pühapäev, 10. november 2013

Kohupiima-martsipani kook jõhvikatega


Kuigi olen novembris juba täitsa eeskujulikult jälle bloginud, siis kuulen ikka ja jälle siit ja sealt nurinat, et blogides on elu välja surnud … Et seda müüti ümber lükata, lisan siia kohe ühe koogi, mida eelmisel nädalal küpsetasin :)

Kohupiimakoogid on juba lapsest saadik mu suured lemmikud ja eriti meeldib mulle, kui nendesse saab ka hapusid marju ja natukene martsipani lisada:) Blogis on mul kaks erinevat mustikatega martsipani-kohupiimakooki (see ja see) juba olemas, nüüd siis üks sügiseks sobiv variant jõhvikatega, boonusena gluteenivaba.

Seekord olid mul külmkapis ühed hiidsuured kultuurjõhvikad, mis näevad välja suhteliselt ebanormaalsed (võrreldes tavaliste jõhvikatega, mis meil siin ilusal Eestimaal kasvavad). Ostsin  jõhvikad ühe pildistamise jaoks mitu nädalat tagasi, aga paistab, et need on igikestvad - ilmselt oleksid marjad ka kevadel külmkapist võetuna sama säravad ja plekitult punased … :) Aga vähemalt näevad fotol efektsed välja, kas pole?! :)

Suhkrut lisa täidisesse vastavat sellele, millist martsipani ja kui palju kasutad, kui nt on 60%-lise mandlisisaldusega pisut mõrkjam martsipan, siis võid julgelt 120 g suhkrut panna. Kui aga kasutad magusamat martsipani, siis piisab täitsa vabalt ka 80 grammist.

Põhi:
140 g maisijahu
100 g riisijahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
150 g toasooja võid
100 g suhkrut
1 toasoe muna

Sega omavahel sõelutud jahud, küpsetuspulber ja sool. Teises kausis vahusta või suhkruga, sega hulka muna. Lisa jahusegu ja sega ühtlaseks tainaks. Suru tainas palliks, keera kilesse, vajuta lapikuks ja aseta 30 minutiks külmkappi.

Suru tainas ettevalmistatud (ehk põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja (riisi)jahuga üle puistatud) 24-26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja. Torka põhi kahvliga tihedalt läbi ja küpseta ahjus 220 kraadi juures 8-10 minutit. Alanda ahju kuumus 170 kraadini.

Täidis:
400 g toasooja toorjuustu
80-120 g suhkrut
1 sl vaniljesuhkrut
300 g hapukoort või 9%-lise rasvasisaldusega kohupiimapastat (nt Tere Pagari kohupiim)
3 muna
100-150 g martsipani
u 200 g marju (pohli, jõhvikaid, kirsse, sõstraid, vaarikaid vms)
1 sl tärklist (lisa juhul, kui kasutad külmutatud marju, mis ei ole üles sulatatud)

Sega toasoe roojuust suhkrutega läbi, lisa hapukoor või kohupiimapasta ja munad. Riivi või haki martsipan väikesteks tükkideks. 

Laota marjad (vajadusel sega eelnevalt tärklisega läbi) ja martsipan eelküpsetatud koogipõhjale. Vala peale toorjuustukreem ja küpseta ahjus 170 kraadi juures u 50 minutit kuni koogi pealispind hakkab kergelt kuldseks muutuma ja täidis on enam-vähem tahenenud.

Kook on ühtmoodi maistev nii soojalt kui ka külmalt ning parim just samal või järgmisel päeval:)



6 kommentaari:

MARIT ütles ...

Mmm... väga isuäratav kook ja millised ilusad suured jõhvikad! Muide, nägin su uue raamatu esikaant ja see oli väga-väga ilus!!!

Silja Luide ütles ...

Suur aitäh Sulle, Marit! Seda on tõeliselt tore kuulda, et raamatu kaas Sulle meeldib:) Loodan, et saan homme raamatu trükikojast kätte - ma pisut kardan seda hetke …

Aga need jõhvikad leidsin Stockmannist ;-)

Anonüümne ütles ...

Kook tuli maitselt väga hea. Ainult et ta vajus vormist välja võttes laiali. Ja nüüd ma mõtlen mis ma valesti tegin, kas olid jõhvikad külmunud või küpsetusaeg minu ahju jaoks liiga lühike (hoidsime 10 + 50 minutit). Äkki on mõni soovitus anda.

Tiina

Silja Luide ütles ...

Tiina, kas Sa tärklist lisasid? Kui külmutatud marju kasutada, siis peaks need eelnevalt tärklisega kindlasti läbi segama, sest muidu tuleb kook liiga vesine.

Heleri ütles ...

Millal ja kuidas toasoe või tuleks tainasse lisada? Kas see tuleks ehk suhkruga vahustada, kuigi kirjas on, et muna tuleb suhkruga segada ...

Silja Luide ütles ...

Heleri, vabandust - või oli tegevuskäigust täitsa välja jäänud, aga parandasin vea ära :) suur aitäh tähelepanu juhtimast!