pühapäev, 18. veebruar 2018

Kaks rukkipõhjal pirukat: kilu-kappari ja kitsejuustu-tomati pirukas


Homme algabki meie kalli kodumaa juubelinädal ja seega on viimane aeg hakata pidupäeva menüüd vaikselt paika panema;-) Valisin blogis välja erinevad soolased ja magusad toidud, mis Eesti Vabariigi aastapäeval pakkuda sobivad, ja koondasin need siia. Kindlasti leiab nii mõnegi idee, nt šokolaaditrühvlid kamaga või vana hea kamavaht on alati hea mõte;-) Siin on aga üks lihtne kamajahuga juustukook, mis kahjuks veel blogisse ei olegi jõudnud.

Täna on mul jagamiseks kaks päris “vana" pirukaretsepti, mis millegipärast ei ole veel blogisse jõudnudki. Rukkipõhjal kilupirukas sündis juba umbkaudu viis aastat tagasi koostöös Viru Rannaga ja ilmus Eesti Ekspressi ajakirjas Gurmee, mille asemel hetkel on EE vahel ajakiri Maitsed. Vabariigi aastapäevaks on see rukkipõhjal kilupirukas ideaalne! Samuti sobib suurepäraselt iseseisvuspäeva tähistamiseks all olev kitsejuustu-ahjutomati pirukas, mis valmis aasta tagasi koostöös Tartu Milliga.  Tegelikult on seegi retsept juba aastaid mu kullafondi kuuluv - varem valmistasin seda lihtsalt odrajahuga. Kumbki pirukas ei ole keeruline, samas aga eelroaks või suupisteks nii meie kodumaa saja aasta juubelil kui ka igal muul ajal passib hästi. Kui aga juba sünnipäeva eelõhtul pirukas valmis teha, siis on see superhea toekaks hommikusöögiks, millega tähtsal päeval enne lipuheiskamist ja paraadi keha kinnitada :)

Toredat pidupäeva ootust, helget nädalat ja head küpsetamist!!!



Rukkipõhi:
120 g nisu- või riisijahu
130 g rukkijahu
0,5 tl soola
50 g riivitud kõvemat juustu (nt parmesan, pecorino)
110 g külma võid
2-3 sl jääkülma vett


Sega sõelutud jahud, sool ja riivitud juust. Lõika või tükkideks ning haki noaga või köögikombainis jahusegu ja või riivsaia meenutavaks puruks. Lisa vesi ja töötle tainapalliks. Määri 25-26 läbimõõduga lahtikäiva vorm põhi ja ääred võiga ning puista üle jahuga või kata vorm küpsetuspaberiga. Suru tainas vormi põhja ja u 1,5-2 cm kõrguselt äärtele ning aseta 30 minutiks külmkappi. Seejärel torka pirukataina põhi tihedalt kahvliga läbi ja küpseta ahjus 220 kraadi juures 10 minutit. Võta vorm välja ja alanda ahju temperatuur 190 kraadini.


Täidis:
1 väiksem sibul
4 muna
400 g hapukoort
peotäis peenelt hakitud tilli
2 sl kappareid
100 g (1 pakk) puhastatud vürtsikilufileed


Haki sibul peeneks ja prae pannil või sees klaasjaks (kulub u 8 minutit). Lase jahtuda. Klopi munad kergelt lahti ja sega läbi hapukoore, hakitud tilli, kapparite ja praetud sibulaga. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ja aseta sellele peale kilufileed nahapool üleval.


Küpseta pirukat ahjus 190 kraadi juures u 35 minutit kuni täidis on tahenenud ja hakkab pealt kergelt pruunistuma. Lase pirukal pärast ahjust võtmist u 10 minutit vormis taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Võid pirukat ka kohe pärast vormist eemaldamist serveerida - see on ühtviisi hea nii külma kui ka soojana.

Serveerimisel haki pirukale värsket tilli, murulauku või rohelist sibulat ning puista kappareid.


Kitsejuustu ja ahjus küpsetatud tomatitega pirukas on üks mu enda lemmikuid. Kuna talvised tomatid ei ole pehmelt öeldes just eriti maitsvad, siis tasub ahjus röstides neile maitset soola, pipra, suhkru, hea oliiviõli ja tüümianiga juurde anda. Kui aga poes müüdavad kirsstomatid satuvad olema maitserikkad, siis loomulikult võib ahjus küpsetamise etapi vahele jätta - nii on piruka valmistamine veelgi kiirem. 

Põhja sees kasutasin seekord Tartu Mill'i rukkikama, mis annab juurde eriti hea rustikaalse meki. Piruka valmimise kohta on olemas ka üks lühike ja kiire video, mis sai eelmise aasta Vabariigi aastapäevaks tehtud. 


Rukkikamapõhjal pirukas kitsejuustu ja ahjutomatitega

Põhi:
200 g nisujahu
50 g rukkikama
130 g külma võid
1 tl soola
6–7 sl jääkülma vett
1 tl kuivatatud või värskeid tüümianilehti


Põhja jaoks tükelda külm või. Võitükid haki noaga, näpi sõrmedega või töötle köögikombainis soola, sõelutud nisujahu ja kamaga saiapuru meenutavaks tainaks. Lisa külm vesi ja tüümianilehed ning sega kõik ühtlaseks tainapalliks. 

Rulli tainas jahusel pinnal lahti u Ø 30 cm kettaks ja tõsta see Ø 24–26 cm lahtikäivasse vormi, mis on eelnevalt võiga määritud ja jahuga üle puistatud ning mille põhjas on küpsetuspaber. Aseta 20 minutiks külmkappi või 10 minutiks sügavkülma.

Täidis:
u 300 g kirsstomateid
extra-virgin-oliiviõli
soola, värskelt jahvatatud musta pipart, vajadusel suhkrut
2 muna
2 dl (vahu)koort
100-200 g pehmet kitsejuustu
peotäis tüümianilehti
      
Kuumuta ahi 200 kraadini. Lao tomatid (pisikesed võid terveks jätta, suuremad lõika pooleks) ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli, puista soola ja suhkrut, jahvata pipart, aseta mõned tüümianioksad ning tõsta plaat tomatitega ahju allossa. 

Võta pirukapõhi külmast ja torgi kahvliga tihedalt läbi. Aseta peale küpsetuspaber või foolium, kata keetmata riisi, kuivatatud ubade või hernestega ning aseta 20 minutiks ahju keskossa küpsema. Eemalda raskus ja paber või foolium ning küpseta veel u 10 minutit, kuni põhi on kuldpruun. Võta nii põhi kui ka tomatid ahjust.

Klopi munad kergelt kahvliga lahti ja sega koorega läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Murenda juust ja puista eelküpsetatud pirukapõhjale, seejärel laota juustule tomatid ja puista tüümianilehed ning vala peale muna-kooresegu. Küpseta ahjus 20–25 minutit, kuni pirukas on pealt kuldpruun. Lase pirukal vormis jahtuda. Puista serveerimisel peale veel tüümianilehti.



Kommentaare ei ole: