pühapäev, 21. jaanuar 2024

Traditsioonilised kaerahelbeküpsised - ehe lapsepõlvemaius :)


Vanad head kaerahelbeküpsised on pärit mu lapsepõlvest (tegime neid juba väikeste lastena kodus) ja pärit mu ema retseptivihikust. See retsept on suisa esimesel lehel ja nagu näha, on see aastate jooksul juba üsna plekiliseks muutunud. Tänapäeval, mil on saada tuhandeid kokaraamatuid ja terve internet on retsepte täis, on kindlasti paljude jaoks üllatav, et keegi kribab retsepte kuskile märkmikusse, aga nõuka-ajal oli see argipäev. Kui said mõne hea retsepti, siis panid selle kirja või lõikasid ajalehest välja. Paljud teevad seda muidugi tänapäevalgi ja pean ütlema, et minu kui autori jaoks on üks suurimaid komplimente, kui kuulen inimestelt, et nad mu retsepte lehest välja lõikavad. See on tõesti südantsoojendav 🥰

Kaerahelbeküpsiste retsept ilmus algselt selle loo juures, milles vaatasin, kas ühe euro eest saab söönuks. Ja loomulikult - kui ise kokata, siis saab küll. Minu jaoks on alati olnud väide, et tervislik toit on kallis, suur müüt. Toitainerikkad aed-, kaun- ja teraviljad, samuti klassikalised piimatooted (täispiim, keefir, kodujuust ja kohupiim) on endiselt odavad ning taldrikutäie täisvärtuslikku einet võib tõesti väga soodsalt kätte saada. Valisin loo jaoks sellised toidud, mida saab valmistada väiksemad portsud (näiteks üliõpilastel tavaline asi, kes kokkavad ühele ja kel pole ka suurt külmkappi, ammugi sügavkülmikut), aga kui on suurem pere, siis saab potitäie toitu kohe väga soodsalt kätte. Näiteks kapsas hakkliha ja kartuliga, ühepajatoit, erinevad supid - borš, kana-. oa-, (hapu)kapsa-, herne- ja frikadellisupp jpm road, on maitsvad kodused toidud, mille portsu hind tuleb kindlasti alla euro. Ja loomulikult toitainerikkad pudrud - soodsamat hommikueinet on keeruline välja mõelda, kuid ega ka pannkookide ja omleti hind ei tule kuigi palju kallim.

Nagu nendest küpsistest näha, saab maiustadagi soodsalt ja üsna tervislikult, sest kaerahelvestes (eriti täistera omades) on teatavasti palju kasulikke aineid. Igal juhul kui nende küpsiste hind kokku arvutada, siis on tulemuseks 1,82 eurot (kaerahelbed 34, või 79 suhkur 21 ja muna 48 senti). Need asjad on kõik ostetud Rimist, mis kuuldavasti kõige odavamate poodide hulka ei kuulu, nii et võimalik, et mõnest teisest poest võib samu asju veelgi soodsamalt hankida. 

Neid kiudainerikkaid pätsikesi on hea kooli või tööle kaasa võtta või raamatukogus õppides näksida, samuti on need ideaalsed metsa- ja rabamatkale energia saamiseks kotti pakkida. 

Siin soovitan kasutada just tavalisi jämedaid helbeid, mitte kiirkaerahelbeid. Soovi korral lisa tainasse ka peotäis hakitud pähkleid või rosinaid - nii sad veelgi maitsvama ja toitainerikkama maiuse.  

100 g võid
300 g täistera kaerahelbeid
150 g suhkrut
3 muna
0,25 tl soola
1 tl vanillisuhkrut (soovi korral)

Sulata või ja sega läbi kaerahelvestega. Vahusta munad suhkruga ning sega hulka kaerahelbed, sool ja soovi korral ka vanillisuhkur. 

Tee kahe teelusika abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile pätsikesed ja küpseta 180-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni need on pealt kergelt pruunistunud ja läbi küpsenud.

Kommentaare ei ole: