kolmapäev, 7. juuli 2021

Krõbedal põhjal mahlane porgandipirukas


See küpsetis on maiuspala kõigile porandipiruka fännidele! 😍 Ohtralt mõnusat mahlast porganditäidist ja suhteliselt õhuke krõbe kihiline võiga valmistatud põhi on väga maitsev kooslus. Nüüd on juba üle kuu aja ka värskeid eriti mahlaseid ja toitainerikkaid porgandeid saada, nii et pirukas saab eriti maitsev 😉 Seda küpsetist on muide hea ka (raba)matkale ja piknikule kaasa võtta, samuti aia- või terassipeol (eelroaks) pakkuda. Nagu fotol näha, sai see pirukas pildistatud märtsis, et anda kevadpühadeks idee ülejäänud keedumunade ära kasutamiseks, aga loomulikult on see hetkel veelgi parem just nimelt värskete porgandite tõttu, mis on eriliselt maitserikkad. Ja muide, keha saab porgandist kõige rohkem toitaineid just siis, kui see on kuumutatud ja koos rasvainega 😎

Pärmi-lehttainast tasub sulatada aeglaselt külmkapis mitte toatemperatuuril, samuti ei tasu seda liiga vara sügavkülmast välja võtta (piisab reeglina paarist tunnist). Liiga pikalt soojas olnud tainas hakkab juba enne küpsetamist kerkima, mis tähendab, et pärast küpsemise ajal kerkib see vähem, ning tulemuseks on kuivem, tihkem (st vähem õhulisem) ja tuimem küpsetis. 

Vaja läheb: 
400 g (1 pakk) võiga pärmi-lehttainast
selitatud võid või õli praadimiseks
400-500 g riivitud porgandit
1 muna
100 g hapukoort
2-3 keedetud muna
0,5 tl soola
1 sl suhkrut
0,25 tl riivitud muskaatpähklit
värskelt jahvatatud pipart  

Lase tainal külmkapis sulada. Võta pakendist ja kas rulli jahusel pinnal pisut suuremaks või aseta kohe küpsetuspaberiga vooderatud 20X30 cm vormi ning laota selle põhja ja 1-2 cm kõrguselt ka äärtele. 

Kuumuta suurel pannil keskmisel kuumusel rasvaine, lisa riivitud porgandid ja prae neid aeg-ajalt segades u 10 minutit. Võid porgandit praadida ka kahes osas, kui sul on väike pann.

Klopi muna kergelt lahti, sega hulka hapukoor, porgandid ja maitseained. Tee keedetud munad kahvliga puruks ja lisa ülejäänud täidisele.

Laota porgandisegu ühtlaselt vormi ja küpseta 180-kraadises ahjus u 30 minutit kuni ääred on pruunistunud. Lase enne ruutudeks lõikamist u 10 minutit taheneda. Eriti hea on pirikas ahjusoojalt, kuid ka jahtunult on igati nauditav. 


Retsept ilmus mõned kuud tagasi siin

Kommentaare ei ole: