pühapäev, 13. veebruar 2022

Kohvimekiga ploomi-šokolaadikook sõbrapäevaks


Suus sulav tõeliselt mahlane šokolaadikook on üks selliseid, mis mulle endale hullult meeldib! Mul blogis on tegelikult üks sarnane kuivatatud ploomide ja šokolaadiga tummine küpsetis juba olemas (retsepti leiab siit), aga mulle meeldib oma lemmikutest igasuguseid variatsioone teha, seega siin on uus variant ja seekord mandlijahuga :)

Sõbrapäev ei ole küll selline päev, mida ma alati ja pidulikult tähistaks, kuid samas mulle igasugused tähtpäevad väga meeldivad. Eriti meeldivad need mulle muidugi sellepärast, et siis on põhjust midagi eriti head küpsetada ja sõpradega kokku saada. Minu arvates ei ole sündmuseid, tähtpäevi ja võimalusi tähistamiseks kunagi liiga palju (eriti veel praegusel ajal), seega on ju tore, et lisaks traditsioonilistele meile endale omastele pühadele neid tänapäeval ka välismaalt juurde tuleb ja omaks võetakse :)

Kui on soov aga homme oma kallimat, mõnda lähedast, sõpra, töökaaslast või keda iganes mõne maitsva enda tehtud toiduga üllatada, siis värskes LP-s on suisa kolm head varianti selleks :) On üks tõeliselt mõnus vaarikatega kausismuuti, mis sobib ka täitsa eraldi eineks; on krõbeda peekoni ja südamekujulise munaga hommikusöök ning kolmandaks üks suus sulav šokolaadikattega šokolaadikook. 

Aga blogissegi on aastate jooksul terve hulk retsepte kogunenud, mis on ideaalsed ka valentinipäevaks, näiteks böff, kammkarbid, ceviche, carpaccio, šokolaadikook, kohvi ja koorelikööriga tort ning palju muud head. Need sobivad loomulikult igal ajal nautimiseks, aga samas väga maitsvad ja üsna lihtsad  ka homseks valmistada. 

Soovin igal juhul kõigile maailma parimat sõbrpäeva ja palju toredaid sõpru! :)


Vaja läheb:
180 g kuivatatud ploome
0,8 dl kohvi
1-2 sl konjakit, rummi vm kanget alkoholi
200 g tumedat šokolaadi
140 g võid
140 g pruuni suhkrut (kasutasin tumedat muscovado't)
5 muna
180 g jahvatatud mandleid/mandlijahu
1-2 sl naturaalset kakaopulbrit
vaarikaid või granaatõunaseemneid (soovi korral)

Haki ploomid väikesteks tükkideks. Aseta koos kohvi ja alkoholiga kaussi ning lase vähemalt tunnike maitsestuda. Sega ploomitükke vedelikus aeg-ajalt, et kõik oleksid ühtlaselt kaetud. 

Haki šokolaad ja või, aseta kastrulisse või vesivannile ning lase madalal kuumusel aeg-ajalt segades sulada. Sega ühtlaseks ja lase u 5 minutit jahtuda.

Vahusta munakollased suhkruga kohevaks vahuks. Sega hulka ploomid koos kohviga, šokolaadisegu ja jahvatatud mandlid. Vahusta munavalged puhtas anumas heledate tippude tekkimiseni ja sega õrnalt ülejäänud taina hulka. Seda tasub teha kolmes osas, et võimalikult palju õhku vahu sisse jääks. 

Vala tainas ettevalmistatud (ääred määritud võiga ja jahu või kakaopulbrigaga üle puistatud ning põhjas küpsetuspaber) 22-24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi. Küpseta kooki ahjus 180 kraadi juures 45 minutit. Kauem ei ole mõtet küpsetada - see kook on parim, kui on seest niiske.

Lase koogil vormis 15 minutit taheneda. Seejärel eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Jahtunud koogile raputa läbi sõela kakaopulbrit ja puista soovi korral kaunistuseks peale vaarikaid või granaatõunaseemneid.

Retsept ilmus ka D-kokaraamatus
 

Kommentaare ei ole: