kolmapäev, 28. veebruar 2018

Soojendav lambahautis veini ja ürtidega


Ilm on ikka nii kohutavalt külm, et ei taha kohe üldse nina kodust välja pista! Kahjuks muidugi ei võimalda töö ega muud asjad end siiski nelja seina vahele sulgeda, aga ma ei mäleta, et mul kunagi oleks oma sooja ja hubasesse koju tagasi jõudes niiiii hea meel olnud kui viimastel päevadel ... Imeilusat valget talveilma on ikka kordades mõnusam läbi akna vaadata kui ise oma nahal õues kogeda :) Ma küll armastan suusatamist ja uisutamist, aga sellest tuhandeid kordi rohkem hindan päikest ja sooja ilma. Minu arvates võiks vabalt Eestis aastaringselt suvi olla - ma üldse ei kurvataks, kui teised aastaajad olemata oleksid, kuigi ilusad on nad ju kõik!

Kui aga ennast mõnusate soojendavate toitudega turgutada (vürtsikad karrid, toekad hautised, toitvad supid, tummised šokolaadikoogid jm maiustused), siis on muidugi elu eriti ilus;-) Lammas on just selline tooraine, mida eelistan süüa talvisel külmal ajal, kuigi kui õnnestub saada tallekarreed, siis sellest on muidugi alati (sh suvel) raske keelduda. Lammast ma eriti tihti toidu valmistamisel ei kasuta, aga aeg-ajalt tuleb minuga mõni tükk siiski turult kaasa - olen ostnud lambaliha nii Balti Jaama kui ka Nõmme turult, kus seda eriti hea valik on.

Selle hautise võib valmis teha nädalavahetusel, lasta jahtuda, jagada portsjonideks ja sügavkülmutada, et argipäeva õhtul väsinuna koju jõudes oleks aurav roog laual vaid minutitega. Retsept ilmus novembris ajakirja Pere&Kodu retseptilisas.


1 kg lamba kaela- või õlatükki
3 porgandit
2 sellerivart
1 suurem sibul
2 rosmariinioksa
väike peotäis (u 10 tk) tüümianioksi
3 kooritud küüslauguküünt
1,5 dl valget veini
6 dl kanapuljongit
õli praadimiseks
soola ja pipart maitsestamiseks
serveerimiseks ürte ja krõbeda koorikuga saia

Eemalda lihalt üleliigne rasv ja lõika liha u 2 cm kuubikuteks; porgand ja seller lõika u 3 cm tükkideks; sibul viiluta. Võta paksemapõhjaline suurem pann või pott, kuumuta selles keskmisel kuumusel paar sl õli ja prae lamba tükid (vajadusel mitmes osas) igast küljest pruuniks. Tõsta liha kõrvale ning maistesta soola ja pipraga.

Alanda kuumust, aseta pannile tükeldatud porgand, seller, sibul ja küüslauguküüned ning prae u 5 minutit kuni need on kergelt pruunistunud. Lisa rosmriinilehed, tüümianivarred ja vein ning lase õrnalt u 5 minutit keeda kuni vedelikku on jäänud u poole vähemaks. Aseta lammas pannile tagasi, vala üle puljongi ja 4 dl veega ning maitsesta. Lase keema tõusta. Eemalda rasv, aseta kaas peale ja lase õrnalt keeda 1,5-2 kuni liha on täiesta pehme (pead saama seda lusikaga rebida). Maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga.

Lase u 10 minutit seista, eemalda seejärel tüümianivarred ja rasv. Serveerimisel puista hautisele tüümianilehti ja paku kõrvale kas krõbeda koorikuga saia, keedetud kartuleid või riisi.

Kommentaare ei ole: