pühapäev, 23. veebruar 2020

Sinepine lõhetartar õhuliste tatrapliinidega



Kodumaisest tervislikust toortatrajahust tehtud kohevad pliinid sobivad muide teisipäevaseks vastlapäevaks imeliselt, kuna meie idanaabrite juures, kust küpsetised ka pärinevad, pakutakse neid muuhulgas ka just vastlapäeval. Kuigi mulle meeldib soolaseid pannkooke enam-vähem igal ajal (brantšiks, sünnipäevaks, õhtuseks suupisteks jne) süüa, siis minu arvates on need suurepärased homsel peolaualgi pakkumiseks. Kusjuures, minu arvates sobivad need peaaegu kõigi erinevate kangemate jookidega olgu selleks siis pits viina või hoopis õlu või (vahu)vein, kuid samas on suurepärased tassikese kohvi või teega.

Tatrapliine tehakse traditsiooniliselt pärmiga, vahel lisatakse õlutki, ja see retsept on olemas siin, kuid seekord pakun välja ühe eriti lihtsa ja kiire variandi, mille tainas valmib maksimaalselt 15 minutiga. See on eriti hea retsept juhuks, kui otsus pliine teha on üsna spontaanne, või siis lihtsalt ei viitsi või pole aega pikalt tainaga “mässata”. Mulle endale meeldivad needki pliinid väga, sest on mõnusalt paksud (sellised pontšakad) ja väga maitsvad :)

Seekord tegin õrnsoola kala (blogis on kolm erinevat varianti: selline, selline või selline) asemel juurde hoopis lõhetartari, mis passib suurepäraselt ka röstitud saial või leival söömiseks, samuti soolaste profitoolide või korvikeste täidiseks. Tartarile võid lisada paar supilusikatäit nõrutatud kappareid, samuti riivitud mädarõigast.

Pliinid saab praadida vahetult enne serveerimist ja nautida soojalt, kuid võib ka varem valmis teha ja pakkuda suupistena. Pliinide nagu nt sõrnikutegi puhul on oluline, et praeksid neid keskmisel või isegi madalamal kuumusel, et koogikesed ühtlaselt läbi küpseksid ega kõrbema läheks.

Eriti hea on kasutada praadimiseks selitatud võid, sest tavaline või kipub praadimisel kõrbema minema. Seda on poes müügil, kuid võimalik ka kodus ise teha. Kui kasutad praadimiseks õli, siis võid enne praadimise lõppu pannile tükikese võid lisada, et see head maitset siiski annaks.

Retsept ilmus sel neljapäeval ajalehe Postimees vahelisas Maa Elu ja rääkisin selle juures veel kasulikust ja toitainerikkast toortatrast jms seonduvast. Lugu on olemas (ja tasuta loetav) siin

Lõhetartar:
1 väike punane sibul
1 sidruni mahl
500 g lõhefileed
100 g suitsulõhet
peotäis hakitud murulauku, rohelist sibulat või tilli
1 sl mahedat sinepit
0,5 tl suhkrut
musta pipart
soola (vajadusel)
serveerimisel puista peale veel maitserohelist

Haki sibul peeneks, aseta kaussi, pigista peale ühe sidruni mahl ja jätta maitsestuma. Et sibula maitse oleks veelgi mahedam, soovitan see juba paar tundi enne ülejäänud tartari tegemist sidrunimahla sisse panna. 

Eemalda lõhel nahk ja tõmba keskelt luud välja. Lõika lõhe väikesteks (u 0,5 cm suurusteks) kuubikuteks. Haki ka suitsulõhe väikesteks tükkideks. Sega kõik komponendid kokku ning maitsesta pipraga. Vajadusel lisa soola. Tartar sobib suurepäraselt kohe söömiseks, kuid võid selle soovi korral  enne söömist 1-2 tunniks külmkappi maitsestuma asetada. 

Tatrapliinid:
50 g võid
150 g toortatrajahu
1 tl suhkrut
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
2 suurt muna
1,5 dl täispiima
õli või selitatud võid praadimiseks

Sulata või. Sega sõelutud jahu suhkru, küpsetuspulbri ja soolaga läbi. Klopi munakollased kergelt piimaga lahti. Lisa kuivained ja või ning sega ühtlaseks. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt ülejäänud taina hulka. 

Prae pliinid keskmisest pisut madalamal kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks. Õige aeg on pliin ümber keerata siis, kui tainas pealt kergelt mullitab. 

Naudi kas soojalt või jahtunult lõhetartari ja paksu hapukoorega. Puista pelae peeneks hakitud maitserohelist. 


Kommentaare ei ole: