kolmapäev, 18. märts 2015

Vürtsikas kõrvitsa-kondenspiimakook krõbedal pähklipõhjal


Eelmisel laupäeval ilmus LP-s mu artikkel (koos kahe retseptiga) India köögist, mis mulle tohutult meeldib!!! Olin Indias veebruaris ligi kolm nädalat ja plaanin sinna esimesel võimalusel tagasi minna, sest hoolimata mu reisile eelnenud eelarvamustest oli see supertore koht:) Kirjutasin seal olles ka blogis väikse loo selle riigi kohta ja loodan, et jõuan veel teisegi blogipostituse teha ning mõnusaid retsepte India rikkalikust ja imemaitsvast köögist jagada. Seniks aga üks huvitav artikkel mõnede uskumatute faktidega India kohta :)

Kondenspiimaga kõrvitsakooki olen teha plaaninud juba mitu aastat, seda ajakirjas Saveur vaadanud ja mõelnud, et küll see võib ikka üks hea kook olla :) Kuigi küpsetis on mu to-do-list'is olnud päris pikalt (vähemalt 2-3 aastat), siis alles möödunud aasta detsembris sain aega lõpuks esmakordselt seda katsetada. Loomulikult olen retseptis omajagu muudatusi teinud ja seda meie oludele kohandanud (ja  oma kappide sisule), aga idee au ma kahjuks endale võtta ei saa ... :)

Krõbeda pähklipõhja ja pehme kreemja kergelt vürtsika täidisega kõrvitsakook on minu arvates suurepärane ja lisaks ka nö iseenesest gluteenivaba ehk sobib gluteenitalumatuse käes vaevlevatele inimestele ilma spetsiaalset jahu kasutamata. Kui ei soovi gluteenivaba kooki, siis võid põhjaks kasutada purustatud küpsiseid või piparkoogitainast, aluseks saad võtta selles kõrvitsa-juustukoogi retseptis toodud kogused ja valmistusviisi.

Kõrvitsapüree tegemiseks puhasta ja viiluta kõrvits sektoriteks (koorida on lihtsam pärast röstimist) ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 30-40 minutit kuni kõrvits on täiesti pehme. Lase jahtuda ja püreesta. Ülejäänud püree saad sügavkülma panna. Kui kasutad sügavkülmutatud kõrvitsapüreed, siis sulata ja nõruta see enne täidisesse lisamist sõelal üleliigsest vedelikust.


Põhi:
300 g pähkleid (algses retseptis olid pekani pähklid, aga lisasin ka Kreeka pähkleid)
4 sl pruuni suhkrut (kasutasin heledat muscovado't)
1 tl jahvatatud kaneeli
näpuotsatäis soola
80 g võid

Töötle pähklid koos suhkru, kaneeli ja soolaga köögikombainis puruks, lisa tükeldatud või ning töötle  veel kuni segu meenutab niisket liiva. Pane mõned supilusikatäied pähklisegu kõrvale ja suru ülejäänu 23-24 cm läbimõõduga ettevalmistatud (ehk võiga määritud, jahuga ülepuistatud) vormi põhja ja äärtele ning küpseta ahjus 175 kraadi juures 10 minutit. 

Täidis:
400 g kõrvistapüreed
2 muna
300 g magusat kondenspiima
1,5 tl vanilliekstrakti
1 tl jahvatatud kaneeli
0,3 tl peenelt riivitud muskaatpähklit või peenestatud kardemoni
0,5 tl jahvatatud ingverit
1 väikese kuhjaga sl maisitärklist
näpuotsatäis soola

Vispelda munad kõrvitsapüreega läbi, lisa ülejäänud ained ja vala täidis eelküpsetatud koogipõhjale. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 40-45 minutit kuni täidis on kergelt tahenenud. Kui ääred hakkavad liialt pruunistuma, siis kata need fooliumiribaga. Puista kõrvale pandud pähklisegu koogile ja küpseta veel 15-20 minutit kuni täidis on keskelt täiesti tahenenud ja nii ääred kui ka pähklipuru koogi peal on kuldpruunid. Lase enne vormist võtmist vähemalt 2 h jahtuda; parim on kook, kui on saanud üleöö külmkapis seista. Juurde sobivad vannilijäätis ja -kaste, samuti vanilliga maitsestatud vahukoore- või toorjuustukreem. 

2 kommentaari:

Liina ütles ...

Tegin seda kooki üleeile lapse eilseks sünnipäevaks. Väga raske oli end ohjeldada, et kooki mitte sööma hakata kohe pärast ahjust võtmist. Need lõhnad olid lihtsalt nii isuäratavad. Mõnus kreemine täidis ja krõbe põhi ning kate täiendavad teineteist hästi. Lisaks hea vürtsisus. Soovitan! ☺

Silja Luide ütles ...

aitäh, Liina, soovitamast! nii tore näha, et on veel inimesi, kes sellest koogist, milles mõnus vürtsikus, kreemisus ja krõbedus, on vaimustuses nagu ma ise:)