neljapäev, 31. august 2017

Martsipani-mandlipõhjal kahe šokolaadi kook - ideaalne maius 1. septembriks ;-)


Homme ongi esimene september!!! Õnneks ise sel aastal kooliteed ette võtma ei pea (kui ainult, siis hispaania keele kursused), küll aga on see ikkagi meie peres tähtis päev, sest kooliteed alustab väike õepoeg Fred. Alles see ju oli, kui ta sündis:) Nüüdseks on pikakasvuline sportlik, terane ja mitmekülgselt andekas (nt joonistamises ja üle 10-aastastele mõeldud legode kokkupanekus) noormees saanud endale ka juba venna Franki ja õe Freia Sofia ning kasvanud väga huvitavaks vestluskaaslaseks, kes alati oma põnevate ideedega üllatada suudab ja - mis eriti tore - ka naljadest  (sh mustast huumorist) aru saab. Tsideerides tundmatuid klassikuid ütleks, et küll aeg ikka lendab! :D 

Allolevat juustutorti aga lapsed homme kahjuks nautida ei saa, sest kuigi ma seda paar korda valmistasin, sai see mõlemal korral ülikiirelt otsa ja P nimetas seda korduvalt oma uueks lemmik-koogiks:) Küll aga võivad lapsed enne aktust tädi Silja juures kohupiima ja mustikakompotiga kooki süüa, mille retsept ka peagi blogisse jõuab ;-)

Kook on kergelt krõmpsuva martsipaniküllase põhjaga ja eriliselt kreemja täidisega, mille magusust  šokolaadis olevad hapukad mustikatükid ja värsked mustikad mõnusalt tasakaalustavad. Kuigi tavaliselt on mustikahooaeg 1. septembriks juba nädalaid tagasi läbi saanud (metsast reeglina saab mustikaid korjata heal juhul augusti alguses) ja müügil on vaid välismaiseid kultuurmarju, siis seekord on nii metsas kui ka aiandites marjad alles kasvamas. Kui aga mustikaid saada ei õnnestu, kasuta muid meelepäraseid marju, mis parajasti kätte juhtub - nt vaarikaid, maasikaid, sõstraid, põldmarju. 

Sügavkülmast tulevad marjad soovitan enne koogile lisamist sulatada ja liigsest vedelikust nõrutada; üleliigsest vedelikust vabastada soovitan ka kompotikirsid juhul, kui neid selles koogis kasutad. 


Kui sa ei soovi kasutada mustikatükkidega varianti, lisa täidisesse kas mõne muu maitsega (nt maasikatükkidega) või üldse tavalist klassikalist valget šokolaadi. Kusjuures, kook tahenes ilusti ka siis, kui täidisesse lisasin vaid 200 g šokolaadi, aga igaks juhuks ei hakanud seda restepti kirja panema, sest 250-300 g puhul on tulemus nö lollikindel. Põhjas võib kasutada nii tumedat kui ka piimašokolaadi - vali meelepärane ja just Sinu jaoks sobiva magususega šokolaad.

Sellist kogust mandleid jahvatan tavaliselt köögikombaini asemel saumikseriga kaasas olevas nõus,  milles on köögikombainiga sarnane tera sees, kuid mis on mitu korda väiksem. Kui oleks vaja päris nö peenet jahvatust ehk mandlijahu, siis sobiks kõige paremini kohviveski, aga antud juhul võib jääda ka suuremaid tükke. 

Retsept ilmus ka Laupäevaleht LP-s.



Põhi:
200 g martsipani
100 g purustatud mandleid
100 g tumedat või piimašokolaadi

Riivi martsipan. Seda on lihtne teha, kui kasutad suure mandlisisaldusega (vähemalt 60% mandlisisaldusega) martsipani; teisi martsipane võid enne riivimist hoida külmkapis või asetada 10 minutiks sügavkülma. Purusta mandlid köögikombainis (ei ole vaja päris peeneks, võib jääda ka suuremaid tükke). Sega mandlid riivitud martsipaniga läbi.

Tükelda šokolaad ja sulata kas vesivannil või paksupõhjalises potis, sega ühtlaseks. Sega šokolaad  mandli-martsipani seguga ühtlaseks (võib jääda martsipanitükke sisse) ning suru küpsetuspaberiga kaetud 24-cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja, mis on kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm kreemi valmistamise ajaks külmkappi. 

Kreem:
250-300 g valget šokolaadi (võib olla nt mustikaga)
200 g toasooja toorjuustu
300 g maitsestamata kohupiimapastat
200 g paksu maitsestamata jogurtit või hapukoort
u 200 g mustikaid vm marju (nt vaarikaid, sõstraid, maasikaid, kirsse)
mündilehti (soovi korral)

Tükelda šokolaad, sulata vesivannil ja sega ühtlaseks. Sega visplit kasutades toorjuust kohupiimapasta ja jogurti või hapukoorega ühtlaseks. Sega vispliga hulka sulatatud šokolaad ja tõsta segu vormi koogipõhjale. Silu pind, puista sinna peale umbes pooled marjad, vajuta neid pisut täidise sisse  ja aseta vorm külmkappi. Hoia enne söömist vähemalt kaks tundi külmkapis. Serveerimisel puista peale ülejäänud marjad ja soovi korral ka mündilehed. 



Kommentaare ei ole: