pühapäev, 30. november 2014

Mandlijahuga avokaadokook


Uskumatu, aga hetkel süüakse turu-uuringu kohaselt Eestis juba 600 tonni tumedat šokolaadi aastas! Valik läheb samuti järjest paremaks, näiteks kahel suuremal siinsel šokolaaditootjal on sortimenti tulnud mitmeid erinevaid põnevate maitsetega tumedaid šokolaade. Minu lemmikud on Fazeri kardemoni ja kohviga ning Kalevi india pähkli tükkidega tume jõulušokolaad, mis mõlemad sobivad ka tavalise tumeda šokolaadi asemel avokaadokoogi kattes kasutamiseks, et seda huvitavamaks teha. 

Eesti Toiduliit on taaskord alustanud tumeda šokolaadi tutvustuskampaaniat, et inimesed teadvustaks selle kasulikke omadusi ja hõrk maius leiaks tee inimeste igapäevasele toidulauale. Liidu juhi Sirje Potissepa sõnul on siinjuures oluline juhtida tähelepanu tumeda šokolaadi mõõdukale tarbimisele. "Tasub kombineerida tumedat šokolaadi teiste toiduainetega, sest siis saab organism heade toitainete süsti ja kasutegur organismile suureneb. Kui aga tarbite šokolaadi tihti, olge mõõdukad!" Tumeda šokolaadi tervistavate omaduste nimekiri on pikk (siin on üsna põhjalik ülevaade); Tartu Ülikooli biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer rõhutab ennekõike kakaoubadest pärinevate flavanoolide olemasolu, mis aitavad veresoonte elastsust parandada ja seeläbi hoida normaalset vereringet.

"Tükike tumedat teeb head", kõlab Eesti Toiduliidu loosung - nautigem siis seda luksust kuni endale lubada saame! Nimelt suureneb nõudlus šokolaadi järele maailmas nii kiirelt, et kakaoubade kasvatus ei jõua sellele kuidagi järgi. Keskkonnaekspertide hinnangul on aastaks 2030 muutunud šokolaad sama hinnaliseks ja haruldaseks kui kaaviar täna. Kuigi see on juba vana info - kirjutasin sellest juba paar aastat tagasi granadillitrühvlite juures. Siin on aga üks uuem artikkel, mis šokolaadi hinnatõusu tagamaid põhjalikult avab ja üsna hea ülevaate annab


Avokaado ja mandlijahuga šokolaadikook (algne retsept pärineb siit) on suurepärane süümekateta maiustamiseks sombusteks, järjest pimedamaks ja külmemaks muutuvateks novembriõhtuteks, aga väga mõnus ka hommikuse kohvi kõrvale või - miks mitte - ka pühadelauale panekuks. Arvestades selle koogi koostist, on tegemist pigem väga tervisliku küpsetise, kui mõne patuse ahvatlusega. Avokaado, mis on maailma üks toitainerikkamaid puuvilju, sisaldab ohtralt vitamiine ja mineraalaineid, samas ka kasulikke monoküllastumata rasvhappeid, mis tagavad koogi kreemise ja pehme tekstuuri. Ka mandlijahu on rikas vitamiinide (B- ja E-grupi vitamiinid) ja mineraalide (kaalium, magneesium, fosfor jt) poolest, lisaks leidub selles amino- ja rasvhappeid. Kuigi mandlijahu saab enamikest poodidest juba valmiskujul osta, siis on seda lihtne ka kodus valmistada kas jahvatades terveid mandleid kohviveskis või purustades mandlilaaste köögikombainis. Maitset intensiivistasin seekord aromaatse Tonka oaga, kuid selle võib asendada 2 tl vanilliekstraktiga, samuti 1 sl brändi ja 4 sl vanillisuhkruga, kuid viimasel juhul vähenda teise (pruuni) suhkru kogust, et kook liiga magus ei saaks. 

Vaja läheb:
2 küpset avokaadot
200 g mandlijahu
1 dl piima
2 muna
50 g naturaalset kakaopulbrit
120 g (pruuni) suhkrut
1 peenelt riivitud Tonka uba (soovi korral)
1 tl soodat

Kate:
100 g tumedat šokolaadi
2 sl kookos- või vahukoort
50-100 g hakitud pähkleid (nt kooritud ja röstitud sarapuu- ja pistaatsiapähklid)

Aseta kõik ained köögikombaini või blenderisse ja töötle ühtlaseks. Võid taina kokku segada ka kausis, kasutades visplit, kuid sel juhul püreesta avokaado eelnevalt. Tõsta tainas lahtikäivasse 20 cm läbimõõduga koogivormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred on aga võiga määritud ja  kakaopulbriga ülepuistatud. Küpseta kooki ahjus 175 kraadi juures 35-40 minutit või kuni koogi keskele sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis vähemalt tund aega enne lahtilõikamist taheneda. Parim on kook täielikult jahtununa. 

Serveerimisel puista peale tuhksuhkrut või valmista soovi korral kate. Selleks tükelda šokolaad, aseta koos koorega kaussi ja sulata vesivannil. Sega ühtlaseks, laota koogile ja puista peale hakitud pähkleid. 

9 kommentaari:

Liina ütles ...

Tulin mõni päev tagasi siia quiche retsepti vaatama, aga nägin selle koogi retsepti ja teadsin, et pean seda proovima. Täna lõpuks leidsin aega ja ei kahetse. See on maitsev nii katteta kui kattega. Kattega versioon toob kiiremini küllastustunde, aga mulle meeldib ilma katteta versiooni kerge maitse. Mina panin maitseks u. 2 tl vanillisuhkrut ja u. 2 spl brändit. Peale puistasin sarapuupähkleid. Kavatsen teha seda ka pühadelauale. Aga kas teate mõnda nippi, kuidas sarapuupähliktel neid pruune koori ära saada?

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda :) mulle endale ka väga maitseb kook! poodides (nt prismas) on juba tänapäeval saada röstitud ja kooritud sarapuupähkleid, aga kui ise soovid koorida, siis: Rösti pähklid ahjus u 150 kraadi juures u 10 minutit, kuni nende koor on lahti, aga pähklid ise ei ole veel värvi muutnud. Väiksema koguse puhul võid eemaldada koore lihtsalt sõrmede vahel hõõrudes, suurema hulga pähklite korral aga on mugav panna pähklid köögiräti sisse ja siis pähklikoored läbi räti maha hõõruda.

Johanna ütles ...

Tere, nii tore, et katsetatakse mitte-traditsioonilisi retsepte. No proovisin ka järgi teha aga mul tuli kook väga mõru / kibe. Kas selle süü võib olla selles, et jahvatasin mandlijahu koorega mandlitest? Muud koostisosad panin küll ikka üsna täpselt. Aitäh!

Silja Luide ütles ...

tere, Johanna! olen ise ka päris tihti koorimata mandleid koogi sisse jahvatanud, aga seni pole veel märganud, et see kooki kibedaks v mõrudaks teeks ... pigem arvan, et asi on (pool)toorestes avokaadodes, väheses suhkrus või suures koguses kakaopulbris :)

Johanna ütles ...

Aitäh! Avokaadodes võis küll viga olla :)

HB ütles ...

mul jäi ka kibe, avokaadod olid küll täitsa valmis

Silja Luide ütles ...

Valmis avokaadod on kreemja tekstuuriga ja pehme maheda maitsega, see-eest aga ka pooleldi valmis on veel üsna mõrkjad ja rikuvad ilmselt ka koogi ära. Muidugi võib olla kibeduse põhjus ka rääsunud ja vanas mandlijahus. Kuna mandlid on õlirikkad, siis tuleks neid jahvatatud kujul ehk nö mandlijahu hoida pärast pakendi avamist külmkapis (kui pikemalt on soovi säilitada, siis üldsegi sügavkülmas), et see värske püsiks ega mõrkjaks ei muutuks. Kui aga avokaadod on küpsed, mandlijahu värske ja muidu ka retseptist kinni pidada, siis ei kujuta ette, kuidas kook kibe saab tulla ...

Anonüümne ütles ...

Jäi ka kook kahjuks tohutult kibe kuigi avokaadod olid väga valmis. Targemad oskasid öelda, et avokaadot ei tohi blenderdada. Soovitan väga ettevaatlik olla selle koogi serveerimisel.

Silja Luide ütles ...

kui asi on blenderdamises, proovi siis kahvliga püreestada :D sel juhul ei tohiks ju probleemi olla?!? :)
mina kasutan avokaadot päris palju smuutides jm maiustes ning - täpselt nagu selle koogi puhul - pole veel kibedat maitset täheldanud. pole ka kuskilt veel lugenud, et avokaadod ei sobi püreestamiseks. aga loomulikult kasutavad inimesed erinevat toorainet ja mingit garantiid selle koogi puhul ma kindlasti ei anna. usun, et internet on täis toredaid avokaadokoogi retsepte, mida katsetada ;-)

head küpsetamist ja rõõmsat meelt! :)