esmaspäev, 10. veebruar 2020

Maitsev pirukas juustu ja hapukapsaga


Olen veel Kalifornias (esimene pilt on tehtud sel pühapäeval Santa Barbara promenaadil) ja nägin eile õhtul esimest korda elus otseülekandes Oscarite galat :) Mäletan küll, et üritasime ükskord juba ülikooli ajal suurema seltskonnaga üleval olla, kuid 10 h ajavahet teeb selle ürituse vaatamise Eestis  ikka väga keeruliseks. Mul on igal juhul hullult hea meel, et sattusin just sel ajal siia, sest väga lahe show oli ägedate etteastete ja sõnavõttudega, sain korduvalt südamest naerda, aga ka paaril korral tuli pisar silma.

Suurim üllataja oli minu jaoks 18 aastat tagasi Oscari võitnud Eminemi esinemine. Väga lahe! "Lose Yourself" on mulle alati meeldinud ja film "8 Mile", mille jaoks ta selle loo kirjutas, on ka hea. Kusjuures, kui esimest korda USA-s olin (vist aastal 2004), siis ostin filmi DVD endale. Nüüd ei tundnud ma Eminemi üldse ära - aastast 2003 on ta välimus päris palju muutunud - lisaks habe ja nokamüts. Igal juhul äge oli vaadata, kuidas rahvas saalis kaasa rokkis ja pärast artistile seistes aplodeeris. Esines ka Elton John, kelle raamatust just hiljuti kirjutasin ja kes sai juba teise filmiakadeemia auhinna ning kellele see oli neljas (!) Oscari nominatsioon, täpselt nagu parima naispeaosatäitjana (Judy Garlandist rääkivas filmis “Judy”) kuldmehe saanud Renee Zellwegerilgi. Kõige rohkem läks aga ilmselt hinge samuti standing ovations’i osaliseks saanud Cynthia Erivo laul “Stand Up” filmist “Harriet” - ma isegi ei kujuta ette, et see võiks kellegi külmaks jätta ...

Suureks üllatuseks oli mulle Korea filmi “Parasiit” tohutu edu. See on küll väga hea film - soovitan kindlasti vaadata, ETV2-s peaks see kolmapäeva õhtul olema -, kuid mina elasin rohkem kaasa teosele “Jojo Rabbit”, mille tegijaid oleksin tahtnud näha koju minemas rohkem kui ühe Oscariga. Ka mu teised lemmikud “1917” ja “Bombshell” ei saanud nii palju auhindu kui lootnud oleks, kuid see muidugi nende väärtust ei vähenda :)

Aga siinsest meediast jäi silma veel, et afroameeriklasest poiss, kellel ühes Texase koolis kästi rastapatsid maha ajada, kui ta soovib lõpuaktusele minna, et väljateenitud diplom kätte saada, võeti kuulsuste poolt ka Oscari auhinnagalale kaasa. Siinsiin ja siin on sellest kirjutatud. Loodetavasti asi laheneb, sest juhtum on saanud juba umbes kuu aja jooksul kõvasti tähelepanu, muuhulgas andis Alicia Keys talle Ellen DeGeneres saates üle tšeki 20 000 dollarilisele stipendiumile.


Hapukapsa valmistamine algab soola lisamisega riivitud kapsale. Nagu ikka hoidiste puhul on ka hapukapsa valmistamiseks parim just meresool. Sool tõmbab kapsast välja vedelikku ja aitab looduslikel suhkrutel muutuda piimhappeks, mis aitab koos soolaga kapsast säilitada. Kuna käärimise käigus tekib ohtralt probiootikume, siis loetakse hapendatud kapsast tänapäeval tõeliseks tervisetoiduks.

Kuigi hapukapsa pirukas sobib igal ajal küpsetamiseks ja eriti hästi just peatseks EV aastapäevaks, siis algselt sai see tehtud jõuludest järele jäänud hapukapsa ära kasutamiseks (ja ilmus LP-s). Tihti ostetakse pühade ajal toitu kokku rohkem kui jõutakse ära kasutada. Kui näiteks hõõgvein ja jõuluporter säilivad ilusti järgmiste jõuludeni, siis näiteks piparkoogid tasuks kindlasti toidus ära kasutada. Muide, jõuluporteri osas soovitavad spetsialistid seda hoidagi kohe järgmise aastani hoolimata parim enne kuupäevast, sest siis pidi see eriti maitseküllane olema. 

Kuigi sõna "hapukapsapirukas" ei kõla paljude (eriti just meeste) arvates just kuigivõrd ahvatlevalt, siis tegelikult tõstavad ka need, kes alguses nina kirtsutasid, endale vähemalt ühe tüki veel. Täpselt sama, mis eelmises postituses olnud väikeste krõbedate pirukatega, mis samuti laualt päris kiirelt kaovad :) Pirukale võib lisada ka suitsukana, -kala või -liha, samuti praetud peekonit.

Hapukapsas võib olla piruka jaoks nii toores kui ka eelnevalt kergelt läbi küpsetatud. Kui kasutad praekapsast, siis seda enne täidisesse lisamist praadida ei ole vaja, aga võid seda soovi korral teha. Juhul, kui küpsetad või praed kapsast, siis kindlasti lase sellel enne täidisele lisamist täielikult maha jahtuda. 

Põhi:
200 g nisujahu või
150 g toortatra- ja 50 g maisijahu ja 0,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
paar pipraveski keerdu musta pipart
1 tl paprikapulbrit (soovi korral)
120 g külma võid

Sõelu jahud, sega läbi soola ja maitseainetega. Haki noaga või töötle köögikombainis tükeldatud külm või jahu hulka, et tekiks saiapurulaadne tainas. Lisa 3-5 sl jääkülma vett, sega läbi, mätsi tainaks ning suru 24 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva ettevalmistatud (st põhjas küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud) koogivormi põhja ja äärtele u 2 cm kõrguselt. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külma. 

Täidis:
3 muna
200 g hapukoort
400 g hapukapsast või nn praekapsast
200 g riivitud juustu
värskelt jahvatatud musta pipart
pisut soola vajadusel
peotäis hakitud maitserohelist, nt lehtpeterselli, tilli, murulauku, rohelist sibulat vms (soovi korral)

Klopi munad lahti ja sega läbi hapukoorega. Lisa ülejäänud külm hapukapsas ja 100-150 g juustu, sega läbi, maitsesta ja vala täidis vormi. Laota ülejäänud riivitud juust ühtlaselt pirukale. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 50 minutit kuni täidis on äärtest pruunistunud. 

Lase pirukal vormis u 10 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Serveerimisel puista peale veel värsket rohelist. 

Kommentaare ei ole: