kolmapäev, 3. oktoober 2012

Parmigiana di melanzane



Parmigiana di melanzane on üks Itaaliast pärit lihtne, aga väga maitsev baklažaani, parmesani, mozzarella ja tomatikastmega vorm. Igaks juhuks ütlen kohe ära, et ei pretendeeri selle roaga  autentsusele, vaid see on pigem lihtsalt aegade jooksul välja kujunenud viis, kuidas mina seda toitu enam-jaolt teen.

Baklažaaniviilude praadimine on ainus asi, mis natukene rohkem aega võtab, aga selle asemel võib baklažaani ka lihtsalt ahjus küpsetada v grillida. Minu jaoks on parmigiana di melanzane eelkõige suvetoit, sest siis saab turult pisikesi baklažaane ja suveõhtul söömiseks on see igati tervislik vorm ideaalne, aga loomulikult saab seda igati hästi aastaringselt valmistada - kõik koostisosad on poes ilusti olemas. Kuigi siin liha ei ole, on see ikka nii toitev, et seda süües ei teki lihaisu isegi suurematel lihasõpradel:)

Keda aga huvitavad erinevad baklažaanide liigid, siis nende kohta saab lähemalt lugeda siit.

Baklažaanivormi jaoks läheb vaja:
1 suurem sibul
2 küüslauguküünt
2X400 g purustatud tomateid
0,5 tl suhkrut
1 tl Provence'i (Vahemere) maitseainesegu (soovi korral)
värskelt jahvatatud musta pipart
soola
2 suuremat v 4 väikest baklažaani
250 mozzarellat
1 pott värsket basiilikut
u 50 g parmesani

Haki sibul peenelt ja prae õlis keskmisel kuumusel klaasjaks. Lisa purustatud küüslauguküüs ja prae veel paar minutit. Seejärel lisa tomatikonservid. Kuumuta u 45 minutit nii, et tomatikaste kergelt podiseb potis, mitte ei kee, kuni kaste on parajalt paksuks muutunud. Maitsesta suhkru ja ohtra musta pipraga. NB! Maitsesta kindlasti alles lõpus, sest kui tomatikaste keeb maha, siis maitsed kontsentreeruvad ja lõpptulemus võib olla liiga tugevamaitseline.

Tomatikastme valmimise ajal viiluta baklažaanid õhukesteks viiludeks ja pane köögipaberiga kaetud kandikule. Raputa peale soola ja jäta u 10 minutiks nõrguma kuni baklažaaniviiludele ilmuvad pisarad. Sool aitab niiskusel välja imbuda ja baklažaanid imavad tänu sellele praadimisel vähem õli sisse. Kuivata baklažaaniviilud köögipaberiga (veega ei ole kindlasti vaja loputada). 

Lase õli pannil hästi kuumaks ja prae baklažaaniviilud selles mõlemalt poolt kergelt pruuniks. Enne iga pannitäie viilude lisamist lisa pannile õli ja lase sel kuumaks minna. Jäta baklažaan köögipaberile nõrguma. Võid baklažaanid praadimise asemel ka ahjus grillida.

Pane osa tomatikastmest suurde vormi, kata baklažaaniviiludega, pane peale mozzarellaviilud v -tükid ja tükkideks rebitud basiilikulehed. Mina jahvatan pipart ka veel peale;-) Jätka samamoodi kuni kõik on ära kasutatud, pealmiseks kihiks võiks olla tomatikaste. Küpseta ahjus 230 kraadi juures u 30-40 minutit. Puista peale riivitud parmesani ja pane veel korraks kuuma grilli alla kuni pealispind on kuldpruun. Lase baklažaanivormil enne söömist u 10 min taheneda.

Baklažaanivormi valmistamise kohta on video (kättesaadav youtube'is) ja retsept on olemas ka Naine 24 portaalis.


5 kommentaari:

Kristel ütles ...

Tegin eile õhtusöögiks. Tööpäeva õhtuks liiga aeganõudev, edaspidi teen seda mõnel nädalavahetusel. Maitse on see-eest oivaline. Ja liha pole tõepoolest mingit põhjust kõrvale teha. Terve perega mõtlesime eile süües, et milline liha sinna kõrvale võinuks sobida ja jõudsime ühisele järeldusele, et mitte ükski :D

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda, et Teie arvates see vorm oivaline on - minu arvates kaaaaaa!:) iseenesest hästi lihtne asi ja kui küpsemisajad nii pikad ei oleks, siis teeks vist ülepäeviti melanzanet:) Ise hoian tihti aega kokku sellega, et panen baklažaani ahju grillima - praadimine on päris aeganõudev:)

Aet Trisberg ütles ...

Parmigiana di melanzane on mul üks püsiv lemmik, mida valmistan üsna tihti. Just eilegi sai tehtud. Mul on blogis ka oma versioon sellest. No on tõesti ülimaitsev :)

Anonüümne ütles ...

Kui tahan praadimise asemel ahjus teha baklažaaniviilud, siis kui kaua ja mis kraadidel? :)

Silja Luide ütles ...

ahju temperatuuriks olen pannud u 180-200 kraadi ja küpsetanud vist u pool tundi. Baklažaanid võivad hakata pealt kergelt pruuniks tõmbuma ja peaks pehmed olema. head kokkamist!:)