kolmapäev, 3. veebruar 2016

Värske salat krõbeda kana ja jalapenoga



Ma ei saa küll öelda, et külmal talvel mul igapäevaselt värske salat laual oleks, aga vahel ma ikkagi tellin Kopra Karjamõisast koos muude asjadega kotitäie erinevaid salatilehti. Kui vaadata kasvõi nende mõnusalt krõpsuvate lehtede säilivusaega võrreldes poes müüdavate välismaiste salatitega, siis usun küll, et tegemist on oluliselt toitainerikkama ja puhtama kraamiga kui tuhandete kilomeetrite kauguselt kohale veetud ja sealjuures ideaalse välimuse säilitanud roheline kraam. Aga see on lihtsalt minu isiklik eelistus - mulle meeldib osta võimalusel kodumaist ja mahedat köögivilja ning kui keegi veel selle koju kätte toob, on see eriti tore :)

Päris sageli küsitakse minult, kuhu tasub sööma minna, kustkohast üht või teist asja osta saab või lihtsalt, milliseid asju ma ise kasutan. Üks enim levinud küsimusi puudutab vabalt elavate kanade mune (neid ostan samuti Kopra talust), aga sageli on huvi tuntud ka jalapenode vastu. Sellepärast saigi tšillipiparde purk pildile sätitud, et näidata, millist varianti ma ise ostan. Värskeid jalapenosid, mida kasutan lillkapsa röstimisel, sain Eesti parimate restode väljakuulutamisel oma tooteid tuvustanud Fruit Xpress'ilt, aga poes pole neid silma hakanud. Pole veel ekstra otsinud ka, aga usun, et kui poest ei leia, siis saab Fruit Xpress'ilt tellida. Mul õnneks on veel üks kaun külmkapis alles :)

Jalapeno, mida on vähemalt kuute erinevat sorti, pärineb Mehhikost ja on oma nime saanud Xalapa linna järgi. 1982. aastal oli see muideks esimene Capsicum (ehk paprikate perekonda kuuluv vili) kosmoses:), sest tšillifännist astronaut Bill Lenoirs võttis just need viljad oma reisile kaasa:D Capsicum'ide lähemad sugulased on muideks kartul ja tomat! Kõik see info pärineb toredast raamatust tšillide kohta, millest umbes aasta tagasi ka LP-s kirjutasin, kuid mida ikka aeg-ajalt info saamiseks sirvin. 


Salati juurde sobib nii mõnusalt kreemjas salatikaste avokaadoga ehk avokaadokaste kui ka guacamole, millest blogis on olemas kaks varianti (vanem ja uuem). Kindlasti tasub kaste ikka ise teha, sest see on tõeliselt kiire, aga samas ülimaitsev ja võib kindel olla, et sees on ikka avokaadod, mitte mingid muud asjad.

Kana on võimalik valmistada salati juurde ka nii (ehk sidruni-rosmariini marinaadis) või sel moel (ehk balsamico'ga) või hoopis niiviisi (ehk brasiiliapärasest õllega). Võib teha ka ise maisihelvestest paneeringu, kuid mina lähen viimasel ajal päris tihti kergema vastupanu teed ja kasutanud Santa Maria paneeringut, mis on kerge ja krõbe, säilitusaine- ja gluteenivaba. Ja õnneks on seda saada peaaegu igas poes - ka nt nendes pisikestes Rimides, mis siin Kalamajas on. Kunagi saatis mulle Santa Maria seda ühe paki proovimiseks (vähemalt 2-3 aastat tagasi, aga ilmselt isegi rohkem), aga nüüd on see juba ammu mul päris tihedalt ostunimekirjas ja mitte ainult siis, kui külalised tulemas on, sest endalgi on mõnus krõbedat mahlast kanafileed süüa, mida saab eriti kerge vaevaga valmistada. Tänu sellele segule kulub selle salati valmistamiseks kokku vast 15-20 minutit, mitte rohkem. Kiirel ajal päris oluline aja kokkuhoid ;-) Aga sellised "kananagitsad" on muidugi suur hitt laste ja meeste hulgas, niiet enamasti teen ikka mitmekordse koguse, kuid ka sel juhul on see alati esimene asi, mis laualt otsa saab ... :)


Krõbedad kanatükid:
500 g kana kintsu- või rinnafileed
2-4 sl Olivia rapsiõli
1 pakk Santa Maria krõbedat paneeringut kanale 

Lõika kanafileed tükkideks, aseta kaussi, lisa õli ja paneering ning sega läbi. Laota kanatükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 220-230 kraadi juures u 20 minutit kuni need on pealt pruunid ja krõbedad. Naudi kas soojalt või külmalt salati juures või mõne dipikastmega.

Salat:
150-200 g meelepäraseid salatilehti
2 suurt küpset avokaadot
500 g kirsstomateid
1 väiksem punane sibul
pool purki Santa Maria jalapeno viile (nõrutatult)

Kaste:
1 tl (kuhjaga) teralist mahedat sinepit
1 sl vedelat mett või suhkrusiirupit
3 sl extra virgin oliiviõli
1 tl soola
soovi korral pisut värskelt jahvatatud musta pipart

Salati jaoks pese ja kuivata lehed ning aseta suurde kaussi. Puhasta sibul, lõika pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Nõruta jalapeno viilud, lõika kirsstomatid pooleks või neljaks. Lõika avokaadod pooleks ja võta lusikaga sisu välja. Lisa kõik asjad salati juurde kaussi, sega kokku kastmeained  ja vala samuti kaussi. Sega kõik korralikult läbi. Serveeri koos krõbedate kanatükkidega või muul viisil küpsetatud kanaga. 


5 kommentaari:

Kodulehe tegemine ütles ...

Väga maitsev toit, olen ise proovinud ;)

Helen ütles ...

Rimist olen neidsamu jalapenosid ostnud, seal tex mex jmt toodete juures olid. Ju on teistes poodides ka.

Need salatilusikad on nii ilusad!

Silja Luide ütles ...

jah, need piprad on tõesti sarnaselt Santa Maria kanapaneeringuga peaaegu igas poes olemas, vähemalt suurtes kettides :)

aitäh, Helen, need salatilusikad meeldivad mulle endale ka väga! ostsin need mõned aastad tagasi LAV-ist (käsitöö) ja mõtlesin, et vähemalt korra võiks neid ju ka pildile sättida ... :D

Kodulehe valmistamine ütles ...

Väga maitsev :)

Silja Luide ütles ...

aitäh, rõõm kuulda, et meeldis :)