pühapäev, 30. august 2015

Siidine virsikumoos




Kes ei mäletaks ülimalt magusaid, peaaegu pruuniks keedetud maasikamoose ja muid läägeid hoidiseid, mille all keldririiulid lookas olid. Selleks, et moos pakseneks ja kevadeni säiliks, tuli seda pikalt keeta ja ohtralt suhkrut lisada nii, et marjade-puuviljade enda tekstuurist ja maitsest suurt midagi enam järele ei jäänud. Nüüd on elu lill! Tänu moosi- ja marmelaadisuhkrule piisab oluliselt vähemast keetmisajast ja - mis eriti tore - tükk maad vähemast suhkrust. Seetõttu saab valmistada suuremate puuvilja- ja marjatükkidega moose, milles viljade enda maitset tunda on ja mis ülemäära magusad ei ole. Hüvasti, lääged keedised! Tere, mõnusad puuvilja- ja marjatükkidega moosid! :) :) :)
Seekord kasutasin moosisuhkrut, tänu mille pektiinisisaldusele pakseneb moos kiirelt ja vähema suhkruga. Kindlasti ei saa öelda, et see nektraiinikeedis liiga vähe magus oleks (pigem ikka vastupidi), aga lihtsalt see ei ole nii lääge nagu tavalise suhkruga tehes. Sidrunimahl aitab samuti magusust tasakaalustada ja moosi konsistentsi täiustada. Alati võib lisada ka pisut soola - retseptis oleva koguse kohta on pool teelusikatäit täitsa paras kogus. Maitseid võid intensiivistada veel näiteks vanillikauna või -ekstrakti, brändi, rummi vm meelepärase lisandiga.
Hoidistamiseks tuleks valida just küpsemad viljad, et keedis tuleks veelgi maitsvam. Nektariinid võib asendada virsikute, ploomide või aprikoosidega. Mõnus siidine moos on ideaalne lisand hommikustele pannkookidele, samuti krõbedal röstsaial nautimiseks.

Mu ammune lemmik, mida igal aastal vähemalt korra teen, on aprikoosimoos ning siin on veel igasuguseid maitsvaid moose ja marmelaade, mdia võib proovida. Head hoidistamist!!! :)



1 kg küpseid nektariine (puhastatud viljade kaal)
500 g moosisuhkrut
poole sidruni mahl

Poolita nektariinid, võta kivid välja ja lõika sektoriteks. Tõsta puuviljad ja suhkur potti, sega läbi, aseta kaas peale ning jäta mõneks tunniks seisma kuni suhkur on sulanud.

Lisa sidrunimahl, lase keema tõusta ja keeda moosi pliidil madalal kuumusel 20-30 minutit, aeg-ajalt segades ja vahtu eemaldades, kuni nektariinid on läbi küpsenud ja moos hakanud kergelt paksenema. Vala moos steriliseeritud purkidesse, kata kaanega. Moos pakseneb purgis jahtudes. Sellest kogusest saab liitri moosi.

Moos tuleks panna steriliseeritud purkidesse. Steriliseerimiseks on mitmeid erinevaid viise, aga mina asetan purgid tagurpidi ilma kaaneta 100 kraadi juures 20 minutiks ahju, sest see tundub mulle kõige lihtsam ja muretum variant ning samal ajal saan rahulikult moosi keeta, kui purgid ahjus "steriliseeruvad":) Ja ahjust välja võttes on purgid piisavalt soojad, niiet kuuma moosi saab kohe sisse panna. Kui sul on kaaned eraldi, st ei ole purgi küljes, siis aseta need 5 minutiks keeva vette.



2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

ma olen kuulnud, et moosisuhkruga ei tohi kaua keeta, sest selles olev pektiin hakkab lagunema. Kuidas sellega on? Kas nii kaua keetes läheb moos ikka kõvaks või jääb vedel?

Silja Luide ütles ...

ma varasemalt keetsin tõesti kauem ka moosisuhkruga (ilmselt vanast harjumusest), aga tegelikult on moosisuhkrus oleva pektiini toimima hakkamiseks piisav 10-15 minutit. kui liiga pikalt keeta, siis pektiini mõju hoopis väheneb. aga see virsikumoos jäi selline nagu pildil näha. praeguste teadmiste juures (erinevate mooside juures kirjas blogis) ma keedaks moosisuhkruga vähem ehk keedaksin puuviljad peaaegu pehmeks ja lisaksin siis alles suhkru nagu nt eile just pihlaka-õunamoosiga tegin.