kolmapäev, 20. juuni 2012

Rabarberi-semifreddo


Kuna rabarber on kohati juba suhteliselt puine ja vajab koorimist, siis blogisse sel kevadel tõenäoliselt rabarberikooke enam juurde ei tule. Ja kevad saab ju kohe läbi ka, niiet ongi aeg maasikatele üle minna;-) Võimalik, et praegune semifreddo jääbki minu jaoks rabarberihooaega lõpetama, aga samas on mul tänu Kätrinile keldris veel natukene rabarberit, niiet äkki ikka õnnestub seda veel kasutada:)

See külmutatud magutsoit on hästi sarnane maasika-semifreddoga, aga siin annab särtsu nii värvi kui ka maitse osas juurde pistaatsiamaitseline dessertmass, mis meenutab natukene martsipani. Küpsetatud rabarberit võid teha kohe kahekordse koguse, et üks osa panna semifreddo sisse ja teine osa jätta serveerimiseks. Aga samas sobib semifreddo juurde väga hästi ka maasikakaste.

Semifreddo
500 g mascarpone'
100 g (pistaatsiamaitselist) dessertmassi
300 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
u 400 g küpsetatud rabarberit koos siirupiga

Küpsetatud rabarber:
400 g (u 5 vart) rabarberit
4 spl pruuni suhkrut
2 spl rummi vm alkoholi (soovi korral)
1 apelsini mahl (soovi korral ka peenelt riivitud koor)

Lõika rabarberivarred pikuti pooleks ja siis u 1 cm pikkusteks juppideks. Pane rabarber koos suhkru, rummi ja apelsinimahlaga potti ning kuumuta madalal kuumusel u 4 minutit kuni rabarber on pehme aga ei ole lagunenud (on endiselt ilusti ühes tükis). Tõsta rabarber välja ja kuumuta vedelikku potis suuremal kuumusel edasi kuni selle konsistents on siirupine.

Sega kohupiimapasta vahustatud mascarpone'ga ning lisa jahtunud rabarber ja siirup. Seejärel lisa  pistaatsiamaitseline dessertmass, mida saab mugavalt kotist välja mascarpone-segu sisse pigistada. Võid seda pistaatsiamassi ka rohkem panna, kui ma retsepti kirja panin;-)

Pane kilega kaetud u 1 liitri suurusesse vormi, kata vorm kilega ja lase üleöö sügavkülmas seista. Serveerimiseks kummuta semifreddo vaagnale, lõika kuuma vette kastetud noaga viilud ja serveeri nt koos küpsetatud rabarberiga.

4 kommentaari:

ilse ütles ...

Näeb välja väga ilus ja luksuslik. Kujutan ette, et ka väga maitsev.
Mis Sa arvad, kui ma tahaks sõbrale sünnipäevaks selle valmistada, kas ta kannatab ühest külmutusest teise külmutusse nii 30 mintutit autosõitu välja?

Silja Luide ütles ...

aitäh, Ilse! :)

See sulab suhteliselt aeglaselt, aga samas kui semifreddo on juba natukene sulanud ja seda uuesti külmutada, siis jääb ta pealt veits jäine. Kui Sul termokotti ei ole, siis soovitan ajalehepaberid vormile ümber mässida, sest need aitavad temperatuuri hoida. Ma usun, et poole tunniga vast ei sula liiga palju, aga mine sa tea ... Igal juhul, kui Sa katsetad, siis palun anna teada, kuidas semifreddo transportimist talus:) Ma loodan, et maitseb teile ka - meil siin kõik sõid ja kiitsid:)

ilse ütles ...

Ma siis mõtlen veel, see maasika oma tundub ka tegelikult täitsa mõnus ja lihtsam ka:P. Kas see üleöö on kindel värk, äkki saaks nii 4-6 tunniga, siis saaks kohapeal valmis segada?
Aga annan teada kuidas läks, pidu on juuli algul alles. Igaljuhul on plaan üks neist ära katsetada.

Silja Luide ütles ...

väga tore, Ilse:)
ma hoian alati kõoki parfeesid ja semifreddosid üleöö, aga samas u 5-6 h peaks teoreetiliselt ok olema. Vahel teen neid ka ühe suure asemel kahte väiksesse silikoonvormi ja nende puhul piisab kindlasti vähemast ajast ka. Silikoonvormidega on veel see eelis, et vormi ennast ei ole vaja kilega voodredada:)