teisipäev, 16. august 2022

Virsiku-mandli galett


Vabakujulisi muretaina pirukaid ehk galette'e on kerge valmistada, sest pole vaja vaeva näha taina vormi sobitamisega ega eelküpsetamisega. Rulli tainas lihtsalt lahti, laota sellele täidis ja tõsta taina ääred kõige peale. Seejärel lükka pirukas ahju ja mõne aja pärast saad juba ahjusooja maiust nautida :) Seepärast mulle ka väga meeldib selliseid mõnusalt rustikaalseid galette küpsetada, et ajakulu ja vaev on väike, samas tulemus on reeglina imemaitsev. Mu kokaraamatutes on küll mitmeid vabakujulisi kooke, kuid blogis on neid millegipärast ainult kolm: ploomide ja mandlitega, tomati ja fetaga (mu ema lemmik!) ning spinati, feta ja munadega rukkijahust küpsetis. Nüüd siis jõuab siia mu kõige uuem virsikute või nektariinidega (kumba parajasti saada on) ja pehme mandlitäidisega pirukas, mida võid valmistada loomulikult ka ploomide, aprikooside või õuntega. 

See küpsetis on väga maitsev nii ahjusoojalt kui ka jahtunult. Sooja piruka peale on ideaalne vanillijäätis, muidu aga soovitan juurde sobitada vanillikreemi või -kastet. Kuid samas pole neid lisandeid otseselt vaja - see on tõesti ka niisama hea! :)

Kui aga on soov teiste inimeste valmistatud küpsetisi nautida, siis soovitan seada sammud (no pigem küll muidugi liiklusvahend, arvestades selle asukohta Türil) eriti armsa pererahvaga stiilsesse kohvikusse Ajatu, millest kirjutasin reedel siin. Keda aga huvitavad nn nostalgilised küpsetised, siis soovitan lugeda sel neljapäeval ajalehe Postimees Maa-Elu, kus ma kirjutan Napoleoni tordist ja jagan oma napooleoni retsepti. Reedel on aga Nädalalõpuleht LP toiduosas trühvlitordi tegemise õpetus :)


Tainas:
200 g jahu
30 g suhkrut
0,5 tl soola
125 g külma võid
1 sl õunaäädikat

Aseta jahu koos suhkru ja soolaga kaussi ja sega ühtlaseks. Lõika või kuubikuteks, lisa jahule ja haki noaga ühtlaseks tainaks. Võid taina kokku segada ka köögikombainis. Ära tainast üle sega, sest mõned suuremad võitükid taina sees on ok. Lisa äädikas ja 2 sl jääkülma vett ning mätsi tainas ühtlaseks palliks, kuid ole siingi ettevaatlik - pigem töötle tainast vähem kui rohkem. Keera tainapall kilesse, pressi lapikuks ja aseta pooleks tunniks külmkappi. 

Täidis:
80 g mandlilaastusid
50 g suhkrut
50 g külma võid
1 munakollane
1 sl hapukoort
5-6 küpset virsikut või nektariini
1 sl jahu

Kate:
1 muna
sorts piima 
paar peotäit mandlilaaste
tuhksuhkrut (soovi korral)

Aseta mandlilaastud köögikombaini ja töötle ühtlaseks puruks. Lisa suhkur ja või ning töötle ühtlaseks, seejärel lisa munakollane ja hapukoor ning sega läbi. Lõika virsikud või nektariinid pooleks, eemalda kivi ja lõika need viiludeks. Aseta puuviljad kaussi ja sega jahuga läbi. 

Rulli tainas jahusel pinnal u 30 cm läbimõõduga ringiks ja tõsta seejärel küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Laota mandlitäidis ühtlaselt tainale jättes äärtest 4 cm vabaks. Aseta nekatriinid või virsikud täidisele ja voldi taina äär kõige peale. 

Klopi muna kergelt lahti, sega piimaga läbi ja määri sellega taina ääred. Puista äärtele peotäis mandlilaaste. Aseta pirukas võimalusel veel 15 minutiks külmkappi. 

Küpseta pirukat 180-kraadises ahjus u 45 minutit kuni piruka ääred on krõbedad ja kuldsed. Puista peale peotäis mandlilaaste. 

Lase pirukal u 10 minutit plaadil taheneda ja libista seejärel restile jahtuma, et põhja alla kondensvedelikku ei tekiks. Serveerimisel sõelu soovi korral tuhksuhkrut peale. 


Retsept ilmus mõned nädalad tagasi siin



Kommentaare ei ole: