neljapäev, 22. august 2024

Üks eriti hea pirnimoos



Ma olen juba lapsest saadik olnud suur pirnisõber :) Kusjuures pirnil ja pirnil on megasuur vahe. Kuna koduaia pirnid on niivõrd maitsvad (reeglina olenemata sordist), siis poes müüdavad välismaised viljad ei lähe mulle kohe üldse peale. Mõned neist on seebimaitsega, mõned kuidagi vesised, mõned jälle lääged jne ning õiget pirnimekki neis nagu polegi ... Seega söön pirne just praegusel ajal ja ülejäänud aasta jooksul hästi vähe, kuid kasutan neid ikka aeg-ajalt küpsetamisel. Näiteks on pirnid suurepärane kooslus sinihallitusjuustuga ja blogis on suisa kaks erinevat pirukat - maitserikas quiche ja lehttainaga ampsud. Olen pirnidest teinud ka martsipaniga krõbediku, struudlit ja mandlitäidisega koogi, mis kõik on mõnusalt maitserikkad ja tasuvad proovimist ;-)

Kodumaised pirnid on valmis juba paar nädalat (vähemalt Lõuna-Eestis) ja on ise juba nii head, et midagi erilist polegi vaja juurde lisada. Küll aga aitab ehe aromaatne vanill maitseid alati täiustada, õunad aga lisavad moosi paksenemiseks vajalikku pektiini. Sidrunimahlgi aitab koostöös suhkruga kuumutamisel moosil pakseneda. Tulemuseks on imelise vanillimekiga pirnimoos, mis pole liialt magus, vaid milles hape ja magusus on tasakaalus nagu ühes ideaalses maiuses see olema peab. 

Moosisuhkru asemel võid kasutada ka tavalist suhkrut ja siis on keetmisaeg vähemalt 20 minutit pikem, et moos tuleks parajalt paks. Soovitan suhkru sel juhul kohe koos puuviljadega potti panna. 

Vanillikaunu ei pea pärast kasutamist ära viskama. Soovi korral pese need puhtaks ja kasuta mujal, mina näiteks lisan need enda tehtud vanilliekstrakti pudelisse. Vanilliekstrakti kasutan küpsetamisel päris palju ja iga täiendus sinna pudelisse on alati teretulnud :)

Pildil on jahuvabad banaanipannkoogid, mis on igati hea kooslus pirnimoosiga ;-)



NB! Retseptis on kirjas õunte ja pirnide kaal pärast puhastamist.

Vaja läheb:

1 vanillikaun

2 sidrunit

1 kg pirne

200 g suhkrut

400 g õunu

200 g moosisuhkrut


Lõika vanillikaun pikuti pooleks ja tõmba terava noaga seemned välja. Lõika sidrunid pooleks ja pigista neist mahl välja. Vala sidrunimahl ja 1 dl vett potti, lisa vanilliseemned ja sega vispliga ühtlaseks. 


Seejärel lisa potti vanillikaunad ning u 1-2 cm tükkideks lõigatud pirnid ja õunad ning tavaline suhkur. Aseta potile kaas ja kuumuta madalal kuumusel aeg-ajalt segades u 40 minutit, kuni puuviljad on pehmed ja lagunenud. Kui sa ei soovi moosis puuviljade tükke, siis keeda 10-15 minutit kauem.


Lisa moosisuhkur, sega korralikult läbi ja keeda madalal kuumusel veel 10-15 minutit. Keera kuumus kinni ja lase moosil kaane all 10 minutit seista. Eemalda vanillikaunad.


Vala moos steriliseeritud purkidesse (selleks hoia neid vähemalt 20 minutit 120-kraadises ahjus) ja keera kaas peale. Kaas võiks olla enne seda vähemalt 5 minutit keevas vees seisnud. Moos pakseneb seistes.



Retsept ilmus aasta tagasi siin


Kommentaare ei ole: