neljapäev, 21. juuli 2022

Kahe juustuga suvikõrvitsa "lasanje"


Sain eile oma aiast esimese täitsa normaalse suurusega suvikõrvitsa ning plaanin sellega suviselt kerget feta ja tomatiga salatit teha. Tsukiini on mul suviti muidu enamasti peaaegu igapäevaselt köögis kasutusel, mida on näha ka aastate jooksul blogisse kogunenud retseptide hulgast :) Sel aastal on tsukiinid meie aias aga veel väikesed ja tavapärast "suvikõrvitsa uputust" pole siiani tekkinud, kuid küll see on peagi käes, nii et aeg vaikselt sättima hakata ;-)

Seda lasanjesarnast kihilist rooga tegin eelmisel suvel mitmeid kordi, sest see on piisavalt lihtne ega nõua palju aega, samas aga olid kiidusõnad alati garanteeritud. Mulle endale maitseb see muidugi ka:) Kindlasti küpsetan seda suvikõrvitsaga vormi selle suve jooksulgi korduvalt, sest seda maitsvat rooga on igati sobilik külalistele pakkuda ning see sobib väga hästi ka veiniga kokku :)

Hakkliha tasub võtta pigem väherasvasem, et see vorm liiga rasvaseks ei läheks. Tomatikaste võib olla meelepärane tomatibaasil pastakaste, neid on poes väga palju erinevaid saada. 

Vaja läheb:
2 keskmist suvikõrvitsat (kaal kokku 500-600 g)
soola
3 keskmist küüslauguküünt
300 g veisehakkliha (vm meelepärast hakkliha)
värskelt jahvatatud musta pipart
1 sl (kuivatatud) punet
u 400 g (1 purk) tomatikastet
150-200 g kõva tugevamaitselist juustu (nt Parmesan või mõni selle kodumaine analoog, Grana Padano vmt)
125-250 g (1-2 palli) mozzarella-juustu
paar peotäit värsket basiilikut

Lõika suvikõrvitsad terava noaga pikuti õhukesteks (3-4 mm paksusteks) viiludeks. Aseta need kahekordsele majapidamispaberile, puista peale peensoola ja lase u 20 minutit seista. Kuivata majapidamispaberiga välja tulnud vedelik pealt ära.

Haki küüslauk peeneks ja prae pannil koos hakklihaga läbi. Maitsesta soola, pipra ja punega. Lisa tomatikaste ning lase madalal tulel u 15 minutit küpseda.

Riivi kõva juust ja rebi nõrutatud mozzarella tükkideks. Haki peotäis basiilikulehti väiksemaks.

Võta u 20X20 cm neljakandiline vorm ja kata see kolmandiku hakkliha-tomatikastmega. Laota sellele ühtlaselt suvikõrvitsaviilud ja puista peale kolmandik nii riivitud kui ka rebitud juustust. Seejärel aseta uuesti peale suvikõrvitsaviilud, sellele teine kolmandik hakklihakastmest ja peotäis hakitud basiilikut ning kolmandik kummastki juustust. Sellele omakorda lao viimane kolmandik suvikõrvitsaviile, laota järele jäänud hakkliha-tomatikaste ja puista ühtlaselt viimane kolmandik juustusid. 

Küpseta ahjus 190 kraadi juures u 40 minutit kuni suvikõrvits on pehme ja vorm pealt pruunistunud. Võta ahjust, lase u 15 minutit taheneda, puista peale peotäis basiilikulehti ja tõsta lusikaga meelepärased portsud. 


    2 kommentaari:

    Alli Salum ütles ...

    On suvikōrvitsa aeg.Tegin oma perele suvikōrvitsa lasenjet.Süües kōik mōmisesid,ei hakanud küsima kuidas maitseb.Teen suve jooksul veel.

    Silja Luide ütles ...

    ooo, väga tore! aitäh, Alli, tagasiside eest! :)