reede, 8. oktoober 2021

Klassikaline kreemjas juustukook mesiste viigimarjadega


Juba augusti lõpust saadik on isegi poodides (st mitte ainult turul) küpseid suus sulavaid viigimarju müügil ja mulle meeldib neid sügiseti küpsetistes (nt siin) kasutada, samuti serveerida juustudega või niisama suupistena  (nt see retsept on igati tore). Kuid viigimarjad sobivad salatitessegi. Ja loomulikult on nendega sügisel igati kohane juustukooki täiendada, kuid loomulikult võid viigimarjade asemel meelepäraseid marju kasutada. 

Selle juustukoogi põhjale lisatud metspähklid ja pruun suhkur annavad juurde meeldivat maitset ja krõmpsuvat tekstuuri. Sarapuupähklid ei pea olema röstitud ja kooritud, vaid võivad olla nö tavalised koorimata pähklid.  

Igal juhul juustukoogile omaselt on seegi küpsetis siin väga lihtne ja on eriti hea just teisel või isegi kolmandal päeval pärast küpsetamist. Juustukooki ei tasu kunagi süüa samal päeval kui selle küpsetad, va juhul, kui tõesti varahommikul selle valmis teed ja õhtul hilja nautima hakkad. Kui aga tahad nädalavahetusel koogiga maiustada, siis soovitan täna õhtul selle valmis teha, sest nii on see juba paras nii külalistele pakkumiseks kui ka puhkepäeva(de) hommiku(te)l kohvi kõrvale nautimiseks. 

Mina aga võtan kohe ahjust ühe lihtsamast lihtsama järjekordse koduaia Antonoovkatega tehtud õunakoogi, mille leiate järgmisel reedel Nädalalõpuleht LP-st koos teiste sügisandide retseptidega. Tänases lehes on aga artikkel Eesti noorimast peakokast Milena Simanest, kes hetkel on küll 19, kuid peakokk sai temast esmakordselt siis, kui ta oli 17 aastat vana! 

Ilusat nädalavahetust! :)

Põhi:
160 g digestiivküpsiseid
30-50 g (röstitud) sarapuupähkleid
1 sl pruuni suhkrut
60 g sulatatud võid

Purusta küpsised köögikombainis, pudrunuiaga või muul viisil ning sega läbi peeneks hakitud pähklite, suhkru ja sulatatud võiga. Suru segu 24 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi põhja. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Täidis:
600 g toasooja toorjuustu
100 g toasooja hapukoort
120 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
4 toasooja muna
1 sl maisitärklist

Sega visplit kasutades hapukoor ja toorjuust suhkrutega läbi. Seejärel lisa samal ajal vispliga segades ükshaaval munad ja sega ühtlaseks. Viimasena sega täidisesse maisitärklis. 

Vala täidis vormi küpsisepõhjale, silu pind ja küpseta 170-kraadises ahjus u 50 minutit kuni koogi ääred on tahenenud, kuid keskosa veel võdiseb kergelt. Võta kook ahjust ja keera ahju kuumus 200 kraadi peale.

Kate:
200 g hapukoort
2 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Sega hapukoor suhkrutega, määri ühtlaselt koogile ja küpseta kooki 200-kraadises ahjus veel 10 minutit. Seejärel keera ahju kuumus kinni, tee ahjuuks praokile ja lase koogil ahjus täielikult jahtuda. Jahtunud kook aseta enne söömist vähemalt kolmeks tunniks külmkappi. Eriti hea oleks, kui juustukook saaks enne söömist üleöö külmas seista. 

Kaunistamiseks:
u 600 g viigimarju
1-2 sl vedelat mett
peotäis hakitud sarapuu- või pistaatsiapähkleid

Lõika pestud viigimarjad sektoriteks. Laota koogile, nirista peale mett ja puista peotäis pähkleid. 


Retsept ilmus paar kuud tagasi siin

Kommentaare ei ole: