kolmapäev, 1. veebruar 2023

Mahlane maguskartulikook vürtside ja pähklitega


Mahlane bataadi-pähklikook sobib oma kerge vürtsikusega ideaalselt sombusesse talvepäeva:) Võrreldes nö tavalise koogiga on see küpsetis ikka päris tervislik, sest magusust annab lisaks suhkrule ka maguskartul, jahu on osaliselt asendatud mandlijahuga ning lisaks on selles toitainerikkaid pähkleid ja soojendavad vürtse. Minu jaoks (peaaegu) ideaalne maius! :)

Kui sind huvitab aga maguskartul, siis olen sellest viljast lähemalt kirjutanud siin ja siin. Bataat on üks igati kasulik ja maitsev aedvili, milles vitamiine, mineraal- ja kiudaineid, seega soovitan soojalt seda toitudes kasutada. Mina olen tervislikku bataati lisanud vürtsikale läätsesupile, koos krevettidega kinoale, lillkapsa ja fetaga punasele riisile ning sellest tulevad imehead pannkoogid. Peruus aga pakutakse maguskartulit ceviche lisandiks (kasutatakse ka muul moel, kui eheda ceviche juures on see alati ja igal pool).

Gluteenivaba koogi jaoks asenda nisujahu riisi- ja maisijahu seguga ning lisa 2 tl küpsetuspulbrit. Kui soovid tummisemat ja karamellisemat bataadikooki, siis kasuta valge suhkru asemel mõnda pruuni suhkrut, eriti hästi sobivad siia hele ja tume muscovado.

Koogis vajaliku koguse riivitud maguskartuli jaoks on vaja vähemalt 400 g vilju. Koorimisel ja puhastamisel läheb bataadist omajagu kaotsi. 

Pähklitest sobivad siia enam-vähem kõik (nt Kreeka, sarapuu, pekaanipähklid), samuti mandlid. Mina lisasin koogi sisse Kreeka pähkleid ja mandleid, kaunistasin koogi Kreeka pähklitega.

Mandlijahu, mis lisaks bataadile samuti niiskust koogile juurde annab, saad nii poest osta kui ka ise kodus teha. Selleks tuleks köögikombainis mandlilaastusid peeneks purustada. Võid kasutada ka kohviveskit  - sel juhul saad jahu tervetest mandlitest jahvatada.

Vaja läheb:
3 dl neutraalse maitsega õli (nt viinamarjaseemne)
260 g suhkrut
5 muna
240 g jahu
100 g peeneks jahvatatud mandleid (mandlijahu)
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl jahvatatud kaneeli
0,25 tl riivitud muskaatpähklit
0,25 tl soola
350-400 g riivitud maguskartulit
100 g hakitud pähkleid või mandleid

Vahusta õli, suhkrut ja mune mõned minutid kuni mass muutub pisut heledamaks. Lisa omavahel segatud kuivained ja sega ühtlaseks. Seejärel sega taina hulka maguskartul ja pähklid. 

Tõsta tainas ettevalmistatud u 20x30 cm ahjuvormi ja küpseta 180-kraadises ahjus 30 minutit. seejärel alanda ahju kuumus 160 kraadini ja küpseta veel 15-20, kuni sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis jahtuda. 

Kooki võid ka juba leigena nautida, kuid kui soovid kreemiga katta, siis selleks peaks olema see enne jahtunud. Võid jätta küpsetise nö ühekihiliseks, aga saad soovi korral valmistada kahekihilise koogi lõigates küpsetise keskelt pooleks ja laotades kreemi mõlemale poolele. 

Kreem:
200 g toasooja toorjuustu
100 g toasooja võid
140 g tuhksuhkrut

Aseta kõik koostisained kaussi ja vahusta ühtlaseks kreemiks. Laota jahtunud koogile. Soovi korral kaunista (hakitud) pähklite või mandlitega. 


Retsept ilmus sügisel siin

Kommentaare ei ole: