Esmaspäev, 21. august 2017

Värske kartul ja kerge redise salat



Kirjutasin kasulikust kartulist nii Laupäevaleht LP-s, kui ka blogis sooja suitsumakrelli salati juures. Kahjuks on kartul tänapäeval üks neist asjadest, mida täiesti teenimatult maha tehakse, kuid mis tegelikult väärib kohta meie toidulaual. Olen otsustanud hakata aina rohkem igasuguseid rumalaid uskumusi ja müüte kummutama ning seetõttu kirjutasin sel laupäeval lehes piimatoodete tervislikkusest. Aga tööpõld on veel lai :) Üks järgmiseid teemasid, mida peaks käsitlema, on näiteks süsivesikute ja valkude koos söömine, mis veel üllatavalt paljude arvates on kuidagi kahjulik, ebatervislik ja/või paksuks tegev:D Uskumatu!

Kodumaist värsket kartulit tasub aga võimalikult palju just suvel süüa, sest maitsekad varajased kartulid on eriti vitamiinirikkad. Kartuli säilitamisel C-vitamiin kahjuks laguneb ja kevadel on seda  ainult 5-6 m% ehk umbakudu vaid kolmandik suvisest.

Lõuna-Ameerikast pärinev kartul, mida inkad olid juba ammu kasvatanud, jõudis Euroopasse, kus ta algselt naeriga läbi ajavate eurooplaste seas võõrastust tekitas, hispaanlaste kaudu. Alles sadakond aastat pärast Euroopasse saabumist hakati seda söögiks kasutama ja esimesed, kes seda 1660-ndatel viljelema ja põllul kasvatama hakkasid, olid iirlased. Iirimaalt omakorda viidi kartul Põhja-Ameerikasse, kus seda pikka aega nimetati iiri kartuliks. 

Mugula kuju ja nende maa-aluse asetuse pärast, mistõttu see meenutas nende lemmikrooga trühvlit, andsid itaallased kartulile nimetuse "tartuffoli". Sellest nimetusest on teisedki keeled eeskuju võtnud.

Kartulimugul on kartulitaime maa-alune lühenenud ja jämenenud vars, mille iduaukudes ehk silmades asetsevad pungad. Kartuli rohelistes osades ja valguses kasvanud või seisnud ning roheliseks läinud mugulates leidub mürgist alkaloidi solaniini. Kuigi solaniin keetmisel osaliselt laguneb, ei tohi rohelisi mugulaid toiduks tarvitada.



Kartuli-redise salat

Jätkub neljale; aega kulub 20 min

u 700 g väikeseid varajasi kartuleid
150-200 g rediseid
punt värsket tilli
200 g kodujuustu
100 g maistestamata jogurtit või hapukoort
1 kuhjaga tl mahedamat sinepit
soola, pipart

Aseta kartulid külma veega potti, lisa sool ja tillivarred, lase keema tõusta ja keeda kuni kartulid on pehmed. Nõruta ja lõika suuremad kartulid pooleks või neljaks. Võid kartulid soovi korral ka aurutada (seda meetodit kasutan enamasti ma ise keetmise asemel).

Lõika redised õhukesteks viiludeks, haki till. Aseta kodujuust ja jogurt või hapukoor kaussi, sega läbi sinepiga ning maitsesta soola ja pipraga. Sega soojad kartulid kodujuustuseguga läbi, seejärel sega hulka redised ja till. Puista peale veel hakitud tilli ja serveeri kohe. Eriti hästi sobib salat grillroogade jm lihatoitude lisandiks.



Kommentaare ei ole: