reede, 8. mai 2015

Kirju koer kondenspiimaga


Kirju Koer on superhea!!! Sain seda ühe sõbra sünnipäeval ja kuigi kõht oli juba head-paremat täis ning peale Kirju Koera oli veel kolm torti-kooki, siis ikkagi sõin maiust suisa kolm tükki! :) Loomulikult küsisin ka retsepti, sest just nii - sõprade ja tuttavate kaudu - jõuabki minuni igasuguseid suurepärased retsepte:) Ja Monsale ja Margusele suur aitäh!!! :)

Nüüdseks olen Kirjut Koera juba ise nii palju kordi valmistanud, et retsept on juba ammu pähe kulunud ja just praegugi läks kaks paberisse keeratud "vorstikest" õhtuse ürituse tarbeks külma ;-) Mõningaid asendusi olen originaalretseptis teinud ka, nt lisaks India pähklitele olen hakkinud sisse pistaatsiapähkleid ja kooritud mandleid; ananassitükkide asemel olen kasutanud Goji marju ja kuivatatud aprikoose. Tavalise kondenspiima asemel olen aga koogile lisanud keedetud kondenspiima (mugavalt 190 grammises pakis) ning sellega on minu arvates veelgi parem! Pärast seda, kui esimest korda Kirjut Koera keedetud kondenspiimaga tegin, pole enam tavalist selle jaoks kasutanudki :)

Kui hiljuti üle kuu aja Hispaanias olin, siis valmistasin teiste soovil Kirjut Koera kahel korral. Kuna sealses kaubandusvõrgus on "pisut" teine valik, kui meie kodumaal, siis tuli teha mõned asendused. Marmelaadi pidi seal küll olema, aga see olevat "sünteetilise maitse ja imeliku konsistentsiga"; ma ise proovima ei hakanud. Seega asendasin marmelaadi mahlaste kuivatatud aprikoosidega, mis ühe sööja arvates pidid olema Kirju Koera sees mõnusamad kui marmelaad. India pähklite asemel kasutasin kooritud mandleid, tavaliste küpsiste asemel eriliselt pehmeid digestiivküpsiseid. Panen kirja nii originaalretsepti kui ka Hispaania-oma (sellest on ka üks telefoniga tehtud klõps allpool olemas), juhuks kui keegi ka pikemaks ajaks sinnakanti läheb ja seda magustoitu valmistada soovib :)



Originaal:
360-400 g (2 pakki) šokolaadi-, kondenspiima- või vanillimaitselisi küpsiseid
250-300 g (2 pakki) marmelaadi
1-2 dl India pähkleid ja kuivatatud ananassitükke (sobivad ka röstitud sarapuupähklid, kooritud mandlid ja muud kuivatatud puuviljad, nt aprikoosid, kirsid, jõhvikad, Goji marjad)
3 sl naturaalset kakaopulbrit
150 g võid
200 g magusat kondenspiima (võib olla ka keedetud)


Hispaania-variant:
600 g (2 pakki) Digestive'i küpsiseid
300 g võid
400 g magusat kondenspiima
125 g (1 pakk) kooritud mandleid
300 g kuivatatud aprikoose
4 kuhjaga sl naturaalset kakaopulbrit

Murra küpsised, haki marmelaad, kuivatatud puuviljad ja (India) pähklid või mandlid väikesteks tükkideks ning sega kausis kakaopulbriga. Tükelda või, sulata ja sega läbi kondenspiimaga. Lisa võisegu ülejäänud ainetele ja sega läbi.

Tõsta tainas kahele küpsetuspaberile ühe ribana, keera tihedalt rulli ja aseta "vorstikesed" vähemalt kolmeks tunniks külmkappi tahenema. Eemalda paberist, lõika viiludeks ja proovi korraga mitte kõike üksi ära süüa ;-) 

2 kommentaari:

Kristin ütles ...

Tänud Silja nii hea retsepti eest!!! Koer kadus nagu niuhti!!!
Juba nõutakse uut! 😀

Silja Luide ütles ...

ooo, see on küll hästi tore! aitäh Sulle tagasiside eest, Kristin :)