esmaspäev, 1. juuli 2013

Suvine grillkanasalat maasikatega


Maasikaaeg on sel aastal möödunud sõna otseses mõttes nagu unenäos - alles algas, aga juba on Lõuna-Eestis maasikad peaaegu otsas. Eile saime vanaema aiamaalt viimased pisikesed maasikad, aga ilmselt suurtes taludes jätkub neid veel pikemat aega. Praegune salatiretsept jääb tõenäoliselt sel suvel ka ainsaks maasikatega retseptiks, mis mu blogisse jõuab, küll aga leiab siit mitmeid väga mõnusaid ja maitsvaid variante magustoitudest, kuhu see imeline mari igati hästi passib. Hetkel on meie Tartu koduaias hoopiski juba igasuvine kirsiuputus alanud ja praegu käivad mõtted kirssidega maiuste radadel, sest niisama süüa neid enam lihtsalt ei jõua ... :)

Suvisel ajal, kus grill sageli suisa igal õhtul huugama pannakse, võib ikka juhtuda, et küpsetatud liha jääb üle järgmiseks päevaks. Kõige lihtsam (minu jaoks) on külma liha salatile lisada, aga seda saab igati hästi ka pirukates v niisama võileiva kattena ära kasutada. Samas võid selle salati teha lihata ja serveerida lihtsalt grilliõhtul liha kaaslaseks v taimetoitlaste rõõmuks ;-)

Nagu ikka salati puhul - kogused on ainult suunaks, va kastme puhul, ehk doseeri kõiki koostisosi vastavalt oma vajadustele, soovidele ja külmkapi sisule. Üritasin siiski kirja panna umbkaudsed kogused kahele inimesele. 

Retsept ilmus ka ajakirja Maret juulinumbris, kus juba paar kuud tegutseb köögitoimetajana ja jagab oma retsepte tuntud toidublogija Ragne Värk

Salat:
2 suurt peotäit rohelist kraami, nt rukolat, basiilikut vms, kevadisel ajal sobivad ka mõnusad noored umbrohud, nt naadi-, võilille- ja nurmenukulehed
100 g kirsstomateid
peotäis maasikaid
200 g grillitud kana
100 g meelepärast juustu (valge- või sinihallitus, mozzarella, feta või kodujuust)
peotäis Kreeka pähkleid (väiksemaks hakitud)

Jaota kõik salati koostisosad kahte taldrikusse ja nirista peale kas palsamikreemi või kastet.

Kaste:
1 sl suhkruroosiirupit
1 sl palsamiäädikat
2 sl extra virgin oliiviõli
soola, musta pipart

Sega kõik kastmeained, va oliiviõli, omavahel ja vala oliiviõli peene nirena samal ajal vispliga segades kastme hulka. Nirista salatile.

Kommentaare ei ole: