neljapäev, 25. september 2025

Eriti kiire kohupiima-pohlakook, aga ikkagi suus sulav ;-)



Enam palju lihtsam ja kiirem ei saa üks kook olla. Aga külmutatud pärmi-lehttainas ongi superhea variant hästi vähese vaevaga maitsvaid soolaseid ja magusaid küpsetisi valmistada, seega on mul seda alati paar pakki sügavkülmikus ootamas. Ja loomulikult VÕIGA tainast, sest maitse vahe on ikka üüratu! Mina muidugi olen üldse suur võifänn ja mul kulub seda kodus suures koguses, aga tainal ja tainal on tõesti ikka suur vahe sõltuvalt sellest, millist rasvainet kasutad. 

Turult sain küll täna pohli, aga kuna ma pole nüüd juba paar nädalat metsa jõudnud ja pohlad on ilmselt otsakorral, siis juhul, kui neid hetkel saada ei õnnestu, kasuta palukate asemel muid marju. Minu arvates sobivad eriti hästi siia koogi sisse vaarikad, (kultuur)mustikad ja mustad sõstrad, samuti tikrid. Turul nägin täna ka jõhvikaid, aga need jääv ad selle koogi jaoks veidi hapuks. Võid neid muidugi kasutada, kuid siis piisab 150-200 grammist ja pigem võiks siis ka veidi suhkrut lisada.

Kui marjad on sügavkülmikust, siis tasuks need enne u 1 sl tärklisega läbi segada, et sulades täidis ja tainas liigselt ei vettiks ja kohupiimakiht ikka ilusti koos püsiks. Külmutatud marjade puhul võid muidugi ka kohupiimasegule paar supilusikatäit jahu igaks juhuks juurde segada. 

Eriti maistev on kohupiimakook reeglina jahtunult või külmalt, kuid see küpsetis on täitsa hea isegi soojana. 

 Vaja läheb:
400 g ehk 1 pakk võiga pärmi-lehttainast
3 muna
3 sl suhkrut
300 g ehk 1 toru vanillimaitselist kohupiimapastat
400 g ehk 2 pakki vanillimaitselist kohupiima
250-300 g pohli

Sulata tainas ja laota 20x30 cm ahjuvormi põhja ning soovi korral ka 1-2 cm kõrguselt äärtele.

Klopi kausis munad kergelt suhkruga lahti ning sega läbi kohupiima ja -pastaga. Vala täidis vormi tainale ja puista ühtlaselt peale pohlad. 

Küpseta 170 kraadises ahjus u 45 minutit, kuni täidis on tahenenud ja ääred kuldpruunid. Lase koogil u pool tundi vormis taheneda enne, kui selle lahti lõikad. Jahtunud kooki hoia külmkapis. 




Kommentaare ei ole: