populaarsed nii Tex-Mex ehk Mehhiko ja USA segaköögis (Mexican American fusion cuisine) kui ka Mehhikos, kus neid ka tacos de harina’ks (nisujahust takodeks) kutsutakse. Algselt olid nisujahust tortiljad täidetud peamiselt riisi ja ubadega.

Tortilla'd võiksid olla serveerides soojad ja pehmed, et neid oleks lihtsam kokku voltida. Selleks soovitan need pannil kiirelt läbi praadida. Tortiljasid (eriti kui tegemist suurema kogusega) võib ka küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile asetada ja mõned minutid ahjus 200 kraadi juures soojendada. Mehhikos neid tavaliselt kas grillitakse või aurutatakse enne täidise lisamist.

Burrito peaks tihedalt kokku rullitud olema, et selle sisu välja ei kukuks ja mugavam käte vahelt süüa oleks. Burrito’de voltimise kohta on olemas ilmselt sadu kui mitte tuhandeid videosid, aga põhimõte on selline, et keerad täidise peale ühe külje, siis teise, seejärel ülemise otsa ja viimasena allosa. Mässi burrito tihedalt fooliumisse või küpsetuspaberisse ja söömiseks lõika see ilma fooliumit või paberit eemaldamata pooleks. Loomulikult võib seda rooga nautida ka noa ja kahvliga, samuti salatina ehk populaarse burrito bowl’ina, milles tortiljat üldse ei ole.



Panen kirja retsepti nii, nagu mina Tex-Mex pajarooga seekord tegin, aga siia juurde sobivad veel ideaalselt konserveeritud punased oad ja mais, punase mugulsibula viilud jm meelepärane taimne kraam. Lisada võib ka riivitud juustu, hapukoort või mõnda meelepärast kastet, nt Guacamole on nii pajaroale kui ka burrito’dele ideaalne täiendus.

Blogis on olemas juba kolm erinevat varianti sellest imeheast klassikalisest kreemist (siin, siin ja siin), kuid avokaado viljaliha võib ka niisama burrito’de täidiseks lisada. Panin retsepti kirja 2 avokaadot ja vaata ise, kas viitsid/soovid/tahad neist kastme teha või kasutad lihtsalt viljaliha. Ka teine variant on igati hea, kuna pajaroog ise on juba piisavalt maitseküllane.

Retseptis olevast kogusest jätkub neljale ja aega ei tohiks üle 15 minuti kuluda :)



Vaja läheb:
300 g veise- või delikatesshakkliha
1-2 küüslauguküünt (soovi korral)
1 purk (bruto kaal 400 g) purustatud tomati konservi
1 pakk Tex-Mex pajarooga
nõrutatud jalapeno viile
paar peotäit värskeid koriandri lehti
1 pakk (8 tk) meelepäraseid tortiljasid
salatilehti (soovi korral)
2 avokaadot

Pruunista hakkliha suurel pannil. Kui lisad küüslauku, siis haki see peeneks ja prae koos hakklihaga. Lisa purustatud tomatid, täida purk veega, loputa ja kalla ka vesi pannile. Lase vedelikul keema tõusta ja vala pidevalt segades Tex-Mex pajaroa paki sisu pannile. Sega korralikult läbi, alanda kuumust ja lase kergelt podisedes keeda u 12 minutit kuni riis on pehme. Küpsemise ajal sega aeg-ajal panni sisu, vajadusel lisa vett. Lase pajaroal enne söömist mõned minutid pannil seista. 

Soojenda tortiljad puhtal pannil mõlemalt poolt, kuni need on kergelt pruunistunud ja mullitavad ning aseta serveerimisalusele. Pane iga tortilja keskossa soovi korral salatileht, tõsta sellele Tex-Mex pajarooga, puista peale jalapeno viile ja koriandrilehti. Lisa lusikaga avokaado seest võetud viljaliha või guacamole’t ning voldi kokku. Naudi kohe või keera fooliumisse või paberisse ja aseta külmkappi.


Postitus sündis koostöös Bla Band'iga

2 kommentaari:

Liisi ütles ...

Kui palju riisi kulub?

Silja Luide ütles ...

Riis on pajaroa sees ja juurde seda ei ole vaja teha. Kõik koostisosad ja nende kogused on juba retseptis kirjas.