reede, 18. august 2017

Suitsusingi ja kahe juustuga muffinid (GV)


Väga palju levib viimasel ajal müüte söömise ja erinevate toitude kohta. Üks neid "kahjulikke" asju, mida lisaks gluteenile "terviseteadlikud" menüüst üldse välja jätta soovitavad, on laktoos. Kaasaegsetele tõenduspõhistele seisukohtadele tuginedes aga teeme piimatoodete vältimisega enda tervisele hoopis karuteene, niiet pole mõtet langeda isehakanud "ekspertide" väärinfo ohvriks. Kui on kahtlus, et sul võib olla laktoositalumatus ehk ainevahetushäire, mille puhul organism ei tooda piisavalt või üldse mitte koeensüüm laktaasi, tasub pöörduda arsti poole. Ise endale või - veel hullem - oma lapsele piimatoodete vaba dieet määrata on aga arstide arvates kahjulik.

Just eelmises postituses rääkisin Eesti toitumis- ja liikumissoovitustest, mida tasub igal oma tervisest ja söömisele teaduspõhisest lähenemisest huvitatul lugeda, kuid nüüd lisasin ka lingi (ja eelmisesse postitusse ka), et ei peaks ise otsima hakkama:) Minu arvates on äärmiselt kahetsusväärne, et spetsialistid, arstid, teadlased jt eksperdid tulevad kokku, näevad kõvasti vaeva ning selle tulemust nii vähe tutvustatakse ja nö promotakse. Kui riik rahva tervisest tõeliselt hooliks, siis selle asemel, et jaburaid makse (nt suhkrumaks) kehtestada, peaks hoopis inimesi harima ning suunama tervisliku toidu ja mõistlike söömisharjumuste poole. Teavitustööd on vaja teha, et inimesed ei usuks šarlatane ja sellega oma tervisele kahju ei teeks!



Homme ilmub Laupäevaleht LP-s lugu piima tervislikkusest, mis ilmselt sama palju "asjatundjaid" häirib nagu eelmine lugu sellest, kuidas teraviljad ei ole meile kahjulikud ega gluteen tervele inimesele midagi ei tee. Kui vaadata selle blogipostituse kommentaare (just allpool olevaid), siis on ikka inimesi, kes ei saa aru teaduspõhisest mitmekülgsest tasakaalustatud toitumise kontseptsioonist, vaid ikka räägivad piimatoodete ja teraviljade kahjulikkusest ning sellest, kuidas nende menüüst välja jätmine ei ole ebatervislik. Õnneks aga ei sõltu teadus mitte kellegi uskumustest! Ainult et tundub, et teaduspõhise lähenemise propageerimine toob sageli kaasa igasuguste trollide tegutsemise, kes siiralt usuvad oma tõde  ja internetist omandatud arusaamu ... Aga eks tuleb ära kannatada - see on hind, kui üritad omalt poolt tõenduspõhiseid seisukohti vahendada ja inimesi harida :) 

Mõnikord võib see aga ka väga naljakas olla:) Näiteks paar aastat tagasi sattus üks inimene sotsiaalmeedias (instas) peaaegu hüsteeriasse väite peale, et "piimatooted on tervislikud" ning hakkas "argumenteerima" lausetega, et kuidas küll elevandid luid ei murra, kuigi nad liha- ja piimatooteid ei tarbi ja et inimesed on ainus liik, kes veel peale emapiimast võõrutamist piima sööb. Kui hakata tõesti end loomariigiga võrdlema, samuti meie toidulauda nende omaga, mis on muidugi tohutult koomiline, siis mul tekib küsimus, et miks just elevantidega - miks mitte meie laiuskraadil elavate lehmadega? Nemad ka piima ja liha ei söö, samas luid ei murra. Hakkame siis ka ainult muru sööma, sest lehmad nii teevad? No naera pooleks, aga paraku sellised need "argumendid" teaduspõhiste seisukohtade vastu (ilma ühtegi neist ümber lükkamata ega sisulist vastuargumenti esitamata) kipuvad olema ... :D Kusjuures, piima biokeemiale spetsialiseerunud Eesti Maaülikooli dotsent, vanemteadur ja PhD kraadi omav Ivi Jõudu väidab, et ilma piimatooteid söömata on praktiliselt võimatu katta päevast kaltsiumivajadust, mille peamine risk on osteoporoosi oht vanemas eas. Ja mis eriti tore - piima komponendid (nt laktoos ja rasvlahustuv vitamiin D) toetavad mineraalainete (sh kaltsiumi) imendumist! :) Aga noh, elevandid ju ei söö liha ega piima ja ei murra oma luid ... :D :D :D

Ma igaks juhuks mainin, et ma ei levita siin enda arvamust asjadest, sest mina ei ole toitumisteemadel ekspert, vaid ikka nende seisukohti, kel vastav haridus. Eks teadlased ka ise järjest avastavad uusi asju, mis vanemaid aseisukohti muudavad jne, aga vähemalt toimub kõik kindlate ja arusaadavate reeglite kohaselt ning pädevate inimeste poolt, kellest muidugi kõik ei pruugi 100% ausad ja õilsa eesmärgi nimel väljas olla, aga see risk on igal pool ja igas valdkonnas. Minu jaoks on teadus usaldusväärne, aga eks igaüks valib ise, keda ja mida usaldada ;-)


Muffinite retsepti lisasin piknikuteemalise loo juurde Laupäevaleht LP-sse ja need on tõesti mõnusad värskes õhus söömiseks, sest neid on mugav kaasa võtta ning need on väga maitsvad ka jahtunult (kuid parimad on sellised küpsetised ikka otse ahjust tulnuna) :)

Kui muffinid ei pea olema gluteenivabad, siis kasuta tatra- ja maisijahu asemel 240 g nisujahu ja kolme asemel kaks teelusikatäit küpsetuspulbrit.

2 väikest või 1 keskmine suvikõrvits (u 250 g)
võid, pipart, soola
100 g toortatrajahu
140 g maisijahu
3 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
1 sl hakitud värsket punet või 1 tl kuivatatud punet
värskelt jahvatatud musta pipart
3 muna
1 dl piima
5 sl rapsi-, oliivi- või päevalilleõli
100 g tükeldatud suitsusinki
120-150 g (1 pakk) Brie või Camembert'i juustu
100 g tugevamaitselist riivitud juustu

Lõika suvikõrvitsad kuubikuteks ja prae pannil või sees u 5 minutit kuni need on pehmed. Maitsesta soola ja pipraga.

Sega sõelutud jahud küpsetuspulbri, soola ja oreganoga, jahvata sisse musta pipart. Tee jahusegu keskossa auk, vala sinna kergelt lahtiklopitud munad, piim ja õli ning sega korralikult läbi. Lisa praetud suvikõrvits, väikesteks kuubikuteks lõigatud sink, tükeldatud Brie või Camembert ja kaks kolmandikku riivjuustust ning sega ühtlaseks. 

Jaga tainas 12 küpsetuspaberiga kaetud vormi vahel, puista peale ülejäänud riivjuust ja küpseta ahjus 190 kraadi juures 25-30 minutit kuni muffinid on läbi küpsenud, pealt krõbedad ja kuldpruunid. Lase u 10 minutit vormis taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma. 


Kommentaare ei ole: