esmaspäev, 21. jaanuar 2013

MOONI-martsipani kook

See on üks IMEMAITSEV mooniseemnetega martsipanikook!:) Esmakordselt Moonis pärast mitmekäigulist einet sõin seda kooki koos mõnusa hapuka mustsõstrajäätisega lisaks enda suurele portsule veel 2 tükki (ja ma ei liialda!!!)! Lihtsalt niiiiiiiiiiii hea oli! Ma ikka ei saa üldse aru, kuidas mul kohe on nende kookidega mingi eriline selge mõistusega võttes täiesti arusaamatu suhe ... kui teised inimesed võtavad paar ampsu ülimagusat kooki ja jätavad ülejäänu alles (isegi väga hea koogi puhul on see ju suht loogiline käitumine, kui on vaja pärast minna veel kahte restorani kolmekäigulist einet sööma), siis mina olen selleks ajaks enda koogi juba ammu ära söönud ning mul on "hädasti vaja" siis ka teiste inimeste portsud endale rabada. Täiesti normaalne, eksju?! Aga no mis teha, elu on selline ... :):):) ja kõik inimesed ei olegi normaalsed:)

Kahjuks hetkel martsipanikooki Mooni menüüs ei ole (iseenesest hästi tore, kui restoranimenüü ei ole staatiline, vaid pidevas muutumises ja vahelduv vastavalt hooajale), küll aga saab seda koos põnevate lisanditega nautida restoranis Ö, kus köök töötab taaskord Roman Zaštšerinski taktikepi all. 

Ö-sse tasub muidugi sammud seada mitte ainult hea söögi pärast, vaid hetkel on restoranis üleval Jüri Seljamaa toidufotode näitus, mis valmis koostöös Romaniga. Veebruari alguses korraldataval heategevuslikul oksjonil on igaühel võimalik mõni neist piltidest ka enda kodu kaunistama viia, niiet tasub kindlasti uudistama minna. Siin on üks neist fotodest :)



Toidusõpru peaks aga rõõmustama uudis, et Mooni toitusid on võimalik nüüd ka kodus järele teha, sest söögikoha kolmandaks sünnipäevaks ilmus nende esimene kokaraamat. Ühele Mooni omanikest ehk Roman Zaštšerinskile on see aga juba mitmes kord oma restepte kaante vahele panna - kes teeb, see jõuab:) Mooni kokaraamatust leiab kõk klientide (sh minu) suured lemmikud alates viinalõhest ja kalamarjaga tartapliinidest lõpetades erinevate kastmete, lihade ja kookidega. Lisaks on seal juttu ka Mooni perest koos lahedate piltidega, niiet kokkuvõttes on tegemist ühe mitte ainult igati asjaliku, vaid ka hästi südamliku raamatuga, mida lugedes soe tunne sisse tuleb ja tekitab tohutu isu nende maitsvate toitude järele. Mina olen selle raamatu mitu korda läbi lehitsenud ja tegelikult tahaks sealt KÕIKI ASJU valmistada (taaskord - ei ole liialdus!), sest kuigi tegemist on restoranis pakutavate toitudega, ei ole need siiski ülemäära keerulised:)

Aga see martsipanikook ... Retsepti kirjutas mulle Roman tegelikult üldsegi menüü peale ühel restoranis Ö toimunud õhtusöögil, sest paraku see kuldaväärt kook raamatusse ei mahtunud. Käsikirjas retsept on aga soovitatud mul ära raamida, mida ma ilmselt ka teen, vähemalt siis, kui mul Mooni kokaraamatu vahele enam järjehoidjat vaja ei ole:) 


Kusjuures, Roma ise ütles, et seda retsepti tuleb jagada!:) Sellist asja ei saa ju muidugi lasta endale kaks korda öelda, niiet siit see imemaitsev martsipanikook nüüd tuleb ... Tegin küpsetades retsepti mõned täiendused ka:) Ahjaa - esimesed korrad pidi kook ebaõnnestuma, niiet Roman hoiatas, et tasub katsetusteks u 4-5 kilo martsipani varuda;-)



Mooniseemnetega martsipanikook:
1 kg martsipani
1 kg suhkrut
1 kg võid
11 muna (M suurus)
120 g jahu
80 g mooniseemneid

Kõigepealt keeda mooniseemneid piima sees madalal kuumusel u 20 minutit, et need pehmeks läheksid, ja kurna.

Vahusta toasoe riivitud martsipan koos toasooja või ja suhkruga u 10 minutit, kuni segu on ühtlane hele tükkideta vaht. Lisa edasi vahustades ükshaaval toasoojad munad. Lisa sõelutud jahu ja keedetud mooniseemned. Pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus u 140-160 kraadi juures u 90 minutit. 

Resto ahjus küpsetatakse seda kooki 140 kraadi juures ja kodus soovitas Roman ahju temperatuuri vähemalt 20 kraadi võrra kõrgemaks keerata, aga ma siiski arvan, et ka kodus oleks tegelikult 140-150 kraadi täitsa paras, sest mina ise küpsetasin 160 kraadi juures ja 50 minutiga oli kook juba valmis.

PS: mina tegin poole retseptis ettenähtud kogusest, kusjuures mune lisasin 5 suurt, nisujahu asemel kasutasin riisijahu ja suhkrut panin 50 g vähem, kui ette nähtud, ehk 450 g. Pool taina kogust on täpselt paras ühe koduse lauamikseri (Kitchen Aid'i) ja ahjuplaadi jaoks. Mooniseemned jäid seekord kahjuks välja:) Ahjaa, ja martsipan on mul ikka alati see 60 %-ilise mandlisisaldusega!

Serveeri koos hapuka moosi või jäätisega:) Mina tegin seekord juurde šokolaadikastme ja sulatasin sügavkülmast vaarikaid. Väga mõnus oli:)


Kui suurest ahjuplaaditäiest koogist jätkub kohe mitmeks õhtuks (isegi mulle):), siis šokolaadikastet ei pruugi enam teisel päeval olla pildistamiseks järele jäänud. Aga eks tuleb siis poes jälle ära käia ja õhtuseks maiustamiseks uus vahukoor tuua:) Kuna tume šokolaad ja martsipan on täiesti perfect match, siis lisan siia šokolaadikastme retsepti ka. Võimalikult tume (70 %-iline on parim valik nagu alati) šokolaad ja hapukas nüanss (marjad või neist tehtud magustamata toormoos või kaste) tasakaalustavad tõeliselt hästi ka muidu väga magusat martsipanikooki:) 

200 ml vahukoort
250 g tumedat šokolaadi (mida tumedam ja mõrudam, seda parem)
3 sl kohvi

Pane kõik komponendid kas paksupõhjalisse potti või kaussi ja sulata kas pidevalt segades (kui potti kasutad) või vesivannil (juhul, kui kaussi) ühtlaseks. Nirista martsipanikoogile meelepärane kogus, võta amps ja oledki seitsmendas taevas!!!

11 kommentaari:

Pille ütles ...

Ihii, mulle nii meeldib see "kilo martsipani, kilo suhkrut" jne retsept. :)

Silja Luide ütles ...

see on lahe jah:) kilo võid ka veel juurde ja tõeline kaalujälgijate kook on sündinud :):):)

H ütles ...

Silja, mul on hoopis selline küsimus, et kust võiks omale KitchenAidi osta? :) Kas Eestist või mujalt? :)

Silja Luide ütles ...

KA saab kaubamajadest ja paljudest kodutarvete poodidest osta, aga välismaalt tellides on ilmselt odavam. Samas ei pea see nn "lauamikser" olema selle firma oma, vaid mitmed teised pakuvad sama asja oluliselt odavama hinnaga. Lihtsalt kuna sellel masinal eestikeelne korrektne ja üheselt mõistetav nimetus puudub (inglise keeles stand mixer), siis paljud ütlevad selle kohta KA :) Aga selline "seisumikser" teeb elu oluliselt lihtsamaks ja saab palju ühtlasema taina, munavalgevahu jms. Soovitan soojalt!:)

JANA ütles ...

Tänus Siljakene!
Panen kohe MOoni lehele ka üles :))) ka teistele maisamokkadele!

Silja Luide ütles ...

Suur aitäh ikka Teile, armas Jana!:) ja muidugi Vladile ja Joelile ka, kes suvel Moonis oma martsipanikoogid mulle loovutasid:):):)

Maria ütles ...

Tere!

Kook näeb lausa imemaitsev välja, kuid selles osas oli Sul vist õigus, et esimesel korral ei õnnestu. Tegin täpselt retsepti järgi, kuid kook peaaegu nõretas võist. Läikis igatahes kõvasti ja maitses kui või. Milles võib asi olla? Äkki vähem kvaliteetses martsipanis või tuleb lasta koogil külmas seista enne?

Silja Luide ütles ...

Tere, Maria!
Eks ta on üsna rasvane kook jah, aga kindlasti ei peaks ta olema võist nõretav. Üks asi, mis võis Sul untsu minna, on see, et või, martsipan ja suhkur ei olnud piisvalt vahustatud. Nende kolme vahustamisel peaks tekkima selline hele ilus ühtlane kreem, kus ei ole tükke ja millest tegelikult ei ole üldse kuidagi aru saada, et seal martsipan ka sees on. Muud põhjust ma hetkel ei oska pakkuda ...

Tervitades,

Silja

Anonüümne ütles ...

Minul kahjuks samamoodi jäi kook rasvast nõretav ning süüa ei olnud teda eriti võimalik. Eelnevalt või, martsipan, suhkur said korralikult vahustatud.

Silja Luide ütles ...

Nojah, kahju kuulda, aga - nagu Roman ütles - tasub katsetamiseks 4-5 kg martsipani varuda. Vähemalt nii palju olevat neil endal seda kulunud:) Minule see kook tõeliselt meeldib ja ma olen Romale ülimalt tänulik retsepti eest! ma muud ei oskagi öelda ...:)

Silja Luide ütles ...

Kuulsin just ühe oma hea tuttava käest (meesterahvas, kusjuures), et ta oli oma sünnipäevanädalal seda kooki erinevateks pidudeks suisa kolm korda(!) küpsetanud ja et jube hea pidi olema:) Aga tema ütles, et lisas võid vähem, kui retseptis ette nähtud, niiet soovitan proovida, kui kook muidu liiga rasvane oli!