kolmapäev, 27. juuni 2012

Rabarberimahl ja -curd

Hetkel on rabarberid enamasti juba suhteliselt puised ja paksud, niiet koogi tegemiseks peaks need kindlasti ära koorima. Koos koortega kaotab rabarber küpsetise sees aga ka oma ilusa roosa värvi. Kuid ega rabarberikoogid ju tegelikult pärast Jaanipäeva enam eriti ei isuta ka, onju?!:) Minu viimaseks rabarberitoiduks sel hooajal jääb aga värskelt pressitud rabarberimahlast tehtud imemaitsev võie (ik curd). Mahla valmistamisel saab kasutada koorimata varsi, niiet imeilus värv on tagatud:)

Rabarberimahl on ka hästi mõnus ja värskendav niisama joomiseks. Seda võib veega lahjendada ja suhkrut sisse segada, aga mulle meeldib see toormahl niisama naturaalsena kõige rohkem:)

Eriti mugav on rabarberimahla valmistamisel kasutada mahlapressi, aga selle puudumisel saad värske mahla kätte, kui purustad köögikombainis rabarberid pulse-režiimil. Seejärel pane saadud rabarberimass sõelale ja jäta sõel kausi peale tilkuma. Lase u pool tundi tilkuda, kuni enamik mahla on läbi tulnud. Siis sega ülejäänud mass u 1 spl suhkruga, et kiirendada mahla eraldumist, ja pressi suurema lusika v kulbiga ülejäänud mahl välja. Poolest kilost rabarberist saab u 3,5 dl mahla.

Kui ma esimest korda rabarberimahlast võiet tegin, siis olin ikka tõsiselt pettunud - kuidas on see võimalik, et niiiii ilusast roosast mahlast tuleb selline kollakas võie?! Mina ikka lootsin, et saan oma pavlova peale ilusa roosa kreemi ... :) Seekord tuli mahl aga täitsa erkpunane, niiet kontrast kahvatu curd'iga on kohe eriti suur.



Rabarberivõie

100 ml rabarberimahla

20 ml sidrunimahla

100 g suhkrut
2 suurt muna
2 suurt munakollast
näpuotsatäis soola
85 g kuubikuteks hakitud võid


Võide tegemiseks on kõige parem kas paksupõhjaline pott v veevannile asetatud kauss. Sega vispliga kokku sidruni- ja rabarberimahl, suhkur, sool, munad ja munakollased ning lisa võikuubikud. Kuumuta segu madalal kuumusel pidevalt vispliga segades kuni või on sulanud. Suurenda kuumust natukene (keskmise kuumuseni) ja sega vispliga hoogsalt kuni segu muutub moosisarnaseks. Tõsta pott v kauss kohselt tulelt ning aja segu läbi sõela. Lase jahtuda, kata kilega ja hoia külmas. 

Retsepti kogusest saab u 2,5 dl rabarberivõiet, mida on võimalik mitmel moel kasutada. Pildil on nt üks magustoit besee ja kohupiimaga, mille retsept lähiajal blogisse tuleb:)


2 kommentaari:

Juc ütles ...

Jeerum, Silja, kui ilus värv sellel mahlal on! Ja see curd pani mul nüüd mõtte jooksma, mis nende allesolevate rabarberitega teha... nüüd tuleb edasi mõelda, mis selle curdiga edasi teha :). Aga küll see ka turgatab! Õde saatis mulle viimase Delicious numbri, lähen nüüd inspiratsiooni koguma!

Silja Luide ütles ...

aitäh, Juta! kahju ainult, et curd'i puhul kuidagi ei kajastu, et seal selline ilus punane mahl sees on:)

Curd on niiiiii hea asi, et saab niisama purgist lusikaga süües tavaliselt otsa - ma ise teen tavaliselt mitu portsu kohe:) aga seda saab panna nt pavlova peale v nt selles magustoidus: http://siljafoodparis.blogspot.com/2012/06/rabarberimagustoit-kohupiimakreemiga.html küpsetatud rabarberi asemel kasutada. ja beseerullide vahele ka jube hea:) head kokkamist ja palju inspiratsiooni!:)