teisipäev, 22. juuli 2025

Suvine maasika-aprikoosikook


Blogisse jõuan viimasel aastal midagi kirjutada ja uusi retsepte lisada harvem, kui iial varem, aga see ei tähenda, et ma üldse tööd ei teeks :) Näiteks Nädalalõpuleht LP toiduosas on endiselt mu värsked lood ja uued retseptid, viimati Eesti näitlejate liidu esimehe ja Vanemuise teatri näitleja Reimo Sagoriga, kes armastab üle kõige koduseid toite ja teeb neid ka ise (pmst kõike alates hakkliha ja -maksakastmest lõpetades frikadellisupi ja hommikuse pudruga). 

Mina aga olen igal aastaajal eelkõige küpsetiste lainel nagu alati - on asju siin ilmas, mis ei muutu ;-) Maasikahooaeg veel kestab ja kui on soovi seda imemaitsvat marja ka mõnes küpsetises kasutada, siis siin on üks hea variant :) Maasikatele sekundeerivad selles koogis aprikoosid, kuid need võid ka ära jätta ja kasutada ainult maasikaid. Samas teevad aprikoosid kooki põnevamaks. Praegu on värsked ja küpsed aprikoosid juba nii turul kui ka poodides ilusti saadaval ning sobivad koos maasikatega ideaalselt koogi sisse panekuks. Kui aga nende kahe vilja hooaeg läbi saab, siis võid need asendada muude puuviljade ja marjadega, eriti head on virsikud ja nektariinid, samuti vaarikad, (kultuur)mustikad, põldmarjad ja mustad sõstrad.

Gluteenivabale koogile lisa 1,5 tl küpsetuspulbrit (kokku siis 3 tl). 

Vaja läheb:
400 g maasikaid ja aprikoose (kumbagi u 200 g)
200 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
170 g toasooja võid
170 g suhkrut
1 kuhjaga sl vanillisuhkrut
2 toasooja muna
100 g hapukoort
1 sl brändit, konjakit vm kanget alkoholi, mandlilikööri või külma kanget kohvi
tuhksuhkrut (soovi korral)

Lõika puhastatud suured maasikad kas pooleks või neljaks. Aprikoosid lõika pooleks, eemalda kivi ja lõika poolikud seejärel neljaks sektoriks. 

Sega sõelutud jahu küpsetuspulbri ja soolaga läbi. Teises kausis vahusta või suhkrutega heledaks kohevaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad, seejärel hapukoor ja alkohol või kohv. Sega õrnalt hulka ka jahu (kui kasutad nisujahu, siis sega nii vähe kui võimalik), seejärel aprikoosid ja maasikad.

Vala tainas ettevalmistatud (kas võiga määritud ja jahuga üle puistatud või küpsetuspaberiga kaetud 22-24 cm läbimõõduga ümmargusse koogivormi. Silu taina pind ja küpseta kooki 170-kraadises ahjus u 1 h, kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja ja kook on pealt kuldpruun. 

Lase koogil enne söömist vähemalt 30 minutit vormis taheneda. Soovi korral raputa peale tuhksuhkrut ja puista peale maasikaid. Kõrvale võid pakkuda vanillikastet, -jäätist või -kreemi, kuigi kook on ise nii mahlane, et lisandeid ei vaja.



Retsept ilmus aasta tagasi siin

    Kommentaare ei ole: