teisipäev, 17. detsember 2019

Piparkoogihõnguline kõrvitsa-juustukook


Sel aastal tulevad jõulud teisiti! :) Kui ma muidu igal aastal samal ajal kirjutan blogis, kui väga mulle ikka jõulud meeldivad, kodu on juba ammu kaunistatud ja jõululaulud on igapäevaelu lahutamatu osa, siis seekord ei ole mul absoluutselt jõulutunnet. Ja ei tule ka:) Sõidan juba homme ära soojemasse kohta (need, kes mu instat jälgivad, näevad reisi kohta lähemalt) ja pääsen sellest jubedast ilmast ning - mis peamine - remonditavast kodust :) Kui ikka kapitaalremont kodus ette võtta, siis on “mõnus” sega-summa-suvila koos ohtra ehitustolmu, kilede, pappide, tellingute jms garanteeritud. Lisaks veel mööblihunnikud mitte remonditavates tubades (ehk neis, kus remont juba valmis või ei ole veel peale hakanud), kuigi mul on teadlikult suht vähe mööblit, sest ma vihkan täistuubitud elamist ja armastan avarust ja õhku, seega olen aastate jooksul proovinud nii vähe  kui võimalik mööblit soetada ning nii palju kui võimalik jätta vaba ruumi. Kahe korruse, veranda ja keldri olemasolul on see õnneks täitsa teostatav missioon olnud :) Õnneks läheb remont mu reisil oleku ajal edasi, niiet koju tulles ei ole eriti palju enam “kannatada” jäänud ... :)

Aga rääkides hoopis koogist, siis see on üks tõeliselt hea kreemja juustutäidisega vürtsikas maius, milles nii põhi kui ka kate annavad krõmpsu ja karamellist nüanssi juurde. Sobib loomulikult ideaalselt jõuludeks :) Saab ära kasutada nii alles jäävaid piparkooke kui ka viimased kõrvitsad. Või hoopis võtta välja karbike sügavkülma pandud kõrvitsapüreed, sest kaugel see kevadki enam on!?! :)

Retsept ilmus mõned nädalad tagasi Postimehe vahelehes Maa Elu, kus sel nädalal on minult üks lihtne ja maitsev seasisefilee ahjuaedviljadega. Ühtlasi räägin ka pisut sealiha kasulikkusest. Seega soovitan neljapäeval poest ajaleht Postimees kaasa haarata ;-)

Selles küpsetises tasuks kasutada kiirkaerahelbeid, sest need küpsevad ettenähtud aja jooksul ilusti läbi. Kui sul on aga kodus vaid nö tavalised (nagu mul endalgi), siis võid neid korraks (paar sekundit) köögikombainis töödelda, et saada neid väiksemaks. 

Kardemon ja ingver annavad täidisele vürtsikust juurde, kuid need võid ka ära jätta või nende asemel hoopis pisut rohkem kaneeli lisada, kui soovid. Samuti võib koogi sisse ka purustatud nelki või muskaatpähklit panna, kuid kumbagi maksimaalselt pool teelusikatäit. Kõik vürtsid võid aga asendada 2-3 tl pipakoogimaitseainega.

Selle koogi puhul sobib katte jaoks väga hästi pruun suhkur, kuna see annab karamellisust, kuid vabalt võid kasutada tavaliselt valget suhkrut nagu täidises. 

Koogi küpsemise ajal on soovitav ahju mitte avada. Ukse lahti tegemine alandab temperatuuri, mistõttu kook vajub ja mõraneb pealt. Sama juhtub ka siis, kui kooki liiga kaua küpsetada, mistõttu keera kuumus kinni kohe, kui kook on keskelt veel kergelt võdisev, kuid mitte päris tahenenud.  Üleküpsetatud juustukook on seest kuiv ega ole mõnusalt kreemjas. Juustuküpsetisel aeglaselt jahtuda laskmine peaks samuti aitama koogi pragunemist vältida. 

Põhja eelküpsetamine tagab selle krõbeduse, kuid selle võib ka vahele jätta - maitseomadusi see ei mõjuta. Küll aga hoiab aega kokku, sest küpsetatud põhi tuleb enne täidise peale panekut täielikult maha jahutada, et see ikka krõbe jääks.

Kasutasin poest leitud gluteenivabu piparkooke; jahudest riisijahu ja kaerahlebed olid samuti gluteenivabad. Seega soovi korral saavad seda küpsetada ka need, kellele gluteen on vastuvõetamatu.


Põhi: 
80 g võid
300 g piparkooke vm küpsiseid

Tükelda või ja sulata. Aseta küpsised köögikombaini ja töötle ühtlaseks puruks. Võid need purustada ka pudrunuiaga. Sega küpsisepuru sulatatud võiga läbi ja suru purutainas ette valmistatud (võiga määritud ja jahuga üle puistatud või küpsetuspaberiga kaetud) neljakandilisse u 20X30 cm suurusesse vormi ühtlase tihke kihina (supilusikas on hea abivahend). 

Küpseta põhja 180 kraadi juures 8 minutit. Võta ahjust ja lase enne täidise peale panekut täielikult jahtuda.

Täidis:
600 g toasooja toorjuustu
200 g suhkrut
4 suurt toasooja muna 
200 g toasooja hapukoort
1 sl brändit või konjakit vm kanget alkoholi
400 g kõrvitsapüreed
1 sl nisu- või riisijahu
1-2 tl jahvatatud kaneeli
1 tl peenestatud kardemoni ja 0,5-1 tl jahvatatud ingverit (soovi korral)

Vahusta toorjuust visplit kasutades suhkruga, lisa edasi vahustades ükshaaval munad, lisades järgmise, kui eelmine on segunenud. Seejärel sega hulka hapukoor, alkohol, kõrvitsapüree, jahu ja maitseained.

Laota täidis jahtunud põhjale ja küpseta 170 kraadi juures 30-40 minutit, kuni täidis on piisavalt tahenenud, et katte saaks koogile puistata.

Metspähklikate:
100 g sarapuupähkleid
80 g nisu- või riisijahu
100 g (pruuni) suhkrut
50 g kiirkaerahelbeid
1 tl jahvatatud kaneeli
100 g külma võid

Töötle sarapuupähkleid (ja vajadusel ka kaerahelbeid) köögikombainis või haki noaga väiksemaks. Lisa ülejäänud ained ja tükeldatud või ning töötle ühtlaseks puruks. Võid kõik kokku hakkida ka noaga või hoopis sõrmede vahel pudista. Hoia katet kuni koogile laotamiseni külmkapis. 

Laota kate ühtlaselt koogile ja küpseta ahjus 170 kraadi juures veel 30 minutit kuni kook on äärtest tahenenud kuid keskelt veel kergelt võdisev. Tee ahjuuks praokile (vajadusel jäta pajakinnas ukse vahele) ja lase koogil umbes tunnike ahjus jahtuda. Võta ahjust, jahuta täielikult ja aseta enne söömist mõneks tunniks külmkappi.


Kommentaare ei ole: