esmaspäev, 8. juuli 2013

Juustuse põhjaga quiche porru ja suitsukanaga



See on taaskord üks igati maitsev soolane lahtine pirukas, mille põhi on tänu lisatud juustule kohe eriti hea. Retsept ilmus LP-s selle loo juures, kus ma quiche'ide õnnestumiseks mõned näpunäited jagasin. Panen need nüüd siia ka kirja, et täiusliku piruka õnnestumine oleks garanteeritud ;-)


* Piruka põhi on olulisim komponent, sest vettinud ja pudrune põhi rikub kogu maitseelamuse. Quiche’i põhjaks on reeglina klassikaline soolane muretainas, mille valmistamisel on oluline, et kõik komponendid oleksid võimalikult külmad. Enne ahju asetamist on soovitav lasta tainal külmas natukene aega n-ö settida. Kuiva ja kergelt isegi krõbeda põhja saab pirukale, kui seda enne täidise lisamist ahjus eelnevalt küpsetada. Eelküpsetamisel kasutatakse reeglina raskust - inglise keeles on selleks isegi väljend “baking beans” ja selleks võivad olla nii kuivatatud oad ja herned kui ka tavaline keetmata riis.
* Kõige mugavam on seda lahtist pirukat valmistada lahtikäivas vormis. Kindlasti tuleb vorm eelnevalt korralikult ette valmistada ehk võiga määrida ja jahuga üle puistata. Põhja võid asetada ka küpsetuspaberi, et küpsetise vormist eemaldamist hõlbustada.
* Kõige mõnusama kreemjama tulemuse annab täidises vahukoore kasutamine. Vahukoor on prantslastele toiduvalmistamisel sama oluline kui või ning vahukoore all mõistavad sealsed kokad 38%-lise rasvasisaldusega piimatoodet! Kui soovid natukene lahjemat varianti, siis asenda vahukoor osaliselt kas kohvikoore või täispiimaga.
* Ahjust välja võttes võib quiche’i täidise keskosa võdiseda - ei ole vaja pirukat üle küpsetada, sest muidu ei pruugi saada piisavalt kreemjat tulemust. Üks variant on keerata ettenähtud küpsetusaja möödumisel ahjul kuumus kinni ja lasta pirukal aeglaselt umbes kümmekond minutit veel järelkuumuses küpseda ning täidisel taheneda.
* Pärast ahjust välja võtmist tasub pirukal lasta vormis taheneda u 10 minutit ja alles seejärel see vormist eemaldada.

Põhi:
225 g jahu
0,5 tl (külm)kuivatatud tüümiani
0,5 tl cayenne'i pipart
näpuotsatäis soola
100 g külma võid
70 g riivitud juustu

Sõelu jahu, ja sool ning aseta köögikombaini. Lisa cayenne'i pipar, kuivatatud tüümian,  tükeldatud külm või ning töötle peeneks riivsaia meenutavaks puruks. Lisa juust ja u 2-4 sl külma vett ja töötle köögikombainis pulse-režiimil kuni tainas hakkab kokku jääma. Võta tainas välja ja sõtku see ühtlaseks.

Määri 26 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm võiga, raputa üle jahuga ja vooderda lahti rullitud tainaga. Torka põhi tihedalt kahvliga läbi ja hoia 20 minutit külmas. Vooderda vorm küpsetuspaberiga ja aseta peale raskus (kuivatatud oad, herned v keetmata riis) ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit. Eemalda küpsetuspaber koos raskusega ja küpseta põhja veel 5 minutit kuni see on kuldne. Võta vorm ahjust välja ning keera ahju temperatuur 180 kraadi peale.

Täidis:
1 suur porru
200-250 g suitsukana tükke
2 dl (vahu)koort
1 dl piima
3 muna
50 g riivitud juustu
värskeid tüümianilehti

Pese ja viiluta porru õhukesteks ratasteks ning prae pannil madalal kuumusel või sees pehmeks ja klaasjaks. Kata porruviiludega eelküpsetatud põhi, puista peale suitsukanatükid, tüümianilehed ja riivitud juust. Klopi munad kergelt kahvliga lahti ja sega koore ning piimaga läbi. Vala munasegu  kõige peale ja küpseta pirukat ahjus 180 kraadi juures u 30-35 minutit kuni täidis on tahenenud ja hakkab kergelt kuldseks muutuma. Võta ahjust, eemalda vormist ja naudi soojalt.


14 kommentaari:

Liina ütles ...

Tere! Vabandan juba ette pika küsimuse pärast, aga...Olete soovitanud siin kasutada lahtikäivat vormi. Ma olen kasutanud oma soolaste küpsetiste jaoks täiesti tavalist lahtikäivat metallist koogivormi. Kuna ma tohutult armastan quiche-tüüpi küpsetisi ja olen neid ka viimasel ajal palju küpsetanud, tahaks soetada endale korraliku pirukavormi. Näiteks Emile Henry keraamilise pirukavormi. Aga selliste mittelahtikäivate vomide juures olen ikka imestanud, et kuidas sealt pirukat kätte saada. Ehk pika jutu kokkuvõtteks- milline on teie meelest parim pirukavorm?

Silja Luide ütles ...

tere, Liina! ei ole üldse vaja vabandada :) mina kasutan pirukate jaoks ainult lahtikäivaid vorme, sest muidu on raske pirukat vormist eemaldada, kui see aga kuuna vormi jätta, siis tekib kondentsvedelik ja piruka põhi vettib ära. ostsin just endale ühe uue neljakandlise lahtikäiva vormi Prismast, maksis alla 4 euro. keraamiline vorm (eriti veel kallis) tasuks siis soetada, kui tõesti plaanid küpsetisi valmistada, mis võivad sellesse pärast valmimist seisma jääda või mida selles serveerida, sest kätte on neid reeglina üsna raske saada. loodan, et sain aidata :) head küpsetamist! :)

Liina ütles ...

Aitäh, oli küll palju abi ja ehk ka suur rahasääst :) Mind huvitab siiski, et kas see Prismast ostetud vorm oli ka metallist? Ma lugesin kuskilt, et keraamiline on just seetõttu parim, et jaotab kuumust ühtlasemalt ja põhi ei kõrbe ära. Siiani on kõik lahtikäivad vormid, mida näinud olen, metallist olnud. Või on vormi materjal hoopis tähtsusetu?

Silja Luide ütles ...

Liina, rõõm kuulda :)

See neljakandiline vorm on metallist tõesti nagu kõik ümmargused lahtikäivad vormid, mida pirukate valmistamisel kasutan. Ma ei ole isegi kuulnud, et lahtikäivad vorme üldse muust materjalist tehtaks. Tähtusetu vormi materjal kindlasti ei ole, keraamilises nt küpseb kook ilmselt ka pärast ahjust välja võtmist pikemalt edasi, mis aga nt brownie puhul on hoopis karuteene, sest see võib siis jääda liiga kuiv.

Kas Sul on mõne piruka põhi metallvormis ära kõrbenud? Mul ei ole :)

Liina ütles ...

On küll, siis kui üritasin pirukat küpsetada ja samal ajal tuba koristada ning 2 alla 5 aastase lapse järele vaadata neile samal ajal veel teist rooga valmistades. Aga ma kardan, et sel korral poleks ka maailma kõige parem koogivorm aidanud :)
Aga ma kuulsin, et saan jõulude ajal EH vormi ära proovida. No juhul kui ma hea laps olen. No kui muud kasu pole, siis vähemalt ilus peaks olema :)

Silja Luide ütles ...

jaaa, ilus on see tõesti! hoiame siis pöialt, et Sa ikka hea laps suudaks olla ;-) päikest! :)

Pille ütles ...

Tere!

Kõigepealt aitäh kõikide toredate retseptide eest! Teie blogi on esimene koht, kus ma sobivaid retsepte otsin :)

Küsimus quiche põhja kohta. Soovin teha külalistele quiche aga kuna saabun nendega koju samal ajal, siis tahaksin asjad võimalikult palju ette ära teha. Nt hommikul eelküpsetada põhi. Kas on kogemust, et kuidas põhi jääb (kas siis see juustuga või tavaline)? Kas peaks tõstma ta pärast külmkappi või võib jääda lauale jahtuma (kaetuna)?

Tänan!

Silja Luide ütles ...

suur aitäh, Pille! seda on tõeliselt armas lugeda :)

mina teen muretaina põhja nii soolastele kui ka magusatele kookidele sageli kas eelmisel õhtul või hommikul ette ära, jätan restile toatemperatuuril jahtuma ja hommikul v õhtul teen täidse. ma külmkappi ei soovita koogipõhja panna, sest küpsetistele (eriti keeksid, muffinid, leivad jms) külmkapis hoidmine ei mõju hästi - toatemperatuuril püsib kauem värske. kui muidugi koorest vms täidis peal, siis ikka tuleb külmkapis hoida, aga niisama säilib paremini toatemperatuuril. kui pikemalt vaja hoida, siis mässi kilesse või küpsetuspaberisse või aseta mõnda õhukindlalt suletavasse anumasse; kui veelgi pikemalt, siis tsaub juba sügavkülma panna :)

Birgit ütles ...

Tere!

Mind huvitab, kas pirukat on võimalik ka näiteks eelmisel õhtul kasvõi pooleldivalmis küpsetada, et järgmisel päeval kuluks aega vähem, aga pirukas tunduks nagu värskelt ahjust võetud? Tänan juba ette 🙂

Silja Luide ütles ...

tere, Birgit! mina teen sellist tüüpi soolaste ja magusate pirukatega sageli nii, et küpsetan põhja ära (näiteks eelmisel õhtul) ja siis järgmisel teen täidise ning küpsetan päris valmis. muretainast põhjaga küpsetiste puhul on selline kahes osas küpsetamine igati ok :)

Anonüümne ütles ...

Tekstuurilt hea aga kahjuks maitselt liiga mahe. Tàidis oleks vôinud olla maitsekam! Soola tuleb kindlasti tàidisesse lisada!

Silja Luide ütles ...

See on hästi erinev, kui soolast keegi sööb, sest inimeste maitsemeel on väga erinev. Mõni suitsetaja ei tunne üldse maisteid, samas kui mõni sommeljee on ülitundlik. ma ise panen ka toitudele minimaalselt soola, sest muidu muutuvad need minu jaoks liiga soolaseks. täidisele soola lisamisel peab arvestama ka sellega, et suitsukana on üsna soolane, samuti juust, eriti kui kasutada mõnda tugevamaitselist laagerdunud juustu (nt Parmesan või mõni selle eestimaine analoog).

Liisi ütles ...

Olen seda retsepti teinud juba aastaid- täna jälle! Parim, sest annab palju maitsenüansse ja püsib koos kenasti. Kasutan ise keraamilist ümmargust kerge lainega ääres pirukavormi ja tükid kenasti lahti lõigatavad.

Silja Luide ütles ...

Liisi, suur aitäh Sulle heade sõnade eest! kusjuures, tegin ise ka just seda paar päeva tagasi :)