esmaspäev, 10. veebruar 2014

Röstitud kõrvitsaseemned



Just küpsetasin ahjus ära ja püreestasin viimase kodus olnud kõrvitsa! Tunnen ennast alati pärast järjekordse isendi alistamist tõelise kangelasena, sest kogu see protsess (lõikamine, puhastamine jne) on kuidagi suhteliselt tüütu ettevõtmine, niiet enam-jaolt vaatan pikalt enne oma kõrvitsatega tõtt, kui neile noa lõpuks sisse löön. Kui aga viimase karbi sügav-oranži püreed keldrisse sügavkülma oled viinud, siis on tohutu kergendustunne - peaaegu nagu oleks midagi suurt korda saatnud:) Ka seemnete puhtaks pesemine võtab pisut aega, aga et röstitud kõrvitsaseemnetest saab väga mõnusa snäki, tasub see vaev end kindlasti ära. Ja röstitakse neid tõepoolest (!) koos kestadega! Ma olin ise ka hämmingus, kui aastaid tagasi ühes välismaa toiduajakirjas seda nägin:) Nüüd olen pärast oma kõrvitsalugu LP-s aga vastanud nii telefoni kui ka meili teel päris palju kordi sellele küsimusele. LP-sse sai kirja paarilauseline õpetus, et aga edaspidi küsimusi vältida, siis kirjutan siin täpselt üles, sest eks ma isegi neid kunagi esimest korda tehes ajasin ikkagi näpuga järge, kuidas asi täpselt käib ;-)

Kuigi seemneid võib ka niisama röstida, siis tegelikult küpseb sisemus kiiremini kui kest, niiet kui need lõpuks väliselt valmis on, siis seest võivad seemned juba mustaks olla muutunud. Hea nipp selle vastu on eelnev keetmine - tänu 10-minutilisele soolvees keetmisele küpsevad kõrvitsaseemned ühtlaselt!

Pärast keetmist kuivata seemned korralikult ära, sest muidu ei jää õli ja maisteained koorte külge pidama. Kuivatamiseks on mõttekas kasutada köögirätti - majapidamispaberi külge jäävad need kinni. Kindlasti ära jäta kõrvitsaseemneid majapidamispaberile kuivama, kuna selle küljest on neid võimatu hiljem lahti saada!

Seejärel sega paari supilusikatäie (oliivi)õli, natukese soola ja meelepäraste maitseainetega, nt (suitsu)paprika, cayenne'i pipra, karripulbri, kaneeli, garam masala vms, korralikult läbi. Laota ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti ahjus 160 kraadi juures u 15 minutit kuni seemned on väljast krõbedad ja seest kuldsed. Seemned hakkavad ahjus praksuma ja "hüppama", sest koored lõhenevad ("plahvatavad" katki). Umbes poole küpsetamisaja peal võiks neid korra segada ka, aga ütlen ausalt - mina seda ei tee, sest mul tekib tunne, et mõni seeme võib mulle silma hüpata ...:) Kui sa seemneid enne ei keetnud, siis võib röstimisele ligi kaks korda rohkem aega kuluda ehk umbes pool tunnikest.

Lase seemnetel jahtuda ja hoia õhukindlalt suletud purgis. Kasutada saad neid nii snäkina kui ka lisandina püreesuppides, salatites, hommikuse kaerehelbepudru, müsli või jogurtiga (olenevalt maitsestusest).

Pildil olevate seemnete puhul kasutasin mina lisaks vähesele soolale tšilli- ja cayenne'i pipraid, kuid nt müsli sisse lisamiseks võiks neid enne röstimist kaneeliga maitsestada:)

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere,

kas röstida saab ka kuivatatud seemneid või peavad need värsked olema?

Head,
Maarja

Silja Luide ütles ...

tere, Maarja! olen ise ainult värskeid seemneid röstinud, aga usun, et kui neid eelnevalt keedad, siis peaksid ikkagi head tulema. pead anda aga ei julge ... :)
head katsetamist!