esmaspäev, 17. detsember 2012

Pâté maksaga

Patee on üks küpsetatud ja maitsestatud (hakitud) lihast toit, mida võib küpsetada ka piklikus nn terriinivormis, millisel juhul see kannab nimetust "terriin". Tegin seda kokasaates Lusikas (mida saab järelvaadata siin), aga kuna selles aates ei olnud kahjuks fotograafi, siis panen siia oma telefoniga tehtud pildi. Muidugi võiks jätta retsept ka blogis jagamata seni, kuni korraliku foto saan, aga mul selliste "pildistamist ootavate" retseptide nimekiri on juba niikuinii jube pikk. Ja lisaks on see patee ikka päris hea ning sobib ideaalselt jõululauale, mistõttu panen retsepti ikkagi blogisse ära:)

See ei nüüd toit, mida ootamatutele külalistele pakkuda, va juhul, kui nad paariks päevaks külla ei jää, aga vaeva sellega ei ole ja midagi keerulist ka mitte, niiet soovitan proovida. Meie serveerisime saates seda marineeritud seente, pisikeste kurkide, pohlamoosi ja astelpajumädarõikaga ning sõime linaseemne-kuklitega. Taustal on aga minu laimi ja kondenspiimaga juustukook :)


Vaja läheb:
u 50 g võid
1 suur sibul
2 küüslauguküünt
100 g maksa (nt broileri-, pardi-, küüliku- v seamaksa)
4 õhukest suitsupeekoni viilu
u 0,5 dl dessertveini
väike peotäis värskeid salveilehti
peotäis värsket peterselli
u 25 g riivleiba v - saia
0,5-1 tl cayenne'i pipart
0,5-1 tl jahvatatud valget pipart
300 g seakülge (nahata)
4 loorberilehte

Eemalda maksalt kelmed, veresooned jmt ning tükelda. Kuumuta pool või kogusest pannil ning prae maks ja peekoniviilud kuldseks. Tõsta jahtuma. Kuumuta ülejäänud või ja prae madalal kuumusel peenelt hakitud sibul ja purustatud küüslauguküüned klaasjaks (u 8 minutit). Tõsta pannilt ära kaussi. 

Keera kuumust panni all kõvemaks, vala dessertvein pannile, kuumuta ja "kraabi" spaatliga kuni praadimisjäägid on pannilt eemaldunud. Vala veinisegu kaussi sibula juurde. Lisa peenelt hakitud salvei- ja petersellilehed, cayenne'i ja valge pipar, sool ja riivsai v -leib ning sega kõik omavahel korralikult läbi.

Töötle hakitud seakülg, jahtunud maks ja peekon köögikombainis väikesteks tükkideks (mitte päris pudruks) ning sega ülejäänud ainetega. Maitsesta veel vajadusel soola ja valge pipraga ning jaota võrdselt nelja 2 dl või kahte 0,4-0,5 dl suurusesse steriliseeritud* purki**. Suru segu ühtlaseks, silu pind, pane igasse purki  üks loorberileht ja sulge kaas.

Aseta purgid ahjuvormi ja vala poole purkide kõrguselt vormi keev vesi. Kuumuta ahjus 180 kraadi juures u 1 h ja 15 min kuni purgi sisu hakkab äärtest eemale hoidma. Eemalda purgid pannilt ja jäta jahtuma. Jahtunud pâté'd hoia külmas, parim on see paari päeva pärast ja säilib külmas u nädala.


* Mina steriliseerin purke nii, et panen need kummuli ilma kaaneta või lahtise kaanega ahjurestole ja kuumutan 100 kraadi juures umbes 20 minutit.

** Eriti hästi sobivad sellised klaaskaane ja metallist kinnitusega purgid nagu siin näha.


Kommentaare ei ole: