neljapäev, 6. august 2020

Toome salat

Usun, et suurem osa inimestest on hetkel hoidistamislainel:) Pole ka ime, sest lisaks imelistele kodumaistele marjadele on valmis tervislikud aedviljadki. Ja peagi saame nautida juba puuvilju - õunu, pirne ja ploome :) Mul on küll juba omajagu keediseid tehtud ja sügavkülmaski päris palju erinevaid marju, kuid täna jagan taaskord kategooriasse "vana hea" kuuluvat köögiviljasalati retsepti. Kui on aga vaja rohkem ideid soolaste ja magusate hoidiste jaoks, siis siit saab. 

Toome salatit kutsuti vahel ämbrisalatiks, kuna kogused on algses retseptis nii suured, et valmis segamiseks oli ämbrit vaja. Mina olen ise tehes kurgi kogust vähendanud ning porgandi ja sibula oma suurendanud, sest nii meeldib mulle rohkem, aga algses retseptis oli 6 kg kurki, 2 kg sibulat ja 1 kg porgandit. 

Koostisainete puhul on kirjas koorimata ja puhastamata kaal, aga siin ei ole vaja juuksekarva lõhki ajada ega koguseid grammi pealt mõõta. Lisada võib ka muid aedvilju, nt suvikõrvitsat ja tomatit.

Porgandi võib viilutamise asemel riivida. Ja eriti lihtsalt ja kiirelt saab kogu salati valmis kasutades köögikombaini.

Siin hoidises sobib kasutada nii neutraalse maitsega rapsiõli kui ka iseloomukamat oliiviõli, samuti võid tavalise söögiäädika asendada mõne muuga (nt valge veini- või õunaäädikaga), kuid sel juhul lisa äädikat oluliselt rohkem, kuna nimetatud variandid on mahedamad.

Vaja läheb: 
2,5 kg kurki
1-1,2 kg sibulat
600 g porgandit 
suur punt (50-100 g) tilli
3 sl (mere)soola
2 sl suhkrut
3 sl söögiäädikat (30%)
150 g õli

Lõika puhastatud kurgid, sibulad ja porgandid õhukesteks viiludeks ning viilud omakorda pooleks. Kurki ja porgandit on kergem viilutada nii, et lõikad need enne pikuti pooleks ja siis viiludeks. Sibula soovitan pooleks lõigata, viilutada ja seejärel viilud omakorda pooleks lõigata.

Haki till peeneks. Aseta aedviljad koos kõigi ülejäänud ainetega suurde anumasse, sega korralikult läbi ja lase kaane all jahedas kohas 24 h maitsestuda.

Aseta pott pliidile, kuumuta salat peaaegu keemiseni ja lase seejärel madalal kuumusel 15-20 minutit küpseda aeg ajalt segades ja jälgides, et see keema ei läheks. Aseta koheselt steriliseeritud purkidesse ja kaaneta.

Kommentaare ei ole: