pühapäev, 20. aprill 2014

Müslipõhjaga kohupiimakook


Et ilm oli nädalavahetusel tubaseid tegevusi mittesoosiv ehk imeliselt soe ja päikseline, siis ilmselt ei ole mina ainus, kes kolme päeva jooksul ühtegi kooki ei valmistanud:) Minu jaoks üsna ebatavaline olukord, sest reeglina ei möödu päevagi, mil mu ahjust ühtegi küpsetist ei väljunuks. Õnneks aga olin vähemalt neljapäeval tubli ja koogivarud täitsa olemas, pashat oli ka veel külmas, niiet pidasime kuidagi vastu :D

Kuigi kevadpühad on selleks korraks läbi, siis sooviks ikkagi ühe temaatilise koogi retsepti jagada, sest tegelikult sobib see ju küpsetamiseks aastaringselt. Kreemja kohupiimatäidise, moosikihi ja teistmoodi põhjaga kooki on väga kerge valmistada. Katteks oli seeekord aprikoosimoos ja pole vaja vist mainida, et ikka kõige parem on enda tehtud keedis, kuid sama hästi sobivad koogile määrimiseks kõik muud meelepärased moosid.

Kui soovid gluteenivaba kooki, siis kasuta nisujahu asemel riisi- ja maisijahu või gluteenivaba kaerajahu, ka kaerahelbed tasub sellisel juhul poes gluteenivabad valida.

Head küpsetamist ja toredat uut nädalat kõigile! 



Põhi:
160 g jahu (mina kasutasin 80 g riisi- ja 80 g maisijahu)
70 g (pruuni) suhkrut
30 g purustatud mandlilaaste
30 g kaerahelbeid
näpuotsatäis soola
50 g võid
0,5 dl õli (nt viinamarjaseemne)

Täidis:
200 g kohupiima
200 g hapukoort
3 muna
70 g suhkrut
3 sl sidrunimahla
1 tl vanilliekstrakti v 0,5 tl mandliekstrakti

Peale:
100 g (u1 dl) aprikoosimoosi
0,5-1 sl konjakit, brändit v Cointreau'd (soovi korral)

Sega omavahel sõelutud jahu(d), suhkur, mandlipuru (ehk purustatud mandlilaastud), kaerahelbed ja sool. Aseta tükeldatud või ja õli suuremasse potti, lase võil sulada. Lisa kuivainesegu ja küpseta keskmisel kuumusel pidevalt segades kuni segu on kuldne (kulub u 5 minutit). Tõsta potist taldrikule v kaussi ja lase u 10 min jahtuda. Määri 23-24 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja ääred võiga, puista üle jahuga ning suru tainas põhja ja äärtele. Aseta vorm 10 minutiks sügavkülma. 

Sega kõik täidise ained vispliga ühtlaseks. Kreemjama täidise saamiseks oleks hea segu ka läbi sõela ajada. Vala täidis vormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 30 minutit kuni täidis on tahenenud, keskelt võib veidi võdiseda. Lase u 15 minutit jahtuda.

Soojenda aprikoosimoos (soovi korral koos alkoholiga) ja määri õrnalt ühtlase kihina täidisele. Lase koogil täielikult jahtuda ja aseta enne serveerimist vähemalt kaheks tunniks külma.

Kommentaare ei ole: